Gert van den Bogaard
- maandag 29 januari 2018
Sportvrienden,
Op sociaal media zie Ik dat op veel hokken de jongen buiten komen, deze maken hun eerste verkenning met de buitenlucht en de natuur. Ik heb geen mogelijkheden om winterjongen te houden en vindt het jongen duivenspel wel leuk maar heb er niet zoveel voor over als de echte specialisten, deze specialisten spelen met zeer veel duiven brengen deze bijna elke dag weg, Ik las in een reportage van de winnaar van de laatste vlucht in onze afdeling dat deze ze zelfs 2x per dag gingen lappen, hij won het net van een man die ze elke dag 60Km liet vliegen vanuit het Belgische Schoten en deze kreeg de duiven ook super naar huis. Dat is knap en Ik heb respect voor de manier waarop deze liefhebbers ons onder tafel spelen, Ik heb de tijd niet, maar ook de zin niet om dit elke dag met mijn jongen te doen, Deze mensen mogen van mij boven aan de uitslag staan, ze verdienen dit met hun inzet en fantastische duiven want dat moeten wel goede zijn toch?
Op eigen hok wil Ik natuurlijk wel gewoon meedoen, Ik probeer ze 1x in de week 30Km weg te brengen en zorg dat ze op de deur gespeeld worden om zo het trainen aan huis te bevorderen, en ben er wel mee bezig natuurlijk, Ik geniet van de jongen duiven en hoop dat dit jaar de roofvogel geen spelbreker zal zijn, vorig jaar had hij de trek op mijn hok en de jongen duiven waren daardoor totaal ontregeld, ook enkel mooie duiven die al wat hadden laten zien zijn niet meer terug gekeerd, alleen de ringen ontving Ik van de nieuwe buren 2 deuren verder die hadden de roofvogel hun prooi zien opeten. Maar als zoiets weer gebeurd dit jaar, stop Ik met het meegeven van de duiven, Ik heb vorig jaar gezien dat duiven zo ontregeld zijn dat ze elk vertrouwen kwijt zijn. Gelukkig was de trek van de roofvogel net na het seizoen snel weg.
Ik heb de duiven wekelijks los in de winter en ze schrikken weleens op maar tot nu toe geen verliezen, maar ik moet eerlijk zijn vorig jaar heb Ik net aan het begin van het seizoen ook enkele weken last gehad van de roofvogel deze zat in de boom te wachten als de duiven los gingen, dus de oude duiven hebben dan erg veel angst om naar buiten te gaan en dit houd wel enkele weken aan, ook het binnenkomen is dan een probleem. Gelukkig heb Ik geen last gehad tijdens de vluchten waarvan Ik het meest geniet de midfond en de dagfond, meestal zijn er hier enkele oud liefhebbers of liefhebbers die deze vluchten niet spelen, ze staan allemaal met hun mobieltje in contact met andere liefhebbers om te horen of er daar al duiven zijn, zelf weet ik het liefste niet veel, dat hoor Ik wel als mijn part thuis is, of als Ik de eerste duif meld in de vereniging, en dan hoop ik altijd maar dat de duiven op tijd waren en de serie die gedraaid is naar wens is, Ik geniet zoals de duiven van afstand hun vleugels samentrekken en op de klep landen, en dan de piep, De eerste maand van 2018 zit er al weer bijna op en het seizoen voor de vliegduiven gaat volgende week beginnen, De vliegduiven worden gekoppeld en zullen allemaal jongen groot brengen Ik heb weer een mooie ploeg duiven voor dit seizoen, Ook zijn deze allemaal naar Orleans geweest dus beter ingevlogen als afgelopen seizoen, Bij andere liefhebbers was geen verschil maar hier kreeg Ik mijn jaarlingen niet aan de gang Ik denk dat deze te weinig hadden geleerd als jonge duif 5 navluchten was te weinig volgens mij met opleren erbij hadden ze 8x in de mand gezeten als jonge duif. Maar ook dat weten we over enkele maanden weer.
We hebben nu een mooie ploeg maar als we 6 weken spel hebben gehad vallen er toch weer duiven tegen zo is nu eenmaal de duivensport, Ik stop vanaf dit jaar met totaal weduwschap, er gaan wel doffers en duivinnen mee maar hun partner zit thuis. Ik had vorig seizoen voor 3 doffers hun duivin thuis zitten en dat worden er dit jaar een heel stuk meer zeker na 4 a 5 vluchten. Begin wel totaal maar als erbij zijn die het niet goed doen blijven ze als partner thuis en als ze een tweede kans verdienen krijgen ze die later in het seizoen, er zijn in onze afdeling best veel mogelijkheden om deze duiven te laten vliegen in het weekend op zondag.
Bij de kweekduiven is het erg goed verlopen tot nu toe Ik heb 19 koppels samen gezet en daarvan had 1 duivin maar 1 ei gelegd en de rest gewoon 2 eieren en deze komen nu allemaal uit en ook in 4 dagen kort op elkaar, Ik heb natuurlijk ook erg mooi weer gehad voor deze 1e ronde van de kweekduiven, en hoop dat natuurlijk ook voor de vliegduiven maar de winter is nog niet voorbij we kunnen nog wel wat kou krijgen, al hoop ik daar niet meer op, laat het voorjaar maar komen in Maart/April anders kan het al wel eens voorbij zijn als we gaan spelen met de duiven en dan hebben we mooi weer nodig.
Gelukkig heb Ik nog de ambitie om verder te gaan met de duivensport, Ik hoor steeds meer mensen die de duivensport moe zijn, die zich niet meer kunnen opladen om er een jaar lang tegenaan te gaan. Dit zijn helaas niet allemaal mensen die vanwege hun gezondheid of leeftijd moeten stoppen, nee liefhebbers die jaren zeer fanatiek hebben deelgenomen aan de wedstrijden en ook mooie successen hebben behaald, maar het niet meer zien zitten om tegen mega hokken te spelen met alleen maar professionals, en jongen duiven specialisten zoals Ik in het begin van mijn verhaal heb gemeld. Ik kan daar helaas niets tegen inbrengen alleen dat je zelf moet blijven genieten van je duiven. Hoe moet het eerlijker? Laten we vertrouwen in de secties van de NPO dat daar door met elkaar in gesprek te gaan een beter voorstel uit komt, jammer dat dit allemaal zo lang duurt je kunt een verandering pas op zijn vroegst in 2019 uitvoeren en dan zijn er weer een aantal die de duivensport moe zijn. De NPO moet doorpakken nu en zorgen dat een grote groep wel behouden blijft voor de duivensport. Het moet in balans zijn en iemand die een gezin heeft met kinderen weet vooraf al dat hij op een andere manier de duivensport beleeft dan de man die van zijn pensioen geniet en alle dag volop tijd heeft voor z’n duiven. Dit is altijd al zo geweest, het enige wat is veranderd is zijn de grote aantallen duiven die nu per hok worden ingemand en door ambitieuze liefhebbers worden verzorgd die het beste van het beste kunnen kopen en dit ook niet schuwen en dan hebben ze een team van mensen die vrijwillig of in loondienst deze duiven ook nog eens super kunnen begeleiden op tijd trainen, opleren, een dierenarts langs laten komen om de gezondheid te checken en dus als een professional deelnemen op de wedvluchten waar de verschillen tussen een “gewone” liefhebber en deze profs te groot zijn geworden om van eerlijke duivensport te spreken. Maar hoe gaan we het oplossen zodat we toch gezamenlijk de duivensport blijven beoefenen de man die gewoon wat duiven voor z’n plezier speelt en de professionals, Ik heb mooie ideeën voorbij zien komen, die werkelijk wat gaan veranderen en het zeker wat eerlijker maken Ik hoop dat er wel wat geprobeerd wordt en in 2018 al eens wat schaduwuitslagen worden gemaakt zodat je de resultaten van een aanpassing kan meten. Ik zie het als een gemiste kans dat we 2018 weer starten zoals we 2017 geëindigd zijn wel veranderingen maar helaas weinig positieve,
Hoe gaan we het ringen probleem oplossen, Mooi dat iedereen noodringen konden aanvragen, Ik begrijp dat er eerst een oplossing gezocht is, en dat er duiven geringd konden worden de eerste prioriteit was, Maar wie gaat dit allemaal betalen de extra uren van het personeel op het bureau van de NPO, de noodringen Ik weet niet wat de kosten hiervan zijn, maar ik hoop dat we er gezamenlijk op een goede manier uit gaan komen, Zakelijk gezien moet de leverancier aansprakelijk worden gesteld voor deze kosten, maar wat staat er in zijn leveringsvoorwaarden? bijna iedereen heeft nu pas z’n ringen vele liefhebbers hebben noodringen aan hun eerste ronde jongen, Hier in het zuiden hebben we de gouden ringen waarmee de duiven die deze ring dragen hun hele vlieg carrière extra prijzen kunnen winnen op de dag en overnachtfond vluchten en als jonge duif op de mooiere concoursen, maar die ringen zijn afgelopen week pas geleverd en zijn bij veel liefhebbers nu extra en de noodringen zijn geen gouden ring? Kortom de besturen moeten nu gaan beslissen of de noodringen wel of niet aangemerkt worden als gouden ring. Ik geef het de bestuurders te doen. Wat ze ook beslissen ze kunnen het niet goed doen voor iedereen. Jammer is het dat er misbruik gemaakt is van deze situatie en de noodringen te koop zijn aangeboden via internet.
Vanmiddag hebben we de laatste huldiging van het seizoen 2017, Ik houd het niet bij maar ben wel blij dat Ik weer naar het podium mag voor een overwinning en kampioenschappen op de midfond, dagfond en jonge duiven het ene jaar is beter dan het andere jaar, maar als je elk jaar iets mag halen zal het met de kwaliteit op het hok wel goed zitten toch. Ik blijf genieten van onze mooie hobby als Ik de doffer op de foto zie zo zorgzaam voor z’n jongen Ik hoop dat het weer toppertjes worden zoals het eerste jong uit dezelfde koppeling.
Tot volgende keer, en als U opmerkingen of vragen heeft stuurt U me gerust een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.