- zaterdag 19 oktober 2024
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de verduisterde duiven – jong en oud – zijn inmiddels behoorlijk kaal. Zoals vaker geschreven ruien duiven vanzelf, daar hebben ze geen gerst, karnemelk, thee of lichte kost voor nodig.
Hier krijgen alle duiven het gehele jaar hetzelfde te eten (80% Championsmix + 20% NPO-mix). Het kost ze veel energie om een volledig verenpak te vernieuwen, daarom begrijp ik de mensen niet die juist nu overstappen op lichte kost.
Duiven vetten niet aan wanneer ze ruien, tenzij je volle bak geeft, maar dat doe ik dus niet. Ik hou gewoon 20 à 30 gram per duif aan, inclusief de Champions Mineralenmix die dagelijks over het voer gaat.
Ze komen nu niet los, dat gebeurt pas weer zodra de meeste pluimen zijn vervangen. Tot aan het kweekseizoen worden de duiven overigens maar één keer per dag gevoerd.
De kweekduiven zijn zoals gezegd wat verder gevorderd en krijgen daarom iets minder voer nu, ca. 20 gram per duif. Verder eenmaal per week een bad en daar gaat Stop Bad van Schroeder in, om het eventuele ongedierte te bestrijden. De eerste keer trappelen ze daar wat van, maar als je het wekelijks volhoudt neemt dit af.
De kweekduiven gaan begin december bij elkaar. Daar staan de bakken dus al open, zodat ze de juiste kunnen vinden. Ik heb liever dat ze dit nu uitvechten dan straks wanneer er eitjes liggen. Tenslotte worden zij 5 weken voor de koppeldatum nog gevaccineerd tegen paramyxo (met Colombovac).
Hun jongen krijgen een week na het spenen Rota-PMV en dat is hun enige enting. Later volgt nog een pokkenenting met het kwastje (dit gebeurt slechts één keer in hun leven) en 4 weken voordat de wedstrijden beginnen een dode enting tegen paratyfus. Zo gaat het hier al jaren.
Mijn duiven beginnen altijd in een nieuw pak aan het vliegseizoen. Zelden staan er na januari nog oude pennen, terwijl er ook duiven waren die half september nog geen pen hadden gegooid.