- woensdag 27 november 2019
Straks is het zover, dat wil zeggen, er zal door de snelle jongens worden gestart met bijlichten, want hoe sneller op eieren des te beter. Nu moet ik zeggen, dat ikzelf geen expliciete ervaring hiermee heb. Maar de logica van het duivengevoel zegt me dat hier op zijn minst een waarschuwing past. Ofwel, het spel der hormonen kan op termijn zijn tol eisen. Hoe precies, dat laat ik over aan de echte kenners.
Ik ben als duivensporttheoreticus echter meer geïnteresseerd hoe een duivenkopje hierop reageert. Ik bedoel, de hypofyse (deel v.h. limbisch systeem in de hersenen) zal zich hiertegen verzetten door de bijnieren te ontprikkelen. Immers een hypofyse is nu eenmaal heel erg gesteld op zijn a…ritmische drukte momenten. Ofwel, het start het liefst op aangeven van de zon zijn eigen spel der hormonen in een duif zijn linkerbijnier. En wie denkt dat bijlichten met 6500 Kelvin, zonlicht op normale of natuurlijke wijze vervangt. Die vergeet schijnbaar dat de hypofyse te maken heeft met een ander deel van het limbisch systeem. Namelijk, de hypothalamus.
In een duivenkopje is het bijlichten een alternatieve route volgen, die de hypothalamus probeert om de tuin te leiden. Dus het kan wel, maar dan moeten we de hypofyse wel extra steunen in zijn natuurlijke behoefte om de zon te volgen. En dan is bijlichten niet altijd de enig juiste manier. Wellicht is het net zo goed of nog beter om NIET BIJ TE LICHTEN en een paar dagen langer geduld te betrachten op de eerste eieren.
Een extra reden om de hypofyse zijn eigen weg te laten gaan. Is dat een wedstrijdduif het ondermeer moet hebben van zijn balans tussen de hypofyse en hypothalamus. Ten minste, als het gaat om NIET al ergens in juli de 5e pen te stoten. Want dat is volgens de kenners killing voor het presteren.
Kort samengevat: bijlichten is het verstoren van de onderlinge relatie, tussen de twee hormoon koningen, hypofyse en hypothalamus in een duivenkopje. En rekenen op ca. 16 dagen eieren na het koppelen is dan heel normaal. En biedt de kans op het voorkomen van te vroeg stoten van de 5e slagpen in juli, als de zon zijn hoogste stand bereikt.