Zondag 23 juni 2019. Vandaag verjaart mijn moeder. Voor de tweede keer in successie felicitaties vanuit de verre. Een bloemetje via Fleurop is eenvoudig geregeld maar er bij zijn is toch wat anders. Niet dat de Beekmannen nu zulke fuifnummers zijn maar toch blijft het vreemd. Nog 8 verjaardagen te gaan en we zijn er weer live bij. Of misschien wel eerder als de schoolvakanties niet meer de planning voor een bezoek aan Europa bepalen.

Dit laatste zou dan mooi uitkomen met het duivenseizoen. Rond 23 juni is het altijd hoogseizoen in onze o zo mooie sport. Alle disciplines zijn rond deze datum “vertrokken” voor hun deel van het seizoen om het zo te zeggen. Voor elk wat wils en voor de veelvraten heel veel.

 

3 tot 4 vluchten in een weekeinde vormen geen uitzondering. Voor een enkele echte fanaticus waren er dit weekeinde zelfs 5 vluchten. Vitesse, Dagfond en Jonge duiven plus Middag- en Morgenlossing voor de mannen van de lange adem.

De weergoden waren de duiven deze week goed gezind. Het was op zaterdag echt “duivenweer”. Een zonnetje en wat wolken plus een kalme wind op de kop. De marathonmannen moesten overigens een dagje langer wachten doordat het vrijdag geen ideaal weer was. Ze krijgen hiervoor echter wel wat terug. Echte klassiekers op zowel de middaglossingsvluchten als op de seizoensopener van de ZLU vanuit Pau. Op het moment dat deze regels aan het papier toevertrouwd worden is er slechts één dappere strijder van het marathonpeloton gearriveerd. Koopman uit Almere heeft zo’n klein kwartiertje geleden gedraaid van Perigieux. Voor dit andere goed draaiende hok met de bekende naam ongeveer 766 km.

Strijd moesten de duiven die gisteren de weg naar hun hok aflegden ook leveren om hun thuisbases te bereiken. Door de eerder geschetste omstandigheden kregen vooral de jonge duiven het niet cadeau op hun eerste officiële vlucht van het seizoen. Althans de eerste vlucht die onderdeel uitmaakte van het Nationale Jonge duivenvliegprogramma.

In mijn afdeling (want het lidmaatschap is naar mijn weten nooit opgezegd) wordt sinds twee seizoenen de eerste vlucht massaal gelost. Dat wil zeggen geen groepslossingen. Persoonlijk niet mijn cup of tea. Het maakt de kans op verliezen alleen maar groter vooral voor de liefhebbers uit de Zuidelijke regionen. Het is spelen met de toekomst van de sport als je het mij vraagt. Iets dat mij ten zeerste verwondert en verontrust. Gelukkig hebben de Zuidelijke liefhebbers al twee jaar “de mazzel” dat er een kalme kopwind staat/stond ten tijden van de eerste vlucht met de junioren. God betert me hoe groot de schade geweest zou zijn als er een windkracht 5 op de staart zou hebben geblazen.

Voor degene die het niet gelooft wat de impact van een massale lossing is wat cijfers.

Ter vergelijking/illustratie de uitslagen van twee verenigingen. Een vereniging uit de uiterste voorhand (Telegraaf Aalsmeer) en een uit de uiterste achterhand (Nieuwe Diep Den Helder). In Aalsmeer maakt de eerste prijsduif van de 486 deelnemers 1201 meter per minuut. De laatste prijsduif maakt 773 mpm. Een verval in snelheid van 36 procent. In Den Helder racet de eerste prijsduif van 418 deelnemers met 1294 mpm naar huis en de laatste prijsduif maakt de nog zeer acceptabele snelheid van 1116 mpm minuut. Een verval in snelheid van 14 procent.

Om het verschil in verloop nog eens wat duidelijker in de verf te zetten. De laatste jonge duif in concours in Den Helder maakt 1116 mpm. Op het moment dat het concours van de jongen sluit in Den Helder zijn er 105 duiven geklokt. Met dezelfde metersnelheid zou door de laatste prijsduif in Den Helder in Aalsmeer de 7e plaats in de uitslag bezet worden.

Het toeval wil dat er sinds dit jaar ook officiële Vitessevluchten voor oude duiven worden gevlogen tijdens de jonge duiven vluchten. Dit levert dus een mooie vergelijkingskans op. Hieronder dezelfde cijfers voor beide verenigingen maar dan voor de oude duiven.

In Aalsmeer maakt de eerste oude duif van 249 deelnemers 1298 mpm en de laatste 1155 mpm. Een terugloop in snelheid van 12 procent (niet extreem vlot maar vergelijkbaar met de cijfers uit eerdere weken). In Den Helder maakt de eerste duif van 228 duiven 1328 mpm en de laatste duif 1248 mpm. Een verval in snelheid van slechts 6 procent (zeer vlot).

Ook bij de oude duiven zie je dat de duiven uit Den Helder makkelijker thuiskomen want ook op deze vlucht zou je met de laatste prijsduif in Aalsmeer de 7e plaats in de uitslag bezet hebben. Echter het verschil in snelheid tussen de eerste duif en de laatste duif is minder groot. Ook zou de eerste duif uit Aalsmeer nog altijd de 5e plaats in de uitslag van Den Helder hebben ingenomen. Bij de jongen zou dit slechts de 43e plaats geweest zijn.

Zijn de duiven in Den Helder dan zoveel beter? In de overvlucht (van zo’n 70 kilometer) winnen van de voorvlucht met wind tegen is best bijzonder. Dit zou echter niet direct mijn antwoord/conclusie zijn. Natuurlijk zitten er in Den Helder goede tot zeer goede duiven. Ondergetekende was een van de eerste schrijvers om over de revival van Den Helder als sterk centrum te schrijven.

Gisteren was de vlucht vanuit Roosendaal naar mijn bescheiden mening echter geen echte maatstaf. Door het feit dat het de eerste jonge duivenvlucht was heeft dit de uitkomst sterk beïnvloed. Zelfs de vlucht van de ouden. Alles werd namelijk op hetzelfde tijdstip gelost. In het totaal een ruime 20.000 duiven. 20.000 duiven die vermoedelijk niet als een speer van de losplaats vertrokken zijn getuige het feit dat de snelheden ook bij de oude duiven in de overvlucht hoger liggen dan in de voorvlucht.

20.000 duiven waarvan het gros (75 procent) jonge duiven betrof waarvan het merendeel was in gekorfd in de voorhand. Jonge duiven die gezien bovenstaande analyse met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hun hok voorbij gevlogen zijn.

Niet toevallig was mijn beleving van de eerste jonge duivenvlucht van het jaar die van één van de grootste ergernissen van het seizoen. Naast koppelen en de eerste oude duivenvlucht van het jaar.

Zoals altijd ook nu weer de winnaars per Kring of per CC van de vlucht vanuit Roosendaal. De jonge duiven eerst.

Kring 1:

  • CC1A: Arco Hendriks, Julianadorp – 1294 mpm
  • CC2A: Gerard Tromp, Castricum – 1288 mpm

Kring 2:

  • CC2A: Nandor Hartog, Westerland – 1203 mpm
  • CC2B: Jasper Haselager, Westbeemster – 1247 mpm

Kring 3: Kroon en Kroon, Zandvoort – 1315 mpm

Kring 4: Janus & Jannus Kat, Westzaan – 1273 mpm

Kring 5:

  • CC5A: Jan Kraus, Amsterdam – 1242 mpm
  • CC5B: Henk Westerink, Abcoude – 1172 mpm

Hieronder volgen de winnaars van de Vitessevlucht met de oude duiven.

Kring 1:

  • CC1A: Hoffman & Regtop, Den Helder – 1329 mpm
  • CC2A: Cees de Wildt, Castricum – 1327 mpm

Kring 2:

  • CC2A: Pronk-Stigter, Westerland – 1268 mpm
  • Martijn van Zelst, Mddenbeemster – 1268 mpm

Kring 3: Jos Nijman, Heemskerk – 1329 mpm

Kring 4: Cees van Vliet, Kudelstaart – 1298 mpm

Kring 5:

  • CC5A: Willem Klaverstijn Jr, Amsterdam – 1261 mpm
  • CC5B: John van Duren, Amstelveen – 1265 mpm

Vele uren later, aan het eind van de middag zeker voor de liefhebbers in de overvlucht, vielen de duiven van de sectorvlucht vanuit Issoudun. Deze duiven kregen het gezien de omstandigheden zoals eerder geschreven zeker niet cadeau. De vroege duiven op deze vlucht waren/zijn dan ook zeker geen pannenkoeken. Veel liefhebbers pakten hun eerstgetekende voorop. Bijvoorbeeld in de sector, vijf eerstgetekende bij de eerste tien duiven.

De eerste Noord Hollandse duif was voor de familie Kat uit Westzaan die een hele goede zaterdag kenden want ook hun jonge duiven presteerden uitstekend met een overwinning in de kring. Het zoet van de overwinning zal echter op Issoudun nog beter gesmaakt hebben. Hun “390” van 2017 bleef alle Noord Hollandse concurrenten ruim voor. De tweede plaats op het virtuele podium was voor Chiel en Mala de Wit uit Zuid-Scharwoude en de laatste plek op dit podium was voor Cor Kroon uit Krommenie.

Opvallend waren de goede prestaties van de absolute achterhand. Ondanks de afstand van bijna 700 kilometer vielen de duiven in Den Helder en directe omgeving meer dan prima. Onder aanvoering van een uitblinkende Peter Crans (met zes duiven bij de eerste 44) klokten ook van Kesteren, van der Zijden en Nagel vroege duiven.

Ook hier weer de winnaars per kring.

Kring 1: Chiel & Mala de Wit, Zuid-Scharwoude – 1130 mpm

Kring 2: Dennis Kamps, Middenbeemster – 1113 mpm

Kring 3: Jos Nijman, Heemskerk – 1102 mpm

Kring 4: Janus & Jannus Kat, Westzaan – 1139 mpm

Kring 5: Dave van Zon, Amsterdam – 1110 mpm

(VERMOEDELIJK) 1e INTERNATIONAAL VOOR BAAS & BERG UIT DE KWAKEL

Zoals gezegd bleven de overnachtfondduiven op vrijdagmiddag in de manden dus nog even geen Noord Hollandse uitslagen. Wel zag ik zo juist dat mijn vrienden Richard van den Berg en Paul Baas als eerste gemeld hebben van Pau! Niet alleen Nationaal maar ook Internationaal lijken ze de eerste te gaan spelen. Alleen een verrassing uit de absolute overvlucht kan voor deze toppers nog roet in het eten gooien.

Een ongekend succes voor de mannen die inmiddels al een paar jaar aan de absolute top staan op de ZLU-vluchten en nu bij het begin van het seizoen reeds de kroon op hun werk lijken te zetten. Binnenkort zullen ze dan ook stralen in vele reportages in binnen en buitenlandse media! PROFICIAT!!!!

OP EIGEN HONK:

Valt er nog steeds niets te melden. Het is slapen, eten, werken en in het weekeinde boodschappen doen, in de zon zitten plus ondertussen wat sport kijken en het nieuws in de (duiven)wereld vanaf een afstandje volgen.

Tot volgende week,

Michel

P.S.

Volgende week weer meer over de vergelijking van de spelverbanden. Het is nu een beetje laat op de dag en het weekstuk wordt anders veel te lang.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40