- dinsdag 10 oktober 2017
We zijn weer een weekje verder en sommige duiven beginnen er alweer wat netter uit te zien , veel pennen moeten nog vallen als verdubbelen ze zelf de rui door gelijktijdig met de slagpennen staartpennen te verwisselen. Goede voeding en extra proteïne is dus echt noodzakelijk , hier twee kilo kweekvoer (vtb8) , 1 kilo zuiveringvoer, schepje hennep, gepelde zonnepitjes ,katjang indoe , schepje snoepzaad en een schepje kalkoenkorrel. De duiven varen er wel bij en krijgen ongeveer 30 gram per dag. In het water zitten om de een kruidenelixer en een vitaminepreparaat.
Ondanks deze goede zorgen zat er toch opeens deze week een jonge duif met dichtgeknepen ogen en helemaal bol , ik schrok, mede omdat het de kampioen jonge duiven was. Direct ingegrepen en de andere dag was de duif alweer bij de tijd alleen de mest was nog slijmerig en geel. Nog een pilletje antibiotica en de duif was de dag daarna helemaal opgeknapt. Een gelukkiger melker dan ik bestond er op dat moment niet en eerlijk gezegd dan ben ik ook een beetje trots op mezelf. Wat de duif heeft gemankeerd weet ik niet , ruiziek zou kunnen maar het was een feit dat de duiven de ochtend voor het ziek worden na het loslaten meer dan twee uur uit het zicht waren geweest , dus misschien hebben ze ergens verkeerd gezeten en zijn even naar beneden gegaan, maar dan zouden er meer duiven ellende hebben gehad vermoed ik.
Eergisteren het kweekkoppel voor de fond uit de stal naar het kweekhok verplaatst en hun broedhok daar ook opgehangen met de drinkpot erop maar vanochtend dacht ik al dat zint mij niet. Vandaag zaten we weer met diverse melkers gezellig bij elkaar en hadden we het erover en Philip Huksloot opperde waarom zet je het niet onder de andere broedhokken. Nu was daar plaats, maar onder de broedhokken zit de kachel en die ruimte ervoor gebruik ik altijd om de jongen na een dag of 16 neer te leggen in het stro zodat de oude kwekers ze kunnen voeren, maar ik nam het idee mee. Thuis gekomen het broedhok van de wand en passen en al snel mijn conclusie , balkje op de grond , rondom achter 5 cm van het broedhok af halen en dan paste het precies en bleef naast het broedhok nog de helft bij de kachel beschikbaar voor het afspenen van de jongen. Dus ook dit kleine probleempje werd door luisteren naar anderen opgelost en inderdaad ga ik nu weer met plezier het kweekhok met nu dus negen koppels in.
Luisteren en dat doe ik altijd graag, al denken velen van niet. Door te luisteren heb ik vanavond alle rondoms die ik geschreven heb vanaf het opleren van de jonge duiven tot vorige week doorgelezen en mezelf op geen leugen kunnen betrappen zoals sommige beweren. Ook heb ik geen belastende verklaringen en uiteenzettingen kunnen lezen wel ,,oneliners,, als ,,ratten verlaten het schip,, maar die zie ik in de trant van ,,beste stuurlui staan aan wal,, of ,, wie een kuil graaft voor een ander ,, enz. Zelf krijg ik toch een vermoeden dat er lieden zijn die zien dat er hier hard aan de duivensport gewerkt wordt, goed geïnvesteerd is in ,,super,, duiven , geholpen worden door één van de beste liefhebbers in Nederland en dat daardoor na wat ,,succes,, een beetje jaloezie is ontstaan. Jammer dat dit zo moet gaan in toch onze ,,mooie,, duivensport.
Vandaag werden nog wat dingen opgehaald uit de tijd van toen geluk nog heel gewoon was en het was goed om te horen uit de mond van een toch al 50 jaar lange rivaal dat deze me als liefhebber nooit heeft onderschat, iets wat ik als positief ervaart.
Jammer vond ik dat mijn duivenvriend Dirk Verleun zijn duiven in Sevilla niet heeft zien aankomen en dat daar op dag van lossing wederom maar de helft arriveerde. Zelf denk ik dat als je echt aan dit soort eenhoks races mee wilt doen je beter duiven kunt gaan stallen bij liefhebbers in het land waar deze races plaatsvinden dan daaruit kweken aldaar en deze jongen dan aanleveren. Zodat de duiven aan het klimaat en vooral de hoogte van atmosfeer gewend zijn. Misschien of ik weet het wel zeker vinden sommige dit lulpraat maar het zal zeker ook stof tot nadenken kunnen zijn.
Oja nog dit , dagelijks gaan hier de duiven er nog steeds uit en zodra ze naar buiten gaan klik ik de kachel aan zodat als ze weer binnenlopen het aangenaam is in het hok en de luchtvochtigheid bij dit natte weer op 68 % staat.
Tot de volgende rondom , fijne week allemaal.
Postduivencoach.