- vrijdag 03 april 2020
24 mrt De verzorging gaat verder
Hier worden de duiven verzorgd zoals altijd. Ze krijgen dagelijks hun training en voeding, wat dat betreft verandert er niets. Ik kan wel zeggen dat de duivensport op dit moment echt een hobby is.
De jongen gaan zoveel mogelijk los, storm of niet. Laat de slimmeriken maar overblijven. Zo drinken alle jongen hier uit de drinkgoot en hebben ze nooit één korrel voer zelf kunnen pikken omdat ik de kwekers in een voerbak op de grond voer. Bij het spenen snappen ze het de eerste dagen niet helemaal, maar ze vinden de voerbak en drinkgoot vanzelf.
Ik heb er twee verwijderd dit jaar omdat ze na vier dagen zo vermagerd waren doordat ze de drinkpot niet wisten te vinden. Vandaar dat ik het zelf onzin vind om ze in manden te plaatsen en ze te leren drinken. Als ze slim genoeg zijn, hebben ze dat later namelijk zo door.
De vliegdatum zal eerder eind juli gaan liggen, verwacht ik. Mocht dat met oud én jong zijn, dan krijgen we een vervoerprobleem. We zullen dan met de oude en jonge duiven op verschillende dagen moeten spelen. Iets wat we dan toch wel zullen moeten, omdat de Belgen hun eigen losplaatsen zeker in gebruik zullen hebben.
Tot die tijd heeft niets zin. Opleren niet, kuren niet… Alleen afstand bewaren van elkaar, je handen wassen en je zo min mogelijk onder de mensen begeven.
26 mrt Vele vragen
Ik krijg dagelijks veel vragen over hoe en wat te doen in deze uitzonderlijke tijd. Ik kan alleen maar uitleggen hoe ik het momenteel doe.
Hier gaan alle duiven zoals altijd eenmaal daags los. De jonge duiven zijn de gehele dag buiten, mij maakt het niet uit dat de rover er één pakt. Zo leren ze vanzelf opletten. Doordat de jonge duiven de gehele dag los zijn, trekken ze ook vaak weg en is opleren niet nodig.
Het voeren kan niet makkelijker. De oude vliegduiven krijgen twee keer per dag 15 tot 25 gram, bestaande uit 80% Championsmix en 20% NPO-mix. Daarbij houd ik wel in de gaten of alles zo goed als opgegeten wordt.
Aangezien ik al jaren niet meer geloof in dieet- of sportmengelingen zijn onze duiven gewend aan deze uitgebalanceerde basismengeling. Ze vetten niet aan en je zal geen spuitende jongen in je nest vinden. De jongen worden zijdezacht en glanzend gespeend door de aanwezige vetten. Veel bekende tophokken in Nederland en België zijn mede daardoor met volle tevredenheid op onze mengelingen overgestapt.
De doffers gaan om 08.00 uur los en vliegen een vol uur. Ze kunnen op het hok vallen als ze willen maar doen dat nooit, ook al zitten de jongen gewoon in de open rennen. De duivinnen trainen om 16.00 een vol uur, ook zij kunnen vallen maar doen dat niet.
De jonge duiven voer ik ´s ochtends iets minder. Als ze naar binnen moeten komen, wil ik wel dat ze luisteren. In de avond voer ik ze genoeg, zodat er in de ochtend daarna nog wat voer ligt. Leren drinken in de mand doe ik overigens niet.
Verder hebben ze hun PMV-enting gehad. Met de pokkenenting wacht ik totdat ze oud genoeg zijn (eind mei) en dat zal toch de veermethode worden. In juni volgt de paratyfusenting. Ze hebben wel uit voorzorg een week B.S. gehad en driemaal per week Colinol Plus van DHP over het voer. Daarnaast zoals alle duiven hier om de dag Naturaline met extra look in het water en een greepje Champions Mineralenmix.
Op de kwekers na worden alle duiven tot eind juni verduisterd van 18.00 tot 08.00 uur, dus ook de oude duiven. Dit was bij de oude vliegduiven in een normaal seizoen half mei geweest. Voor de rest krijgen ze allemaal een keer per week een bad. De oude vliegduiven laat ik zaterdagochtend bijeen en dan trainen ze samen. Op zondagochtend krijgen ze een bad waarna ze weer gescheiden worden.
Ik hoop hiermee wat vragen te hebben beantwoord. Wanneer we gaan vliegen, horen we vanzelf. Tot die tijd: geniet van de verzorging van je duiven, wacht geduldig af en ga zeker niet panikeren.
29 mrt Een zware taak
Ik ben benieuwd hoe het eventueel nieuwe NPO-bestuur eruit gaat zien. Eén ding is zeker: ze krijgen direct een raar vliegseizoen voor hun kiezen. Gaan ze er eenzelfde puinhoop van maken als in het verleden?
Persoonlijk vind ik het een vereiste dat ieder NPO- of afdelingsbestuurslid een hok duiven heeft waar hij mee speelt, zodat hij een goede binding heeft met de duivensport. Mensen zonder binding met de duivensport zijn al snel geneigd er een potje van te maken en niet mee te denken met de leden.