- zaterdag 12 oktober 2024
Richting de winter beginnen alle veilingen weer. Sommige liefhebbers verkopen ‘totaal’, om enkele jaren later weer honderden duiven te hebben. Andere kochten jongen uit wat bekende duiven en willen daar nu een slaatje uit slaan door overal verkopingen te houden.
Zelf ben ik erg kritisch op de eigen duiven en geloof ik niet zomaar in een goede duif. Ik volg dan ook al jaren de totale verkopen van bekende Nederlandse en Belgische hokken, en wat vallen me die vaak tegen.
Zo zijn er maar weinig hokken met 1e prijswinnaars in het spel dat volgt op het verenigingsspel. Ik ben natuurlijk niet geïnteresseerd in verenigingswinnaars tegen een paar honderd duiven. Teksten als: “Bij ons is de concurrentie moordend”, lap ik aan mijn laars.
Er staan ook weinig top 10 NPO of top 25 nationale winnaars tussen die verkopingen. Zo zag ik de laatste jaren totale verkopingen passeren van 500 duiven, waartussen nog geen 50 prestatieduiven zaten. Alleen maar ‘kind van’ of ‘broer, zus, neef of nicht van’.
Om nog maar te zwijgen van nationale Asduiven, maar wat hebben die eigenlijk nog voor glans? Bij ons halen ze de punten uit de vier rayons. De 1e Asduif in het ene rayon komt in het andere niet eens bij de eerste 50 terecht. Hetzelfde geldt voor de hokkampioenschappen.
Nee, die hebben ze helaas allemaal verpest. Haal de punten van de nationale kampioenschappen toch gewoon uit de afdelingen. Het van iedereen een kampioen willen maken leidt er alleen maar toe dat je de mensen die versterking zoeken zand in de ogen strooit.
De enige nog juiste kampioenschappen lijken mij die van De Duif (al zou men die ook automatisch moeten laten berekenen bij Compuclub) en de Eendaagse Fondspiegel, maar die staat jammer genoeg ook op het punt te verdwijnen.
Het IWB heeft ons verder weinig gebracht, we verliezen volgens mij alleen maar meer duiven. Hetzelfde kan je zeggen van het nationale vliegprogramma. Nederland is simpelweg te diep om alle duiven in dezelfde omstandigheden te laten vliegen.
Pak de dingen aan waar het om draait. Er zijn niet zoveel megahokken, maar die zorgen er wel voor dat veel leden er de brui aan geven. Men heeft dit wel op de agenda staan, maar of er wat mee gedaan wordt? Of komt men net als de vorige keer met een wassen neus (150 oude + 250 jonge duiven)?
Zo lost men ook ieder jaar op de eerste vluchten de oude en jonge duiven tezamen. De oude duiven trekken de klad jongen volledig uiteen, met flinke verliezen als gevolg. Toch blijft men hiermee doorgaan, want ja, kostenbesparend. Vervolgens moet men toezien hoe er elke week steeds minder jongen worden vervoerd. Mijn idee: stop die oude duiven desnoods in aparte manden en los ze 15 minuten eerder, dan is dit probleem alvast opgelost.