Jos Nijman
- vrijdag 01 maart 2019
Het was een weekje van bijkomen en acclimatiseren na mijn vakantie en bij de duiven om ze weer naar mijn hand te zetten, gelukkig hielp het mooie weer hierbij want om van het ‘wintervet’ af te komen, kun je ze toch het beste alle dagen even laten vliegen en de omstandigheden waren prima, dus los!
Ook deze week de duiven laten controleren bij van der Sluis/Góbel beide heren waren niet aanwezig maar de assistent nam alle tijd voor ons. Bij de kweekdoffers werd een “Geel besmetting” vast gesteld maar bij de kweekduivinnen die 5/6 dagen eerder van de jongen waren verwijderd, was het niet noemenswaardig. Bij de vliegduiven (doffers en duivinnen) die nog niet gekoppeld zijn geweest, kon niets geconstateerd worden. Ik ben er van overtuigd dat de kweekduiven(doffers) met een weekje ook weer ‘schoon’ zijn zonder medicatie. Los daarvan is meten weten dus blijven we kort op de bal spelen! Alleen met gezonde duiven maak je kans om te winnen, los daarvan moeten ze uiteraard uit het goede hout gesneden zijn. Duivensport is topsport dus de begeleiding moet top zijn en daar bedoel ik echt niet mee dat je ze moet volstoppen met medicijnen, zeker niet! Het is de kunst ze juist zo weinig mogelijk te moeten geven maar wanneer het koppie of de darmen niet ‘zuiver’ zijn, ben je volstrekt kansloos.
In de auto naar Breukelen zaten wij met zijn drieën en de mannen hadden bedacht dat ik op de achterbank moest plaatsnemen zodat ik alvast kon wennen om achter hun te eindigen, je begrijpt de sfeer zat er goed in, heerlijk dat ‘jennen’. Uiteraard kwam de Heemskerkse duivensport nog ter sprake en met name het overlijden van Gerrit de Boer. Ik begreep dat de weinige duiven die er nog zaten inmiddels allemaal een andere baas hebben gevonden en daar zal menigeen ‘goed’ mee zijn, want Gerrit had topduiven onder de pannen. Ook kwam een documentaire over postduiven ter sprake, hier waren een aantal testen te zien om te achterhalen hoe een duif zijn hok weer terug vindt. Duidelijk werd dat het reukorgaan hier een zeer belangrijke rol in speelt, daarnaast speelde de huisvesting nog een rol (totaal afgesloten hokken en open hokken) alsmede de gehechtheid van de duif waarin de liefhebber ook een belangrijke rol in speelt. Dus wat er ook in het koppie van de duif zit en omgaat, een schone kop/neus is van essentieel belang, daarnaast ontwikkeld een duif zijn oriëntatie beter in een open hok en herkent een duif de omgang van de mens en weet wie goed voor hem/haar is.
De jonge duiven van de 1e ronde van de kweekduiven, die naar mijn broer zijn gegaan, heb ik ook even kunnen aanschouwen en die zien er prima uit. Slimme koppies, zachte pluim en direct prima van bouw. Van bepaalde koppels haal je de jongen er zo tussen uit, kleur en uitstraling verraad hun afkomst.
Een 5 tal weken geleden werd ik benaderd door een Belgische fabrikant om een natuur product van hun uit te testen, ik had vorig jaar al van een Belgische duivenliefhebber over dit product gehoord omdat hij zelf na zijn operatie enorm veel baat heeft gehad van dit product. Daarnaast is er een vooraanstaande Belgische dierenarts, tevens een fantastische duivenmelker bij dit ‘natuur’ product betrokken. We gaan dit product uittesten, daarnaast blijf ik de Allicine en Jantje Smit kruiden geven maar ik heb nog wel wat meer producten in de kast staan die goed zijn voor het herstel en uithoudingsvermogen van de duiven.
Vrijdag zijn de kweek en vliegduiven gekoppeld, zonnetje op de rennen, lekkere temperatuur dus voor mij zelf heerlijk om een paar uurtjes op het hok te zijn maar ook de duiven moeten het fijn hebben gevonden want in een mum van tijd lag alles in de schaal. De kweek is begonnen………….
Zaterdag kreeg ik van Frank Rodenburg namens de kring, de foto’s van mijn 2 Asduiven in een mooie fotolijst. Thnx