Nieuwsbrief duiven - Oktober 2017

Antibiotica-Probiotica-Paratyfus
 
Regelgeving
In een tijd waarin steeds duidelijker wordt dat het ongebreidelde gebruik van antibiotica tot ongewenste nevenwerkingen kan leiden, zoals resistentie en het lekkende darmsyndroom, is het ook voor de overheid duidelijk geworden dat er een restrictief beleid gevoerd moet worden ten aanzien van het gebruik van antibiotica. Dit is overigens geen nieuw beleid van de overheid. Al gedurende een vijftal jaren wordt bij de landbouwhuisdieren deze weg behandeld. Ook bij de gezelschapsdieren als honden en katten is het niet langer gewenst onnodig antibiotica in te zetten. Voor veel liefhebbers in de duivensport lijkt dit nog de ver van mijn bed show. Toch is het een beleid dat ook in Europees verband meer en meer onder de aandacht komt. Het is dan ook een kwestie van tijd dat iedereen er mee te maken krijgt. Er zijn overigens al producten die worden aangepast her en der. De naam van de medicatie blijft dan als van oudsher bekend is, maar de samenstelling wisselt. Omdat bij deze middelen de samenstelling nooit op de verpakkingen vermeld stond, valt dit de liefhebbers doorgaans niet eens op, tot het moment dat de duiven echt medicatie nodig hebben en deze middelen niet meer ‘preventief’ gegeven worden. Dan merkt de liefhebber vaak pas dat het niet meer werkt.

Maar er zijn ook middelen die in Nederland ronduit verboden zijn tenzij aan zeer strikte voorwaarden is voldaan. Baytril is zo’n middel, dat alleen nog onder zeer strikte voorwaarden ingezet mag worden. Een dierenarts mag dit middel alleen nog maar inzetten als hij de noodzaak hiervan kan bewijzen. Kan hij dit niet, dan loopt hij het risico dat hij niet alleen een boete krijgt, maar ook loopt hij dan tegen een strafblad aan, omdat het voorschrijven zonder bewijs van noodzaak als economisch delict wordt gezien. Naar het schijnt zijn er al dierenartsen veroordeeld voor het voorschrijven met oorzalf voor honden die Baytril bevat. 
 
Andere wegen
Nu de ontwikkelingen meer en meer die kant op beginnen te gaa,n wordt dan ook driftig gezocht naar wegen om preventief geen antibiotica meer te hoeven voor te schrijven. Zo werkt bij het Geel en Coccidiose een kuur met Usneano Plus doeltreffend genoeg om de problemen voor te blijven. Niet alleen dat, de vorm wordt er in het vliegseizoen eerder door bevorderd als afgeremd, zoals met diverse coccidiose en geelmiddelen wel het geval kan zijn.

DuivenSteeds meer liefhebbers beginnen in te zien dat het ongewenst is om preventief, zeker in het stille seizoen, antibiotica te verstrekken.
Anti-biotica staat eigenlijk voor anti-leven. Pro-biotica staat voor voor leven. In het stille seizoen wordt door veel liefhebbers van oudsher een kuur  tegen paratyfus gegeven. Deze gewoonte is zo ingeburgerd dat hij moeilijk lijkt te veranderen. Het buikgevoel van veel liefhebbers spreekt dan en men moet en zal een kuur geven uit angst dat er anders iets vreselijks kan gebeuren.
Ik had in februari een liefhebber uit Duitsland op bezoek die al jaren heel goed speelde terwijl hij louter natuurproducten gebruikte. Een andere duivenmelker bezwoer hem echter dat hij als hij zeker wilde zijn, dat hij geen problemen zou krijgen met paratyfus, dat hij dan een kuur van veertien dagen met Baytril moest geven. (In Duitsland is Baytril nog wel te verkrijgen). Rond de Kerstmis gaf hij dan ook een kuur van veertien dagen met Baytril. Eind januari kreeg hij echter grote problemen bij zijn duiven. Meerdere duiven met dikke ellebooggewrichten die vrijwel altijd door paratyfus worden veroorzaakt. Dit was ook hier het geval, zo bleek bij het onderzoek dat wij uitvoerden. Uit de ellebooggewrichten was zuivere paratyfus te kweken.
Bij onderzoek bleek verder dat de duiven vol zaten met de Pestkop bacterie (Pseud. aeruginosa). Welhaast een maximale besmetting. Wat dit laatste betreft. Vroeger was Baytril één van de middelen die perfect tegen deze bacterie werkte. Maar door het ongebreidelde gebruik van dit middel in met name Duitsland, is er een giga resistentie tegen dit middel ontstaan, waardoor de bacterie zich explosief heeft kunnen ontwikkelen. Voor een deel dankte de Baytril zijn grote reputatie waarschijnlijk aan zijn capaciteiten om deze bacterie onder de knie te houden. Immers heeft men de pestkop opgelopen, dan vliegen de duiven niet alleen slechter. Er blijven ook meer weduwnaars en jongen achter. Vroeger hoorde men dan ook wel : ‘geef ze maar een kuur met Baytril, dan zijn alle problemen weg." Maar dat was toen. Dat geldt heden ten dage veel minder.

Terug naar de liefhebber van zo even. Hoe kon dit nu? Zoals gezegd, staat antibioticum voor tegen leven. Dat betekent dat bij een kuur van antibiotica niet alleen eventueel aanwezige paratyfus bacteriën gedood worden, maar ook heel veel goede darmbacteriën. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat iedere kuur met antibiotica definitief 3 soorten goede bacteriën uit de darm doet verdwijnen. Kun je nagaan wat er gebeurt als je geregeld antibiotica geeft. Nieuwe inzichten is dat alle goede darmbacteriën in de darm een functie hebben die niet onderschat moet worden. Het is een collectief van werkzame bacteriën die samen de gastheer helpen gezond te houden. Een van de taken die dit collectief bewerkstelligt, is te zorgen dat schadelijke bacteriën veel minder kans hebben problemen te veroorzaken. Ziekteverwekkers kunnen zo aanwezig zijn, maar geen effect hebben op de gastheer. Door nu met antibiotica op alle bacteriën te gaan schieten, worden niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën verzwakt. Als de schadelijke bacteriën, zoals de paratyfusbacil zich sneller herstelt dan de goede kunnen de rapen gaar zijn, zoals bij deze Duitse liefhebber. Het evenwicht in de darm was zo verzwakt, dat er juist problemen ontstonden die door het collectief van de goede darmbacteriën altijd werden voorkomen. Ongewild had de liefhebber het probleem juist zelf opgeroepen.
 
Moraal van het verhaal
In plaats van blind te kuren tegen paratyfus in het najaar kan men beter de goede darmbacteriën (men noemt die het microbioom) ondersteunen. Bony SGR en Bony Basis-T doen hierbij veel goed.
Het laatste jaar wordt door steeds meer liefhebbers de Bony Bio compleet ingezet. Deze gefermenteerde kruidendrank ondersteunt niet alleen de opbouw van de gezonde darmbacteriën, ook tijdens de rui en de kweek helpt het de duiven  te optimaliseren. Kenmerkend is het gladde en zachte veerkleed dat in weinige dagen ontstaat. Maar ook de ontlasting die beter wordt, alsmede de vitaliteit van de duiven die toeneemt. Door het microbioom maximaal te ondersteunen, krijgt men niet alleen gezondere darmbacteriën en een betere darmwerking en vitaminehuishouding, ook wordt het op deze manier moeilijker gemaakt voor de schadelijke bacteriën om hun ziekmakende vermogen ten toon te spreiden.
 
Heeft men een paratyfusprobleem? Dan kan men de illusie vergeten dit probleem louter met een antibioticumkuurtje op te lossen. Wil men dit probleem goed aanpakken, dan is een structurele aanpak nodig waaraan meerdere vereisten worden gesteld. Vaccineren is daar één van en ondersteuning van het Microbioom met goede darmbacteriën een andere.
 
Succes 
Peter Boskamp

 

Tijdelijke actie! 

 

Bony Actie Ruipakket

Bony Actie ruipakketSpeciaal voor het aankomende seizoen: Bony Actie Ruipakket, bestaande uit:

Bony Bonichol 500 ml
Bony Basis-T 1000 ml
Bony Ruivitamine 150 gr
Bony Bio Compleet 250 ml

Tot en met 31 oktober nog te bestellen voor € 52,95 i.p.v. € 62,25

Bestellen

Voor de extra ondersteuning

Bony S.G.R. 
 

Bony SGR Bony S.G.R. is een verzurende kruidendrank voor duiven. Bevat onder andere Echinacea. Ondersteunt de weerstand van het organisme. Kan de weerstand helpen ondersteunen tegen ongunstige bacteriën en schimmels.

Bestellen

Bony Basis-T

 

Bony Basis-TBony Basis-T is een ondersteunende kruidendrank die dagelijks verstrekt kan worden. 

Bestellen

Uiteraard heeft Bony Farma nog meer producten waar u uw duiven mee kan ondersteunen in het vliegseizoen. Ga hiervoor naar de website: www.bonyfarma.com
 

 
 

Pigeon Vetcenter

Julianalaan 7a | 6191 AL | Beek

T. +31 (0)46 437 1885 | E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2017 Pigeon Vetcenter, All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van de ontwikkelingen rondom duiven. Mocht je geen gebruik meer willen maken van onze nieuwsbrief, dan kun je je uitschrijven via de link onderaan deze nieuwsbrief.

Our mailing address is:

Pigeon Vetcenter

Julianalaan 7a

Beek, Limburg 6191 AL

Netherlands


Add us to your address book



Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40