Zondag 29 maart 2020. Buiten schijnt voor de verandering eens niet uitbundig de zon. Sterker nog het giet. Op zich is dit niet zo gek want het is inmiddels al ruim na vier uur ’s middags. Zo ongeveer het dagelijkse tijdstip voor een meer dan mals buitje. Het regent momenteel zo stevig dat de was op ons overdekte terras van grofweg 5 bij 5 meter toch nat wordt. Voor de temperatuur is het dan wel weer lekker. Mijn Britse buren zitten onder hun afdakje gewoon buiten en drinken een biertje…

Een biertje buiten op het eigen terras zal er ondanks het ingaan van de zomertijd in Nederland en België voorlopig nog niet in zitten gezien de weersvoorspellingen voor de komende week. Al lijkt het daarna aanzienlijk te beteren.

Lossing

De duivenmelkers hoeven echter nog niet nerveus te worden. Dit jaar is er nog tijd genoeg, in tegenstelling tot andere jaren. Normaal gesproken was de start van de zomertijd voor mij (en vele andere werkende liefhebbers) het signaal om de duiven echt al op punt te zetten. Of beter gezegd echt in het systeem te brengen. Zodra het zomertijd was gingen de duiven op het vaste uur los. Het uur waarop ze dan het hele jaar bleven. In mijn hele fanatieke jaren nam ik zelfs al een week of twee weken eerder vrij om ze nog eerder dan de zomertijd op het vaste tijdstip te brengen.

Dit jaar hoeft niemand in Duivenland zich echter druk te maken. Degenen die al uitgebreide plannen gemaakt hebben kunnen die voorlopig nog wel even in de ijskast zetten. Met de maandag afgekondigde verlenging van de beperking van het openbare leven tot 1 juni is het zaak om andere plannen te maken.

Goed duiven management is het nu om je voor te bereiden op de verschillende mogelijkheden die het seizoen wellicht nog gaat bieden. Scenario denken heet dit in modern jargon ook wel.

De beoogde nieuwe voorzitter schreef hierover een artikel in Het Spoor der Kampioenen van afgelopen week. Voor de geïnteresseerden heb ik zijn interessante verhandeling over hoe het nu verder kan of moet met het komende seizoen en zelfs in de verdere toekomst onderaan dit weekstuk (letterlijk) geplaatst.

Ik wil mij beperkten tot het scenario denken op eigen hok. Dit betekent een plan maken waardoor je je kunt voorbereiden op de mogelijke startdata.  Als er überhaupt nog gestart gaat worden.

Één conclusie kan wel al direct getrokken worden. Voorlopig zal er nog niet gestart worden. Vooralsnog ligt het naar mijn bescheiden mening niet in de lijn der verwachting dat het seizoen eerder gaat starten dan half juni. Als de beperkingen die tot 1 juni zijn opgelegd worden opgeheven zal het duivenseizoen niet direct uit de startblokken schieten. Het eerste scenario dat ik zou opstellen zou dan ook toe werken naar een startdatum van 13 juni.

De eerste stap in dit scenario is om op een zo kort mogelijke termijn ook de oude duiven licht te beginnen te verduisteren. Indien mogelijk zo’n 12 uur, bijvoorbeeld van 19:30uur tot 7:30uur of van 18:00 tot 6:00 uur. Natuurlijk afhankelijk van de tijd die u ter beschikking heeft en welke tijden u het beste passen. Langer dan 12 uur verduisteren is naar mijn mening niet nodig omdat de oude duiven niet behoeven te gaan ruien zoals de jonge duiven dit op dit moment doen. Indien u met de jonge duiven voor de punten speelt zouden deze inmiddels al verduisterd moeten worden en zou het dek u om de oren moeten vliegen.

Een tweede maatregel die ik voor dit scenario zou treffen is het voer lichter te maken maar niet te licht. Hoe lichter je het voer maakt hoe harder ze gaan trainen. Dit laatste is nergens voor nodig. Een uurtje per dag volstaat. Langer hoeft echt niet. Twee keer per dag zou ik ook niet doen en is voor werkenden in combinatie met een verduistering ook alleen mogelijk indien u vanuit huiswerk.

De dagelijkse training is wel noodzakelijk voor de duiven en ook goed voor de liefhebber. Ter ontspanning. Ook is deze training noodzakelijk omdat de algemene conditie van vrijwel alle duiven bij de verlate seizoenstart veel beter zal zijn dan normaal in april. Dus met slecht getrainde duiven kun je bij een start rond half juni wel inpakken.

De kwekers zou ik in ieder scenario direct scheiden. Wat er nog aan jongen in de schotel ligt kan nog makkelijk mee op de jongen duivenvluchten maar hokken vol jonge duiven heeft u vermoedelijk niet nodig. Tenzij u natuurlijk een bloeiende commerciële praktijk erop nahoudt, anders zijn er meerdere redenen om te stoppen met kweken.

Een laat opstartend seizoen kent namelijk minder verliezen onder de oude duiven. Het weer is beter en de meeste duiven zijn beter voorbereid op het vliegseizoen. Ook de impact van de roofvogel is kleiner en door het kortere vliegseizoen zijn er simpelweg minder kansen op rampvluchten, etc.

Ook betekent een laat opstartend vliegseizoen een druk vliegseizoen. Oude en jonge duiven zullen vaak op dezelfde vluchten worden ingemand. Aan één ploeg jonge duiven hebben dan vooral de werkenden reeds hun handen vol. Velen laten het in een normaal jaar qua oude duivenspel een beetje lopen zodra de jonge duivenvluchten beginnen. Echter in een jaar waarin alles tezamen gespeeld wordt heb je de handen meer dan vol om alle soorten duiven (doffers, duivinnen en jongen) in goede conditie te houden. Meerdere hokken vol jonge duiven met bijvoorbeeld nog een ronde voor de Natoer vormen dan eerder een belemmering dan een kans.

Vervolgens zou ik voor dit eerste scenario vaststellen wanneer u weer naar het seizoen toegaat werken. Wanneer wilt u er staan? In de meeste gevallen direct vanaf de start. Niet onbelangrijk is het dan om vast te stellen op welke datum het controle bezoek aan “de witte jas” gepland wordt. Dit om te checken of onze atleten in de juiste gezondheid zijn. Bij een geplande start omstreeks 13 juni zou ik dit dan omstreeks half mei plannen. Indien er dan iets geconstateerd wordt is er nog voldoende tijd om in te grijpen. Omdat iedereen ruim de tijd had en de meeste duiven in goede conditie zijn mogen uw duiven echt niets mankeren op het moment dat ze aan de start verschijnen.

Zo’n beetje half mei is ook het moment om de verduistering op te heffen indien er voldoende signalen zijn dat het seizoen dat werkelijk gaat beginnen. Indien dit nog onzeker is zou ik het staken van de verduisteren opschuiven naar 1 juni. Het hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf hoe fanatiek u wilt starten.

Bij een aangekondigde start rond medio juni zou ik begin juni meerdere keren opleren. In theorie kunt u de duiven het spelletje al hiervoor leren zodat de tijd in Juni volledig aangewend kan worden om te lappen. Veel meer dan een keer of drie is niet nodig. De conditie is er, het gaat alleen om het aanscherpen van het kompas.

Het spelletje leren doet u voordat u gaat drachten. Door de duiven te pakken, zeg de duivinnen, en ze na een uurtje in de mand vervolgens los te laten. Aanvankelijk zullen ze blijven vliegen maar zodra ze weten dat ze naar de doffers kunnen zullen ze het spelletje snel door hebben. Wel is het naar mijn mening zaak dat ze altijd eerst in de mand worden gezet. Als een soort geconditioneerde reflex. Mand betekent vliegen naar de doffers. Of andersom in het geval van doffers.

Als het seizoen daadwerkelijk half juni start zal het niet lang duren voordat de jonge duiven vluchten beginnen. Dit is dan wel een beetje ingewikkeld want voor 1 juni mag u officieel niet met duiven rijden dus ook geen jonge duiven lappen (als ik het goed begrepen heb tenminste of in ieder geval liever niet). Dit betekent dat u ze in juni een spoedcursus zult moeten geven. Niet ideaal want het collispook ligt op de loer als je ze in een tijdsbestek van twee tot drie weken een keer of tien wegbrengt. Zelf deed ik dit noodgedwongen vrijwel alle jaren en mijn sportvriend Cor deed dit ook. Voor hem vaak met veel succes. Wel namen we beiden dan vakantie omdat het anders bijna niet uit te voeren was/is. Zeker niet in combinatie met een actief, juist opgestart, oude duivenseizoen.

De overige scenario’s die u dient uit te werken moeten steeds twee weken op schuiven. Al zou ik het verduisteren van de oude duiven niet langer doen dan medio juni, hooguit eind juni. Dit is ook niet echt nodig, heel veel l langer dan begin oktober zal een eventueel verlengd seizoen niet duren.

Veel haast hoeft u met de scenario’s voor een start na medio juni nog niet te maken. Deze plannen kunnen voorlopig ook nog wel even in de ijskast.

OP EIGEN HONK:

Werd deze week de hele week vanuit huis gewerkt. Wel een beetje stille toestand met weinig sociale contacten. Voordeel is dat mijn dochter ook thuis is omdat de scholen ook zijn overgegaan tot thuisonderwijs. Hierdoor hebben we beiden nog wat aanspraak.

Gelukkig is het mij wel gelukt om de trip naar Hanoi in zijn geheel te annuleren. Nadat het met de trip naar Japan heel gemakkelijk ging doordat Japan vanuit het oogpunt van de Maleisische overheid een verboden bestemming was, leek het met de Hanoi-trip (F1) niet te gaan lukken. Tot aan afgelopen week toen Vietnam besloot om de grenzen te sluiten voor al het buitenlandse vliegverkeer. Hierna ging het eenvoudig. Nu echter nog zien of Air Asia de zaken netjes verwerkt en blijft bestaan. Mijn tegoed (credit) zal hierbij niet echt helpen.

Gezien de toestand rond het Coronavirus is het allemaal maar klein bier. Het virus was al dichtbij omdat de eerste patiënten in het nabije Sungai Buloh Hospital verpleegd werden, maar nu is het nog dichterbij gekomen. Op het park waar wij wonen is een voor mij onbekende familie ook besmet geraakt. Het hele gezin is inmiddels in het ziekenhuis opgenomen. Dit park is echter zo groot als een middelgroot dorp dus echt ongerust word ik er niet van.

Geheel vreemd is het niet want ondanks de hoge temperaturen blijft het aantal besmettingen in Maleisië toch voortdurend stijgen. Ogenschijnlijk niet zo snel als in Europa of de Verenigde Staten maar toch.

In de Verenigde Staten is het meer dan mis. Door mijn vele vrije tijd kijk ik nogal eens op Twitter en zag daar wederom een confronterend filmpje voorbijkomen. Iets dergelijks zou je niet verwachten in een land dat tot aan deze crisis nog altijd de sterkste economie van de wereld was.

https://www.nytimes.com/video/us/elections/100000007054383/coronavirus-biden.html?playlistId=video/coronavirus-news-update

Aan het einde van dit toch nog weer best lange weekstuk wil ik u vooral blijven benadrukken de hoofdzaken van de bijzaken te blijven scheiden. Duivensport is maar relatief. Uw gezondheid en die van uw naasten is het allerbelangrijkste dat telt. Daarom wil ik afsluiten met de tekst die iedereen hier dagelijks bezigt. STAY SAFE!

Tot een volgende keer,

Michel

Uit het Spoor van week 13:

Corona en hoe nu verder?

Afgelopen zaterdag 21 maart stond traditiegetrouw de laatste huldiging van het seizoen, WHZB-TBOTB, op het programma. Normaliter had U in dit nummer van het Spoor kunnen genieten van een uitgebreide fotoreportage van de huldiging. Niets van dat alles, de huldiging is uiteraard afgelast. In plaats van de huldiging voor te bereiden ben ik als commissaris van een aantal grote ondernemingen druk in de weer met crisisoverleg.

Dat de Corona crises er flink inhakt is inmiddels wel duidelijk. Allereerst het persoonlijk leed. Elke dag horen we over meer slachtoffers en besmettingen. Het leed is groot en hopelijk blijven ons nog ergere situaties bespaard zoals die zich voltrekken in Italië. De oproep van de regering om voorzorgmaatregelen in acht te nemen dienen we allen zeer serieus te nemen!

De bedrijven, groot en klein, zelfstandigen, werknemers en gepensioneerden krijgen te maken met de economische gevolgen van de crises. Deze economische gevolgen zijn fors. Als voorbeeld, bij NS zien we een daling van maar liefst 90% in reizigersaantallen. De 10% die nog wel in de trein zitten zijn overwegend mensen die vitale functies vervullen in deze crisis. NS zal blijven zorgen dat ze op hun werk komen.

Het crisisoverleg bij de meeste bedrijven verloopt geordend en rustig. Veel bedrijven hebben inmiddels hun risicomanagement goed op orde. Wat is risicomanagement? Simpel gezegd breng je (in rustige tijden) alle risico’s in kaart en maak je plannen hoe er mee om te gaan. Als je dan te maken krijgt met een crises weet je beter hoe erop te reageren. Daarmee is de crises niet opgelost maar je weet wat je te doen staat.

Wat betekent de Corona crises voor de duivensport? Op dit moment ligt alles stil. Gelukkig kunnen we nog wel genieten van de dagelijkse omgang met onze duiven. Een welkome afleiding in sombere tijden. Ook is het nu de tijd om na te denken hoe verder. Daarbij spelen een paar vragen. Allereerst wanneer kunnen we het spel met duiven weer oppakken, wat moeten we aan extra maatregelen treffen, welk vliegprogramma gaan we dan aanhouden en ook welke maatregelen kunnen we treffen voor de langere termijn.

Wanneer we weer kunnen spelen met duiven is op dit moment onduidelijk. De maatregelen volgen elkaar in snel tempo op en er is een goede kans dat in de tijd tussen het schrijven van dit artikel en dat U het leest er weer nieuwe maatregelen van kracht zijn geworden. Kortom op dit moment lijkt het eerder slechter te worden dan beter. Speculeren over wanneer we weer mogen spelen met duiven is weinig zinvol. Wel zinvol is nadenken over een referentiekader. Gaan we weer met duiven spelen als de amateursporten weer worden vrijgegeven of de scholen of musea weer opengaan? Het voordeel van een referentiekader is dat de liefhebbers weten wat te verwachten.

Als we dan weer gaan spelen zullen extra voorzorgsmaatregelen nodig blijven. Zeker ook gelet de grote groep ouderen in ons midden. Praktische richtlijnen hoe te handelen tijdens het inkorven en afslaan dienen opgesteld te worden voor de verenigingen. Gespreid inkorven, dragen van beschermingsmiddelen, regelmatige handontsmetting etc. zijn zaken die in de richtlijnen horen te komen. De verenigingen kunnen zich dan voorbereiden, de benodigde zaken (centraal) aanschaffen, en de liefhebbers informeren. Als ervaringsdeskundige met een duivenlong weet ik dat dit alles goed te doen is met relatief weinig kosten maar we moeten het wel opstellen, implementeren en naleven. Wie had overigens ooit gedacht dat de ervaring met een duivenlong nog eens van nut kon zijn!

Omdat we niet weten of we in juni, juli of augustus weer met duiven mogen spelen moeten we ons voorbereiden op al deze scenario’s en hiervoor vliegprogramma’s opstellen. Wordt het weer opengesteld dan weten we waar we aan toe zijn. Een commissie onder regie van het NPO-bestuur zou deze taak op zich kunnen nemen. Bijzondere tijden vragen om een uitzonderlijke aanpak dus eindeloos debatteren over vliegprogramma’s, zoals we traditiegetrouw doen, zit er deze keer niet in. Het opstellen van deze vliegprogramma’s is overigens best complex. Niet alleen weten we niet wanneer we weer mogen beginnen, mogen we België en of Frankrijk in, is Duitsland een alternatief, gaan we oud en jong toch weer combineren, wat kunnen we dagfond en marathon spelers nog bieden, gaan we een paar weken langer door, willen we nog een (op onderdelen) Nationaal vliegprogramma of vragen we de Afdelingen een programma op te stellen zijn zo maar een paar vragen die gaan langskomen. Kortom er nu over nadenken en besluiten nemen is verstandig. We hebben er nog even de tijd voor maar moeten wel nu aan de slag.

Voor de langere termijn zijn er ook zinvolle maatregelen denkbaar. Het zou zo maar kunnen dat Corona of andere virussen ook op langere termijn voor problemen blijven zorgen. Op afstand afslaan is dan een maatregel die zinvol is. In andere landen, waar de afstanden groter zijn, is daar al ervaring mee. Een module die afslaan op afstand mogelijk maakt en aansluit op bestaande systemen is zowel voor de liefhebbers als de leveranciers een kans.

Terug naar WHZB-TBOTB. Het is een hele prestatie om bij de winnaars te horen. We gaan deze kampioenen alsnog huldigen op 10 oktober 2020. Van alle winnaars zijn films gemaakt en deze zullen we vanaf nu beschikbaar maken op onze website www.whzb-tbotb.nl De diversiteit van de winnaars van WHZB-TBOTB is een visitekaartje voor onze mooie sport. Niet alleen komen de winnaars wederom uit het gehele land maar ook zult U oudere liefhebbers, jongeren, hobbyisten en beroeps duivensporters zien in de films. Ware duivenpaleizen maar ook eenvoudige hokken zijn te zien. Het kan dus allemaal en de winnaars bewijzen dat de duivensport een wedstrijdsport is welke uitblinkt in diversiteit. Veel kijkplezier gewenst in deze zorgelijke tijden. Sterkte en vooral een goede gezondheid.

Gerard van de Aast

Voorzitter WHZB-TBOTB   

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
23 november 24
Het kweekseizoen staat voor de deur en dan...
peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40