Roger Casier
- donderdag 26 april 2018
Doorwinterde journalisten gebruiken straffe slogans als titels voor hun artikels .
Moest ik er ook een zijn dan zou ik nu blokletteren
“ WONDEN LIKKEN !! “
Ik heb in tijden niet zo’n slechte uitslag gemaakt als nu .
En “ wonden likken “ is misschien wat overdreven als titel want als het slecht gaat kruip ik in de zetel en Milou-tje , mijn kleine zwarte schippertje , kruipt dan dicht bij mij en vlijt , haar fijne kopje met de vriendelijke kraaloogjes , tegen mijn schouder .
En samen relativeren wij dan de gebeurtenissen . Af en toe , hoor ik haar dan diep zuchten , en dan rekt ze zich languit , genietend van het moment en het gevoel van : “ Saam zijn wij sterk “
En dat is ook zo . Milou leert mij relativeren en ik ben geen slechte leerling !
Wat is er aan de hand ? Tja..... wist ik het maar !
12 duiven mee en slechts een paar simpele prijsjes . Totaal niet verwacht . Toch niet zo erg ! Ik had wel gezegd tegen mijn Tine dat de duivers mij niet aan stonden . De 5 duivinnen daarentegen stonden schoon rond en blonken in hun vel !
Ik deed ook een paar heel eigenaardige vaststellingen . Als het echt warm is geef ik ze op de dag van inkorving nog wat kanariezaad met gebroken rijst .
Dat gebeurt een paar uur voor de inkorving en dan gaan ze automatisch nog eens drinken .
Ik vul dan ook de drink-pot boordevol met fris en zuiver kraantjeswater .
Toen ik terug op het hok kwam voor de inkorving zag ik dat de drink-pot zo goed als onaangeroerd gebleven was ???
De vroege jonge duivers waar de twee jaarling-duivers bij verblijven kregen ook de snoepmengeling , want ik dacht zo :
“ Ze kunnen het eigenlijk ook al leren eten en waarderen ! “ en in die context leek die volle drink-pot mij nog vreemder .
De twee jaarlingen kregen hun duivin en na een paar minuten lagen ze te huilen in een hoekje van de nest-bak .
Alles kits zou je denken .... Maar nee ! Want toen ik ze voorzichtig weg nam van bij hun duivin schrok ik mij een hoedje !!
De twee duivers voelden slap aan als vodden , schoteldoeken , dweils ....
Ik dacht nog efkens dat het misschien een teken was van grote vorm maar dat was het ook niet .
Dus vloog alles dit weekend van uit Clermont . 12 duiven voor prijs en zo’n 80 portduiven waaronder +/- 40 zomerjongen .
Eigenlijk mag ik tevreden zijn want mijn opleersessie verliep rimpelloos . Ik heb het ooit wel anders geweten .
De zomerjongen deden 2 x 100 en 2 x 200 km met nagenoeg geen verliezen . De drempelvrees is overwonnen .
Ze zitten allemaal samen en ik laat ze nu 14 dagen betijen om een nestje te laten bouwen en dan kunnen ze “ boven Parijs “
Ik zeg altijd : “ Je bent maar een echte duif als je de Eiffeltoren gezien hebt ! “
Het experiment op snelheid met oude is niet echt een succes .
Ik heb dat halsoverkop beslist maar eigenlijk ben ik er niet voor uit gerust . Hier ligt al enkele jaren het accent op het spel met de jonge duiven en de hokjes zijn er naar gemaakt .
Na het seizoen ga ik beslissen of ik mijn accommodatie , mijn infrastructuur ( zoals DDT altijd orakelde in FC De Kampioenen . Kennen jullie dat in Holland ? ) ga aanpassen .Gezien de recente gebeurtenissen helt de balans over naar negatief .
Een van de redenen om het wél te doen is meer rendement . Goeie duiven moeten vliegen en het vaandel hoog houden van het hok .
Maar als het omgekeerde bereikt wordt is het doel ver weg .
En dus heb ik gisteren gezwoegd om een en ander bij te stellen . Om te beginnen lag de mest onder de roosters al tamelijk hoog , om niet te zeggen dramatisch hoog , en het gebeurt ook wel eens dat de bewoners zich proberen te wassen in de drink-pot en die mest daar onder wordt dus nat en met de recente opstoot van de temperatuur stonk heel mijn kot naar ammoniak !!
Zondagmorgen heb ik het karwei aan gevat en alles er onder uit gehaald , zo’n 400 kilogram mest , en dan wat hokwit gestrooid en de geur is weg . Vervolgens heb ik de 12 vliegduiven een worm-capsule op gestoken en terwijl ik ze vast had heb ik de conditie bekeken . De vodden van twee dagen geleden stonden opnieuw mooi rond . De kelen zuiver , geen slijmen en HEEL BELANGRIJK !!...de bekspleet in het verhemelte mooi open . Daar hecht ik altijd veel belang aan , want met een gesloten bekspleet zal je niet veel potten breken , op de snelheid niet , en zeker op de fond ook niet . Dus eigenlijk kan ik tricho al uitsluiten als boosdoener .
Een mogelijke wormbesmetting is wel iets anders want mijn atleten vertoeven graag in de nabijgelegen weide tussen de bosduiven , de tortelduiven , de kraaien , eksters en meeuwen . Het zou dus kunnen ......
Toen mijn duiven thuis kwamen waren ze kapot van de dorst !! Logisch , want ze hadden niet gedronken . DE vraag waarop ik geen antwoord weet is ...WAAROM ?
Het zijn duiven die in hun geboortejaar reeds hun klasse bewezen en vorige week vlogen enkele toch koppprijzen .
Het systeem waarin ze gespeeld worden is niet optimaal en de hokken ook niet , maar het verschil is te groot .
Hierboven een poging om via een foto een totaalbeeld te schetsen van de situatie . De zwarte pijl toont het hok van de jonge duiven voor de snelheid dat verdoken ligt achter de andere hokken . Op de foto zie je alleen de toegangsdeur . Als de jonge duiven thuis komen van de vlucht vallen ze steevast ALTIJD op de nok van het grote hok en op de schuine kant die je ziet op de foto . Ze verliezen dus kostbare tijd . Ze blijven daar ook zitten als ze van iets geschrokken zijn . De groene pijl toont de ren van de jaarlingduivinnen die daar gans de week in vertoeven zonder buiten te komen . De dag van inkorving laat ik ze van daar uit los en komen ze binnen op hun hok met de zwarte pijl .
Onder de rode pijl bevindt zich een hokje met open voorfront dat ik eventueel kan afschermen . Daar verblijven nu jonge duivinnen waarover je hieronder meer kunt lezen . Hun hok is ook het hok onder de zwarte pijl .....
Helemaal rechts zie je nog een stukje van het hok der zomerjongen in opleiding voor de zware fond .
Ik heb nu een paar mogelijke hinderpalen om prijs te vliegen uit de weg geruimd en het is dus wachten op volgende week .
Ik bekijk het allemaal nogal rustig en ik heb wat plannen in mijn achterhoofd . Het komt dus wel goed denk ik .
En ik kwam deze week ook nog iets anders tegen . Nog nooit mee gemaakt en een onrechtstreeks gevolg van de beslissing om met oude te spelen ...
De 2 jaarlingen die tussen de vroege jongen zitten paarden met de jonge duivinnen en dus moest ik dat ook , en weeral !! , oplossen .
Ik bracht die jonge duivinnen onder in een hok aan de voorkant met open voorfront en ik zou ze tweemaal per week eens laten vliegen . Maar ik had het zo razend druk dat het 3 weken duurde voor ik ze eens los liet . Het was de bedoeling dat ze , na de vleugels wat los gevlogen te hebben , ze terug binnen kwamen op hun oude jongeduiven hok .
Groot was mijn verbazing dat ze het vertikten om binnen te komen en nogal schrikachtig deden . En toen viel mijn euro !
Mijn gebuur , de veeboer , had zijn koeien los gelaten voor het eerst , na die lange winter, en ze paradeerden op enkele meters van het hok .
Mijn jonge duiven zijn wel wat gewoon maar een koe hadden ze nog nooit gezien en dus ....paniek in de tent .
Je moet je eens in de leefwereld van een duif verplaatsen , dan kan het niet anders of je vind die beesten echte monsters !!!
Ondertussen hadden mijn jonge duivers en die van de tweede ronde al hun grootste schrik overwonnen . Sommigen sliepen een nachtje buiten !!
Ik had er dus geen rekening mee gehouden dat die jonge duivinnen nog nooit een koe aanschouwd hadden . Ze verpinkten niet als de was op een paar meter hing te wapperen , ook niet als er een trein voorbij raasde op een paar 100 meter , als de brandweer en den 101 met loeiende sirene ‘s van jetje gaven aan de andere kant . Zelfs een helikopter was dagelijkse kost !!
Maar een koe ? DE SCHRIK VAN JE LEVEN !!!
Bemerk de spoorweg op de achtergrond !
Het heeft 3 dagen geduurd voor ze allemaal binnen waren . Hier en daar , op alle mogelijke hokken behalve op het hunne .
Wat ik ook raar vond , maar eigenlijk is het wel logisch , is dat ze probeerden een ingang te vinden op het hok waar ik ze had onder gebracht .
Het was de bedoeling om ze van daar uit op te leren en later in te zetten op de nationaals voor jonge duiven .
Ik zou ze dan gewoon van plaats verwisselen met de jonge duivers en ze spelen op weduwschap op hun hok waar ze buiten kwamen .
Dus zit ik met een probleem en ik zoek een oplossing .
Ik ga ze in elk geval niet uitlaten van uit hun asiel . Nee !! Ik ga ze in manden steken en in de weekends op het hok van de jonge duivers brengen en ze dan eens samen uitlaten . Als ze dan zullen zien dat ze niet bang hoeven te zijn van de vreedzame koetjes komt het wel goed ...hoop ik .....
Het is extra werk . Dat wel ...maar als iemand een beter voorstel heeft , laat het mij weten .
Dat is het voor deze week . Een uitslag ga ik niet publiceren . Niemand gaat mij uitlachen .Ook mijn beste vrienden niet !!
Tot slot nog enkele foto 's ter verduidelijking
Boven : het hokje van de vroege duivinnen .
Onder : binnen aanzicht
3 x inkijk in de ren van de jaarling-duivinnen . Bemerk de conditie en de rode pootjes !!!
Tot de volgende keer !
Met de groeten van Milou !