Nico van Veen
- zaterdag 24 februari 2024
De wind is een bepalende factor bij de uitslag van de postduif wedstrijden. Waarom zal ik je hieronder uitleggen.
Wind
De vlieghoogte is normaal gesproken rond de 250 tot 300 meter. Met een gemiddelde snelheid van 1100 meter per minuut. Meest voorkomende wind in Nederland is de zuidwesten wind. Een ideale wind voor het houden van wedstrijden omdat deze wind voor voldoende blauwe plekken zorgt tussen de wolken. Maar de wind drijft de duiven ook uit koers waardoor je toch een wedstrijd kan verliezen omdat je net aan de verkeerde kant in de afdeling zit. Hoe goed je duiven ook zijn met de wind uit de verkeerde richting is het winnen van een wedstrijd niet mogelijk. Zelfs als je net in het verkeerde deel van een stad woont. Kun je al een nadeel ondervinden van een wind uit de verkeerde kant. Als je verstandig bent hou je daar dan ook rekening mee wanneer je je duiven gaat opleren. Een keer je duiven uit het oosten of westen opleren is helemaal niet onverstandig.
Kopwinden
Een kop wind spreekt tot de verbeelding bij menig postduiven liefhebber. Bij een kopwind vliegen de postduiven heel laag over de grond om zoveel mogelijk energie te bewaren. Omdat de postduiven dan laag over de grond vliegen moeten ze telkens allerlei obstakels ontwijken. Denk aan bomen of hekken maar wat dacht je van prikkeldraad. Een postduif kan een inschattingsfout maken en zich verwonden. Alleen de beste duiven komen op tijd thuis. Reden hiervoor is dat een kopwind in combinatie met een zware bewolking alles vergt van het oriëntatievermogen. Er worden relatief weinig duiven verspeeld maar het concours staat wel lang open omdat de duiven niet allemaal tegelijk komen.
Dat komt omdat de postduiven de verkeerde kant opvliegen, op zoek naar mogelijkheden om zich te kunnen oriënteren zonder hun energie hoeven te verspelen aan het vliegen. Ze zoeken dan ook de makkelijkste weg.
Duivenhokken die het eerst in de afdeling liggen hebben het meest profijt van een noorden wind.
Staartwinden
Wanneer de postduiven een wind in de rug hebben. Zal het waarschijnlijk een makkelijke wedstrijd worden die iedere postduif kan winnen. Het concours sluit dan ook vaak heel snel en het komt er dan op neer wie zijn duiven het snelst binnen kan roepen. Een extra rondje vliegen boven het hok en je verspeelt meteen je eerste prijs. Of een roofvogel die zich net laat zien wanneer de duiven willen vallen kost je gelijk een goede uitslag.
Zijwinden
Oostenwind
Bij zijwinden denken we aan een westenwind of oostenwind. Wordt het een oostenwind dan gaan de harten van duivenmelkers sneller kloppen vooral de fond liefhebbers die met de ZLU vluchten meedoen. Langs de kust is het op een zomeravond een stuk langer licht. Wanneer de wind dan uit de oosthoek komt vallen de vroege duiven in de kop van Noordholland.
Bij een oostenwind kunnen er ook veel duiven verspeeld gaan worden. De duiven worden langs de kust gedreven door de wind. Sommige duiven komen dan zelfs in Engeland terecht of op de booreilanden. Onervaren duiven kunnen zeewater gaan drinken wat dan ook het einde betekent van de wedstrijd.
Het is ook belangrijk dat de koppen 100% schoon zijn op vluchten met een oosten wind. Deze vluchten gaan vaak gepaard met warm weer. Liefhebbers die aan de oostkant wonen van Nederland gaan het met een oosten wind heel moeilijk krijgen. Het zijn dan ook alleen maar de tophokken die nu een goede wedstrijd kunnen draaien.
Westenwind
Maar een westenwind zorgt ervoor dat de meeste duiven weer veilig thuiskomen mits de windkracht niet te groot is. Met een sterke westenwind worden de duiven flink uit hun koers geblazen. Kans is groot dat de duiven dan door het binnenland gaan vliegen. Ook van de duivenmelkers die langs de kustlijn zitten. Duivenmelkers die in het oosten wonen kunnen verwachten dat hun duiven via Duitsland naar huis gaan een flinke omweg. De duiven verliezen tijdens deze vluchten veel energie door zigzaggend te gaan vliegen om alsnog de juiste koers naar huis te kunnen aanhouden.
Geen winden
Een lossing zonder wind is ook mogelijk en het meest ideaal maar niet in combinatie met hoge temperaturen.. Wanneer de temperatuur stijgt naar tropische waarden is het oppassen geblazen. Wedstrijden worden onder deze omstandigheden vaak afgelast omdat de duiven dan gedesoriënteerd raken. Maar een wedstrijd zonder wind is voor iedereen het eerlijkst omdat niemand dan enig na of voordeel ondervind van de wind.
Invloed van combinatie winden
Zuidwestenwind is vaak goed voor de verste afstand, en de wat minder gespierde duiven kunnen nu hun prijzen pakken. Toch worden er op deze relatief makkelijke vluchten vaak veel duiven verspeeld. Veel duiven vliegen er met deze hoge snelheid veel te ver door. En komen in de kop van Nederland terecht of op de wadden eilanden en zelfs in bv Denemarken. De duiven moeten slim en scherp zijn dus op tijd uit de koppels komen en niet inhouden als er duiven op de korte afstand gaan knijpen boven hun locatie.