- dinsdag 25 september 2018
Het was me het weekje wel na de uitslag van vorige week, dan leer je pas je echte vrienden kennen en de verschrikkelijke jaloerse krengen die niet kunnen laten je af te zeiken en vervelende roddels te verspreiden. maar ik heb gesteld dat ik er klaar mee was dus ze lullen maar. Onze doelstelling eerste worden met de jonge duiven is behaald en voor het komende jaar zal ook dat me een worst wezen. Gewoon genieten van je hobby en je best doen om iets te winnen of dat nu een kampioenschap is of een overwinning op een vlucht, controle daarover heb je toch niet. de duiven vliegen en het weer, ligging en wind bepaald.
En ook dit aangaande werd ik deze week met mijn neus op de feiten gedrukt en wil dit toch even in het kort weergeven daar er schellen van mijn ogen vielen , het NPO en haar commissies zijn achter de coulissen met meer dingen bezig dan wij vermoeden om de sport mooier en eerlijker te maken.
Het verhaal begon met een berichtje van Corne van Iwaarden, een nichtje van hem Sandra van Iwaarde zit vanwege haar studie op kamers in Rotterdam en is lid van de WOWD ( wetenschappelijk onderzoek welzijn dieren) en is zelf ook enthousiast duivenmelkster bij haar pa thuis. Sandra was benaderd door haar collega WOWDer uit Noordhorn dat mensen zonder duiven in Rotterdam een duif van hem hadden opgevangen en deze hem niet konden/ wilden verzorgen. Corné vroeg of ik dat wilde doen voor enkele dagen zodat de koerier hem dan kon ophalen bij mij. Natuurlijk antwoorde ik spontaan. Daarna nam Sandra contact met me op ( wat een mogelijkheden heb je toch via Facebook) en de andere dag haalde zij de duif en bracht hem bij mij. Leuk een uurtje gebabbeld en ik dacht ,,ja , hier heeft de duivensport wat aan , ze is jong en zit vol met plannen.
De eigenaar belde al snel en gaf aan dat de koerier de duif zou ophalen en deze Urker koerier contact met me zou opnemen en we babbelde nog wat door, over containers die in wezen allemaal aangepast dienen te worden , over een proefschrift wat er komt, na ervaringen die tijdens de vluchten zijn opgedaan met Gps ringen, snelheden die bij vertrek heel laag lagen en naarmate de lengte vlucht altijd gaan oplopen dus hokken met de kortste afstand zitten bijna altijd in het nadeel. Dus we kunnen binnenkort een proefschrift verwachten wat vermoedelijk als een bom in de duivensport zal inslaan en laten we hopen dat er dan ook iets gedaan gaat worden met deze opgedane ervaringen.
De duif is inmiddels opgehaald en alles ging van het leie dakje en ik hoop dat de eigenaar weer een blij en tevreden liehebber is.
Zelf kreeg ik vrijdag een telefoontje van dhr Beest uit Utrecht en omdat ik toch naar de voerboer Ronnie moest heb ik zaterdag met Ienepien maar het ommetje gemaakt en het duivinnetje (wat 5x prijs had gevlogen ) opgehaald, ze zit nu weer in het hok. En ook de wagen ligt vol met voer en dat kon ik thuis niet lossen omdat als het regent de zakken vochtig worden en ze dan nadat ze zijn opgestapeld gaan schimmelen en dat is iets wat ik liever voorkom.
Vandaag de kweekduiven uit elkaar gedaan en de bonte doffer NL17-1279411 zoon van de Bonte Geerinckx X Prinsess Harry verkregen van Willem de Bruijn van het vlieghok naar het kweekhok verplaatst. Negen doffers zitten er nu in het kweekhok en negen duivinnen in het duivinnen hokje.
Sommige liefhebbers sluiten hun broedbakken en vinden dan geen eitje meer, zeggen ze . Nou dan heb ik rare duiven want ik ken amper schrappen zoveel eierstruis ligt er op de vloer dus….. om die ellende te voorkomen gaan morgen de duivinnen van het vlieghok naar het jonge duivenhok en de jonge doffers gaan in afwachting van de selectieprocedure die gaat volgen vast naar het vlieghok. Daar kunnen deze daar vast aan de broedbakken wennen en aan het uitvliegen en binnenkomen in hun nieuwe omgeving. Dus echt rust in deze periode is geen sprake van, 2019 is inmiddels begonnen.
De duiven zijn nu bezig met een twee weken durende knoflookkuur in het water en de pennen en dek vliegen eruit, hun voer bestaat uit 75% kweek en 25 % zuivering met daarnaast een klein handje snoepzaad wat bestaat uit 17 % Katjang idoe, 17 % gepelde zonnepitten, 34% Kempzaad, 17 % Maria Distelbloemzaad en 15 % Lijnzaad.
En zo gaan we weer gewoon door tot de volgende rondom.
Kees Commijs
Racing Pigeon Wisperer.