- dinsdag 03 april 2018
De eerste paasdag zit er weer op , veel visite en gezellig en de biefstuk , kipfilet , speklapjes ,salades enz, enz, zijn inmiddels aan de vertering begonnen en eerlijk gezegd een beetje pijn in de buik heb ik wel.
Maar we zijn weer een weekje verder en de eerste africhtingsvlucht is al geweest . Niet voor mij want ik laat mijn duiven nooit nutteloos bivakkeren in manden met vreemde duiven, zelf ga ik ook nooit het openbaar vervoer in bang om er een griepje of ziekte op te lopen. Zelfs ruimtes met veel mensen bij elkaar benauwen mij, dus stel ik ook zonder enig doel mijn duiven daar niet bloot aan.
Al met al dacht ik hier afgelopen week eens over na nadat ik de antwoorden van de afdeling 5 op de voorstellen van de samenspelen had doorgelezen. Vorig seizoen had ik diverse foto’s in de sociaal media laten zien van veel voer wat beschimmeld in de manden lag die werden teruggebracht op donderdags na de vorige vlucht. Anderen hadden hier vragen over gesteld maar de conclusie was dat het schoonmaken van de manden eerder op het parkeerpunt op teveel kosten komt te staan. Wel werd gezegd dat de wagen geopend worden weggezet. Nu daar zet ik dan ook weer vraagtekens bij want hoe kun je dan tot tweemaal toe een levende duif bij het lossen van de manden 5 dagen later in de manden aantreffen. En zelfs een keer een dode duif. Het zette mijn raderen aan het malen. En ik kwam uit op vroeger.
Vroeger een naar woord, toen speelde ik Rotterdamse postduivenhoudersbond, RPB in de volksmond, kladvliegers volgens de concurrerende afdeling C en zaterdagsvliegers maar wel altijd hele snelle concoursen en bijna onklopbaar zodra de bonden gezamenlijk de duiven loslieten. Rede ? Ik dacht na en vond hem , zodra de duiven gelost waren keerde de wagen met begeleiders ( vaak zelf ook duivenmelker) terug naar de verenigingen in Rotterdam en loste daar direct de gebruikte manden bij de verenigingen die daags daarna in de clubs werden schoongemaakt en meestal ook even met brander bewerkt of desinfectiemiddel werden bespoten, kortom die vieze schimmels en bacteriën kregen in de RPB geen kans. Het is een weetje maar toch ????
Zaterdag zag ik de eerste nieuwe berichtgeving en in Meer gingen de duiven er om 10,15 uur uit voor ,,rayon midden van afdeling C ,, dus ik verwachte dat ik de eerste duiven om 10,45 uur zou kunnen zien overkomen (zelf dus niet mee) en inderdaad om 10.46 kwam er een klad van ongeveer zestig duiven hard maar vlak over de daken overscheuren, ,dat zijn ze,, riep ik nog naar Ienepien. Later zag ik dat de eerste duiven idd op 10.48 uur zaten in de vereniging.
De grote mannen die ik altijd volg lieten het deze vlucht nog afweten , sommige deden niet mee en anderen zaten later, rede is dat deze sportvrienden later pieken en hun duiven nog volop in de verduistering hebben zitten. Hier gaat ook alles om 18.00 uur in de donkere ruststand en ochtends om 7.30 uur gaan we beginnen met hok voor hok los te laten en verduistering gordijnen te openen. Goed of niet goed de tijd zal het leren.
Vandaag nog een duivin binnengehaald met een mooi en goed uitziende stamboom, waarom ? Voor het volgende kweekseizoen en waarom ? Duidelijk er zijn toch nog wat verkopingen links en rechts maar ….iedereen is uitgekweekt en dus hele goede duiven zijn nu vaak betaalbaar geworden omdat er minder bieders zijn en wil je nog wat proberen voor het seizoen 2019 dan liggen er nu kansen terwijl vanaf oktober de prijzen weer de pan uitrijzen. Maar dat is mijn visie, en idd ik heb vaak rare ideeën. Deze duivin beschikt over zulke goede bloedlijnen dat ik hem het kweekhok durf in te doen en tegen soort van Willem de Bruijn durf te zetten, goede genen tegen goede genen doet meestal beste jonge spenen, is mijn gedachten. Al weet ik ook wel dat niet altijd deze vlieger opga maar niet geschoten is altijd mis.
Tot de volgende rondom en een fijne tweede paasdag, succes.
Racing Pigeon Whisperer.