Fris
Zondag 5 mei 2019. Terug na een weekendje letterlijk weggeweest. Zoals ik twee weken geleden al aankondigde zou het verschijnen van weekstuk van afgelopen week wel een beetje “onder druk staan” door de geplande familiedag van mijn werk. Achteraf was ik echter nog iets te positief want er restte mij op zondag helemaal geen tijd meer om iets te schrijven. We waren namelijk pas om 21:35 uur thuis.
Debet hieraan was een verlenging van het programma. Na een hele leuke zaterdag in de Lost World of Tambun en een prima overnachting in het aanpalende hotel reden we op zondagmorgen In plaats van naar huis namelijk achter mijn baas aan naar de relatief dichtbij gelegen Cameron Highlands. Dit groene en bergachtige deel van Maleisië is één van de trainingslocaties voor de mountainbike activiteiten van mijn baas en dit totaal andere stukje Maleisië wilde hij ons graag tonen.
Het werd een lange inspannende dag maar ook een dag om nog lang aan terug te denken. Na een uitdagende rit bergop bezochten we achtereenvolgens een indrukwekkende theeplantage (BOH tea voor de insiders), een aardbeienkwekerij (waar we zelf de nodige kilo’s plukten, door heerlijke temperaturen van zo’n 20 graden overdag en 10 tot 15 graden ’s nachts zijn aardbeien het ideale gewas om te kweken) en een lekker Indiaas restaurant. Om vervolgens af te sluiten met een high tea in één van de meest romantische “guest houses” van de regio. Lake house, een hotel in de jaren dertig gebouwd in Schotse stijl omringd met bloemen en ander prachtig natuurschoon.
Dit alles in een omgeving die veel weg heeft van Oostenrijk en Zwitserland. Door de bergen en het frisse groen met hier bovenop een heerlijk fris klimaat en dito lucht. Je hebt niet echt het idee dat je je in een tropisch land bevindt. Ook omdat er echt een lekker windje waait. Om deze reden zijn de Cameron Highlands dan ook zeer populair bij de iets beter gesitueerde inwoners van Kuala Lumpur. Dit laatste was ook goed te merken want tijdens de terugweg reden we zo’n 179 km in langzaam rijdend en stilstaand verkeer. Het duurde ruim 4 uur en gelukkig was ik net op tijd terug om de finish van Luik Bastenaken Luik te zien.
AFDELING NOORD HOLLAND QUIEVRAIN 27 april
Voor het schrijven van een weekstuk volstond de tijd niet meer. Jammer want ik had als een goed (ex) duivenmelker natuurlijk wel de resultaten van de vluchten gevolgd tijdens de omzwervingen in de Lost World of Tanbun. Deze konden een beetje worden samengevat met de term “gejaagd door de wind”. De staartwind blies de duiven ondanks de frisse omstandigheden vlot naar huis.
Natuurlijk domineert bij dergelijke omstandigheden de overvlucht. Vooral bij een niet ideale start. Dit was ook goed terug te zien in de uitslagen van mijn afdeling. Zoals altijd de winnaars per kring en of cc.
Kring 1:
- CC1A: Hoffman & Regtop, Den Helder – 1907 mpm
- CC1B: Comb. Bleeker, St. Pancras – 1909 mpm
Kring 2:
- CC2A: Anton van der Gulik, Onderdijk – 1906 mpm
- CC2B: Jelger Klinkenberg, Noordbeemster – 1902 mpm
Kring 3: Comb. Weel, Heemskerk – 1903 mpm
Kring 4: Comb. Moes, Zaandam – 1891 mpm
Kring 5:
- CC5A: Matty Tump, Landsmeer – 1876 mpm
- CC5B: Karel Bleijenberg, Weesp – 1893 mpm
AFDELING NOORD HOLLAND QUIEVRAIN 4 mei
Hoe bepalend de wind op een korte vlucht is voor de winst per kring, per cc of laat staan per afdeling bleek niet alleen vorige week maar ook deze week. De losplaats was dezelfde maar ditmaal geen staartwind maar een meer dan frisse wind schuin op de kop met hier en daar ook nog een buitje onderweg. Omstandigheden waarin hard gewerkt moet worden en alleen duiven naar voren komen die echt in vorm zijn (en voldoende brandstof van hun baas hebben meegekregen). Omstandigheden die mij als duivenmelker wel konden bekoren (zo lang er niet teveel regen viel).
Uiteindelijk kon de uitslag van vorige week bij wijze van spreken wel omgedraaid worden. Vermoedelijk in alle afdelingen met een grote diepte. De vroegste duiven vielen op een enkele uitzondering na allen in de absolute voorhand.
In Noord Holland was er een uitzondering. De Comb. Geutskens waarvan de duiven huizen in Purmerend, al staat er in de uitslag Amsterdam omdat Andre en zijn vrouw daar wonen. Twee van hun duiven (waaronder de eerstgetekende) maakten een snelheid van 1215 meter op een afstand van 251 km ,waarmee ze 34 mpm los vliegen op nummer 3, en ze van de hele lossing de plaatsen 2 en 3 innamen.
Van vergelijkbare kwaliteit is de uitslag van G.M. van de Paverd uit Haarlem. Zijn eerste duif maakt aan de kust ondanks de ongunstige windrichting nog altijd 1204 mpm en vliegt de concurrentie binnen Kring 3 op 31 mpm achterstand.
De snelste van het pak was van Henny Pothuizen uit Vinkeveen. Zijn 17e getekende (van 23) vloog maar liefst 1225 mpm en zo’n 10 mpm los op de eerder genoemde duiven van de combinatie Geutskens.
Aandacht verdienen ook de prestaties van Anton van de Gulik uit Onderwater. De concurrentie in CC2A blijkt tot op heden niet in staat om hem te kloppen. Op alle 4 de Vitessevluchten had hij de vroegste in de voorlopige uitslag. Opmerkelijk goed.
Kring 1:
- CC1A: Hoffman & Regtop, Den Helder – 1174 mpm
- CC1B: Peter Beers, Alkmaar – 1190 mpm.
Kring 2:
- CC2A: Anton van de Gulik, Onderdijk- 1157 mpm
- CC2B: Comb. Geutskens, Purmerend – 1215 mpm
Kring 3: G.M. van de Paverd, Haarlem – 1204 mpm
Kring 4: Ron Nederveld, Aalsmeer – 1208 mpm
Kring 5:
- CC5A: Dave van Zon, Amsterdam – 1203 mpm
- CC5B: Henny Pothuizen, Vinkeveen – 1225 mpm
VERGELIJKING SPELVERBANDEN:
Omdat ik er in mijn vorige weekstuk aan begonnen ben ook in dit weekstuk een vergelijking tussen de Kringen/Districten:
- Afdeling 5: Gouwe & IJssel
- Afdeling 4: District 1
- Afdeling 6: Kring 4
- Afdeling 6: Kring 5:
Omdat de uitslagen van de vluchten van Zuid Holland en Limburg deze week nog niet bekend zijn beperk ik mij deze week tot de uitslagen van vorige weekeinde (27 april – 29 april). De vlucht van Limburg werd uitgesteld van zondag naar maandag.
Kring | Losplaats | deelname | deelnemers | Snelheid 1e | Snelh.laatste | Deeln. op 1e blad |
Afd5 G&IJ | Peronne | 4320 | 160 | 1980 | 1798 | 40 |
Afd4.D.1 | Chalon | 2188 | 99 | 1350 | 1197 | 25 |
Afd6.Kr.4 | Quievrain | 2626 | 102 | 1891 | 1753 | 46 |
Afd6 Kr.5 | Quievrain | 3184 | 116 | 1893 | 1716 | 39 |
Ook deze keer is het lastig om al echte conclusies te trekken vooral door het feit dat Limburg onder heel andere omstandigheden gespeeld heeft. Ook blijven de verschillen in afstand nog een beetje een dingetje. Ook door mijn keuzes. Volgende week zal ik dan ook in Noord Holland een Kring op de achterhand toevoegen. Vermoedelijk kring 1.
Met behulp van de rekenmachine toch ook deze week weer maar wat analyses. Het hoge aantal liefhebbers op het eerste blad in Kring 4 van afdeling 6 valt erg op met 45%. Ook Kring 5 scoort hoog 33,6% tegen resp. 25% voor de andere spelverbanden.
Qua concoursduur valt op dat Gouwe & IJssel een verval in snelheid kent van 9%, District 1 11% tegen 7 % voor Kring 4 en 9 % voor Kring 5. Qua verval in snelheid ontlopen de spelverbanden elkaar niet veel maar hierbij zal de tijd een beetje gaan leren hoe zwaar een verschil van bijvoorbeeld 4% weegt.
Wat wel opviel aan alle cijfers van alle spelverbanden was de terugloop in deelname.
Qua liefhebbers: In G&IJ 5% minder, in D1 25% minder, in K4 10% minder en in K5 6%.
Qua duiven: in G&IJ 11% minder, in D1 37% minder, in K4 16% minder en in K5 12 % minder.
Een duidelijke conclusie is dat de liefhebbers in District 1 meer inspeelden op het slechte weer dat voorspeld werd dan de liefhebbers in de andere 3 spel verbanden. Ze hielden de duiven daar meer thuis en degenen die deelnamen speelden er minder. Wellicht heeft het te maken met de cultuur, het mindere belang van het Vitessespel of anderen inkorfmogelijkheden. Ik weet het niet. De tijd zal mij hier wellicht meer over leren.
OP EIGEN HONK
Vandaag is het Bevrijdingsdag, al is dit in Maleisië letterlijk een beetje ver weg. De Nederlandse Vereniging alhier doet er natuurlijk wel wat aan, gecombineerd met 4 mei overigens. De activiteiten werden gisteren, op zaterdagmorgen, op de residentie georganiseerd. Dit leidt ertoe dat de 2 minuten stilte al om 8:00 uur ’s morgens gehouden werden. Vermoedelijk om symbolisch aansluiting te houden met het tijdstip van 8:00 uur (in de avond natuurlijk). Aansluitend hieraan vindt vervolgens de 5 mei viering plaats.
Aan het begin van de week waren we er vol van overtuigd dat we aan bovengenoemde activiteiten zouden deelnemen. Echter een keelontsteking samen met een fikse verkoudheid plus pittige hoofdpijn mijnerzijds gooide roet in het eten. Het deed mij ook voor het eerst in 10 jaar een dagje verzuimen van het werk. Mijn gestel was echter ook op zaterdag nog niet voldoende hersteld om deel te nemen aan de activiteiten met landgenoten. Zeker niet in combinatie met het vroege aanvangsuur.
Kortom qua Oranje activiteiten bleef het de afgelopen twee weken bij het vieren van Koningsdag. Locatie was de eerder genoemde residentie. Een mix van Nederlanders en gasten uit andere landen viert daar de verjaardag van “onze Willem”. Naast een kort formeel deel met een toespraak en het volkslied van Nederland plus dat van Europa is het vooral een zaak van gezellig keuvelen onder het genot van rijkelijk voorziene hapjes en drankjes. Een mix van “typisch Nederlands” en lokaal spul, gesponsord door het Nederlandse bedrijfsleven. Ten opzichte van vorig jaar was de bekendenkring al een stuk gegroeid dus gesprekstof genoeg.
Voor het overige ziet de komende periode er vanaf nu ogenschijnlijk rustig uit. Met weinig concrete plannen maar met veel vrije dagen want morgen start hier de vastenmaand en die resulteert uiteindelijk in een aantal “public holidays”. Hierover wellicht volgende week meer,
Groet,
Michel