- vrijdag 06 januari 2017
In de lucht zijn onzichtbare lichtdeeltjes, die we elektromagnetisch noemen. Wanneer we met een prisma opvangen, dan worden ze opgesplitst in maximaal zeven opeenvolgende kleuren. Alleen in de ogen van een wedstrijdduif is geen prisma aanwezig maar vocht, dat licht als eerste afbuigt om het erna via de pupillen in zijn hersenen op te nemen. Waar het in de dendrieten, allerlei nieuwe elektromagnetische pulsen opwekt. Dit proces is voor een wedstrijdduif heel belangrijk, want het bepaalt het verschil tussen een staartprijs en top 10 notering.
Kijk, een elektromagnetisch geladen zonlichtdeeltje, komt geen prisma tegen in het oog van een wedstrijdduif, maar een minuscuul klein vochtdruppeltje. En dan gebeurt er iets wat je een wonder der natuur mag noemen. Namelijk, het splitst niet maar laat een zonlichtdeeltje intact. Wat je dan krijgt is een duivenpupil, die als ware twee overwegingen maakt: 1.) Hoe buig ik het zo af, waardoor ik zelf niet teveel energie verlies. 2) Wat kan ik aan indigo aanmaken in mijn kop om geen disbalans in mijn zuurgraad te veroorzaken.
Nou, wat ik nu hierboven ter inleiding heb beschreven is nog maar het topje van de ijsberg, als het gaat om het in kaart brengen van een wedstrijdduif en zijn snelste manier om naar huis te komen. Ik heb daarom meerdere stukjes nodig om het tot in detail te beschrijven, maar in dit eerste stuk, heb ik een fundament gelegd, waarmee je als melker wellicht op verder kunt borduren.
Indigo en violet
De kleur indigo is een heel aparte lichtkleur, die in ieder zonlichtdeeltje heel dominant aanwezig is, zodra de zon ondergaat. Maar wij melkers zijn gewend om onze wedstrijdduiven bij de eerst beste mogelijkheid te lossen. Vandaar, dat ik deze lichtkleur in de lucht niet zo heel groot aandeel in mijn theorie heb gegeven. Maar helemaal wegdenken is ook niet verstandig, want het is de eerste schakelkleur om een wedstrijdduif boven zijn losplaats te laten oriënteren op zijn eigen eerste interne schakelkleur, violet. Kortom, de schakelrelatie: indigo – violet is meer dan belangrijk om onze wedstrijdduiven, zo snel mogelijk te laten vertrekken..!
Stel dat, een wedstrijdduif geen gezonde paar pupillen kent, dan komt het minder snel weg van zijn losplaats. En is eigenlijk zijn kans op een topnotering zo goed als verloren. Je houdt een pupil het meest gezond, door het of zo nu en dan te druppelen met een lichte zoutoplossing. Of je zorgt voor een niet al te warme en dus minder zuurstofrijk duivenhok. Alleen ik denk dat het een combinatie van zowel, regelmatig druppelen en zuurstofgehalte tot de meest gezonde pupillen leidt. Maar dit terzijde.
In een duivenkop zijn zogeheten dendrieten aanwezig, die je kunt zien als een heel fijnmazig elektromagnetisch geladen netwerk. Dat slechts een functie kent en dat is: Hoe kan ik mijn wedstrijdduif zo snel mogelijk naar huis leiden..! Hiervoor is niet een maar twaalf basisvoorwaarden bij nodig, die ik in mijn vervolgstukjes ga omschrijven.
Nogmaals: een wedstrijdduif vliegt als eerste op de aanwezige energie in de kop, die instaat moet zijn om zonlicht: 1) af te buigen en 2) op te nemen. Dit lichtproces noem ik vanaf nu: basisoriëntatie.