- vrijdag 18 februari 2022
Het is zaterdag 22 januari 2022 redelijk weer en we zijn samen Phil en ik op weg naar Willem de bruijn om een bakkie koffie tegaan doen. Phil heeft mij weer omgepraat om wat reportages in de vorm van dertien vragen tegaan doen bij bekende en onbekende liefhebbers en ik heb daar mee ingestemd . Door de omstandigheden en drukte had Willem de Bruijn weinig tijd dus stel ik nu na de reportage bij Wolvers van “t Oever Phil zelf even aan u voor. Wel hebben we een heerlijk bakkie met stroopwafel bij Willem genomen en even gezellig gebabbelt over de duivensport met Willem en Wiebren, kortom het was effe gezellie. En hopenlijk gaan we binnenkort terug om de dertien vragen voor te kunnen leggen.
Phil zijn hokken bevinden zich in het Kralingse bos in het oosten van Rotterdam , geen water en geen electriciteit dus als liefhebber moet je wel erg veel van de duivensport houden om dit allemaal voor wat de verzorging betreft te kunnen volhouden , daarnaarst loopt er ook nog een pony ( Binkie ) en een verdomd eigenwijze geit rond op zijn landje . Ook een git zwarte haan en diverse bont gekleurde hennen. Zodra Phil wat voer op het gras strooit komt alles aanrennen en ook een koppel fazanten uit het bos. Tevens vliegen er roodborstjes en Winterkoninkje rond , maar ook komen geregelt de slechtvalk en sperwer op dinertime en dat is minder prettig. De postduivencoach kent deze liefhebber al vele jaren, hij was net uit de luiers om het zo uit te drukken.
1 Wie ben je en onder welke naam neem je deel aan de concoursen in 2022 ?
Ik ben Philip Huksloot geboren op 19 Augustus 1961. Ik speel in 2022 onder de naam P.Huksloot
2 Hoelang beoefen je de duivensport ?
In 1971 mocht ik al aan de duivensport ruiken en was toen 10 jaar. Maar daadwerkelijk met de duivensport begon ik in 1978 in de Roode Doffer in het Oude Westen van Rotterdam. Momenteel speel ik in pv De Blauwe doffer in Rotterdam
3 Hoeveel vierkante meter hok heb je en welke rassen is je soort in dat hok opgebouwd ?
Ik heb ongeveer 48 vierkante meter hok, ben de fondduiven aan het afbouwen om hoofdzakelijk mij toe te gaan leggen op de midfond en dagfond. Op mijn hok zitten 9 kweekkoppels 44 duiven om te vliegen en ongeveer 100 ringen voor jonge duiven. Naast duiven van Klaas v Dorp & zn en Romein/Klein heb ik duiven zitten bij Ling, Noorlander, Verkerk en Hooymans vandaan verkregen via team Burggraaf
4 Welk spel speel je het liefst met je duiven?
Het liefst speel ik de gehele africhting vitesse/midfond /dagfond. Ik speel totaal weduwschap totdat ik zie dat het vlammetje bij de duiven begint te flikkeren en dan herkoppel ik alles. Jonge duiven worden op het schabbetje gespeeld, maar als er twee dagen mand vluchten komen worden de jongen op de deur gespeeld.
5 Wie is je dierenarts en wat doe je aan medische begeleiding ?
Duivendokter dhr v Sluis in Vlaardingen. Indien nodig doe ik medicijnen toedienen maar preventief geregelt een geelkuur 5% en de benodigde entingen. Zeg maar ik volg het schema van van de Sluis.
6 Hoe gaan in jouw direkte omgeving de familie met de duivensport om ?
Indien nodig doet mijn vrouw (Ann) de duiven binnenhalen en voederen daar ik weleens met mijn werk uitloop. Ook het schrapmes hanteert zij dan om de broedhokken even schoon te krabben. Maar als Ann opnieuw moest trouwen zou ze nooit meer een duivenmelker nemen zegt zij altijd . Ze neemt mij dan wel weer maar de duiven zijn dan taboe.
Tegenwoordig neemt de vriend van Phil, Aad van Rassel de honeurs even waar op het duivenhok als Phil enkele dagen van huis is om te werken.
7 Wat vind je de grootste verandering in de duivensport de laatste twintig jaar ?
Als pluspunt vind ik het electronisch constateren . Dat had nog twintig jaar eerder moeten komen.
Een minpunt vind ik de huidige rayon indelingen en dat de duivensport veel te ingewikkeld is geworden voor een liefhebber die nog werkt. Ik bedoel hiermee het verlichten en verduisteren. Om goed je sport te kunnen beoefenen moet je er de hele dag mee bezig kunnen zijn. Ook kan je moeilijk tijd vinden om de duiven enkele malen per week te lappen. Mijn baas ziet me al aankomen als ik zeg ,,nee ik kan even niet daar ik de duiven moet opgooien. De kans is dan groot dat ik wel de hele dag bij de duiven kan gaan zitten ( Phil moet hier even bij lachen).
8 Wat is je systeem m.b.t. voederen,ontsmetting en opbouwen na en naar een vlucht?
Er word eenmaal per dag gevoerd. VTB Kweek / vlieg van Ronny van Tilburg uit Zondereigen Biergist en levertraan en wekelijks wel hun portie schapenvet.
9 Wat was je grootste prestatie in afdelings verband ?
Dat was 2de van Barcelona in de CC Zuidholland en de 4de nationaal van Perpignan
10 Wat hebben anderen met duiven van jou gepresteerd ?
Comb Burg -Luyken wonnen met een duivin bij mij vandaan de 1ste Nationaal St Vincent 1997.
Wim Seton had de 71ste nationaal St vincent met een duif van mij en zijn ,,miss Hukkie,, won drie keer prijs op Barcelona van de drie keer zetten.
Arie Mouthaan won de 2de nationaal van Bergerax met een duif van mij.
11 Welk belang hecht je aan goed gekuiste hokken.
Als ik tijd had zou ik het minimaal twee maal per dag doen. Maar die tijd heb ik niet dus soms ligt er hennipvezel geschikt voor de paardenstallen in mijn hokken en dit bevalt prima en de duiven voelen er zich goed in thuis. En belangrijker is dat de prestaties er niet onder lijden.
12de en mijn laatste vraag, Hoelang denk je nog duivenmelker te blijven?
Tot ik het niet meer kan opbrengen.
Vraag 13 mag jezelf invullen?
Philip is blij dat alle vluchten nu tegelijk los gaan en dat we (ivm zijn werk) wat later gaan starten in April.
De postduivencoach wenst hem in 2022 een goed seizoen toe en dat we nog een aantal reportages samen kunnen gaan maken.
Kees Commijs Sr alias Postduivencoach
Deze column mag alleen door www.duivenvaria.nl en www.duivenvlucht.nl gekopieerd en geplaatst worden.