- dinsdag 16 november 2021
We zijn weer een week verder en werd vandaag door Philip attent gemaakt op een schrijven van Adje uit Baarle Nassau en idd hij sloeg de spijker op zijn kop. Vroeger zaten we hier in het westen van Rotterdam met een vijftal verenigingen en enkele honderden duivenliefhebbers. Als ik boven op het dak op de duiven stond te wachten kwamen die negen van de tien keer vanuit st Job de stad in, maar die liefhebbers zijn er niet meer en ben ik nog als enigste over in deze contrijen en dus komen mijn duiven of stijf uit het oosten , het westen of zelfs terug uit het noorden maar zelden nog vanaf mijn voorkant dus uit de goede richting. Dus wekelijks wordt ik benadeeld en toch vind ik mijn hobby te mooi om ermee te stoppen. Wel heb ik een bloedhekel aan liefhebbers die me lopen af te kraken terwijl de duiven over hun hok de stad in komen en ik dan nog minuten aan ze moet geven. Ach bloedhekel is het juiste woord feitelijk niet , ik heb meelij met ze en zie het als een zielige figuren die donders goed weten waar ze over praten maar zulke dingen nooit zullen toegeven omdat ze zelf geneigd zijn hun hok duiven als de beste van de wereld aan te prijzen, misselijk makend soms.
De duivensport is en dat schreef ik vorige week al veranderd , hard veranderd en natuurlijk de gulden is een euro geworden , de salarissen iets hoger maar de verhouding van wat iemand tegenwoordig voor een behoorlijke duif bij een goedspelende liefhebber moet betalen is gewoon absurd geworden en vaak met een garantie tot de deur erbij want negen van de tien belanden toch daar waar een goede vogel niet thuis hoort. Gelukkig is niet iedereen in deze waanzin meegegaan en zijn er met een kaarsje nog best fijne goede melkers te vinden die de duivensport voorop stellen. Wat doe je daar dan zelf aan postduivencoach ? Weinig, ben elk jaar blij dat ik voor mijzelf een goed hokje jonge duiven kan kweken, uiteraard gaan er jonge duiven weg maar die worden dan ook echt gegund zoals ik dat noemt. Ook met bonnen schenken ben ik altijd erg terughoudend, stel dat hij bij een liefhebber terecht komt die me niet goed gezind is ? Dan heeft hij de troefkaart in handen om mijn hok tot de grond toe af te kraken. Dus doe ik het liever niet en doe ik het wel dan hoop ik dat hij bij een goede eerlijke liefhebber terecht komt of anders koop hem zelf terug.
Heb het vluchtprogramma bekeken en kan me daar goed in vinden al had ik liever weer een generaal kampioenschap vervlogen met St Vincent en Bergerac als afsluiters van de oude duiven, maar ook hier is de tijd in veranderd en wil men liever disciplines. Maar in disciplines vliegen heeft zijn nadeel dat je om genoeg vluchten te krijgen voor een mooie disciplinecompetitie je zowel donderdags als vrijdags duivenvluchten zou moeten gaan organiseren. Nu bij één keer in de week lukt het amper om leden te krijgen om de manden te laden laat staan elke week twee keer. Nee, terug naar de roets , elke week een vlucht oplopend vanaf Roosendaal tot Bergerac. st Vincent mag in een dubbel omdat die eerder in de week geladen worden.Bergerac klaar starten met de jonge duiven en na de laatste jonge duivenvluvht de nalijn. En dan zeg iedereen maar er is geen jonge aanwas van leden in de duivensport? Logisch toch het levensonderhoud is duur geworden , huren hoog en huizen veel te duur. jeugd kan amper nog op eigen benen gaan staan als ze dat willen gaan doen , te duur. En dan wil de duivensport ook alles nog eens groter en duurder maken. Dat pas niet meer in de maatschappij. Om kampioen te worden heb je een aardig hok met duiven nodig, gaat een jeugdlid met vijf of zes duiven vliegen dan is in de vierde week zijn lol er al vanaf, kansloos. Misschien maar zelfs daar twijfel ik aan, is het oude poulesysteem invoeren nog niet zo een raar idee. Dan kun je met weinig duiven die gepould zijn wat terug verdienen en daaraan een maximaal aantal te zetten koppelen, zodat baron von Munthausen geen vijf honderd gepoulde duiven in het concours kan gaan zetten om een dikke buik te krijgen. Idd zouden hokken met minder duiven en het oude poulesysteen de duivensport nog kunnen redden en idd dan kunnen er volop disciplines komen en gaan we stoppen met alle kampioenschappen in de duivensport. De lijsten zullen korter worden maar het spel denk ik leuker en aantrekkelijker. Kleinere convooien met duiven dus makkelijker keuze van losplaatsen enz enz. Maar geloof me de tijd is niet terug te draaien.
Tot de volgende rondom.
Kees Commijs Postduivencoach