- zondag 21 april 2024
Wat ging het zaterdag overal weer snel. Iemand wees me op Verkerk. Klokt 3 duiven op een seconde. Wint de 1e, dus 1, 2 en 3 zou je verwachten maar niks van. Er kwam er nog een tussen. Wat later pakt hij op 13 seconden zo’n 35 duiven.
VOORTEKEN
Op zo’n eerste vlucht goed spelen is tof, maar het hoeft nog niet hoor. Mag zelfs redelijk slecht zijn, maar niet ZEER slecht. ‘Zeer slecht’ noem ik pakweg 3 prijsjes achterin van 50 duiven. Of, dat is getalsmatig hetzelfde, 9 prijsjes van 150 duiven. ‘Het was nog zo kort.’ ‘Met die wind mee is geluk.’ ‘De vorm komt nog wel bij beter weer’ zijn uitvluchten waarmee je jezelf voor de gek houdt. Spijtig voor die mensen die eventueel bizar slecht klokten. Als het TE is komt dat helaas niet meer goed.
150
Valt op dat meerdere liefhebbers het ronde getal van 150 duiven inzetten. Toeval?
Nee hoor. Dat zou het maximaal toegestane aantal zijn.
Maar wat een wassen neus. Dat weet eerder genoemde Bas als geen ander.
J L uit het hoge noorden schrijft dat daar een kwart van de liefhebbers niet mee doet. Ze zijn lid van de NPO omdat ze niet zonder duiven kunnen en dus jaarlijks ringen nodig hebben. Ze willen zich niet belachelijk laten maken door die mannen met veel duiven. Uit West Brabant een soortgelijk geluid. Twee man die gaan stoppen vanwege een mega hok met 5 verzorgers. Ik was hen tegen gevallen omdat ik ‘een lans had gebroken brak’ voor de groten.
GOED LEZEN
Of het ook klopt wat ze zeggen weet ik niet maar wat mijn persoon betreft slecht gelezen: Ik noemde voordelen met zo’n mega inkorver in de club. Gewoon de andere kant van de medaille. Het zijn voor de gewone man vaak ook niet zo zeer die vele duiven die wrevel wekken maar onverdiende aandacht in de media.
Als iemand die 30 prijzen won van 90 duiven alle lof krijgt en iemand die 4 op 4 won wordt genegeerd is dat niet de schuld van die ‘grote’.
Wel van een niet te snuggere ‘media man’.
Een ‘grote’ kloppen kan je ook zien als een uitdaging. De doorsnee liefhebber mag ook uitslagen interpreteren in eigen voordeel.
Met pakweg 9 duiven mee een streep trekken onder de derde prijsduif en zien hoeveel zo’n grote er dan heeft.
Is dat 20 prijzen van 70 duiven dan deed je beter. Je kan ook kijken wie het eerst de helft heeft. Overigens zijn die grote aantallen duiven an sich voor velen niet het probleem, wel de vele goede. 80 prijzen van 100 duiven verdient respect.
De eerste klap of...
Het eerste gewin.
Begin april. In deze tijd wordt met mooi weer door zowat iedereen gelapt. Sommigen rijden wel 20 of 30 keer. Ze willen hun naam vaak op de uitslag zien, of beter, willen dat anderen dat zien. En hebben daar veel voor over. Desnoods vakanties.
Anderen vinden het best en kunnen het met moeite of niet opbrengen de duiven te pakken en er mee de weg op te gaan. Het zijn de losers van de seizoensopening.
Ik besprak ‘het thema lappen’ met iemand die Nationale top is in België.
Je kan te weinig lappen maar ook te veel. Je dus voor niets uitsloven.
En beide vonden we dat degenen die het meest effectief hun duiven op leerden de eerste 2 a 3 vluchten domineerden.
IDEAAL?
Wat is het meest effectief?
De Belg handelde heel zijn succesvolle loopbaan zoals onderstaand. En omdat de winnaar altijd gelijk heeft..............
-Nooit lapt hij bij veel wind. Koude mag, maar dan zonder wind.
-Van te ver starten is verkeerd. Beginnen vanaf ongeveer 5 km. en dat nog eens herhalen.
-Vervolgens 10 km en dan weer herhalen, dus nog eens 10 km.
Ben je de tweede keer van 10 km., dus de vierde keer lappen, voor de duiven thuis, dan een derde keer 10 km. Dus niet verder rijden.
Waren van die vierde lapvlucht de duiven voor jou thuis dan mag een sprong naar ongeveer 25 km. Dus in totaal een vijftal keer lappen moet volstaan en normaal zijn de duiven van 25 km. je ook voor.
Sommigen lappen de laatst keer nog eens een voor een.
Of dat nut heeft of niet? Beide neigden we naar niet.
Met jonge duiven is een ander verhaal. Daarmee mag/moet het meer en ook geleidelijker. Doet U het anders en met succes? Zo doorgaan en dit bericht negeren!!!