Jos Nijman
- woensdag 17 maart 2021
De voorbereiding
*Wel of niet starten in april? ik bereid de duiven gewoon voor!
(*De Belgen gaan van start. We staan aan de start van het sportseizoen 2021 en kregen bevestiging van het Kabinet van Minister Clarinval dat leervluchten en wedvluchten vanuit België mogen worden ingericht)
Dus de vliegduiven gaan 1x daags los om te trainen, geen vlag, geen ballonnen, geen geklap, ik laat ze gewoon hun rondjes draaien en na een 30 minuten haal ik ze binnen. Wel begin ik nu met een paar kleine africhtingen, gewoon 15 km om ze een beetje in het ritme te krijgen en om hun ‘koppie’ wat aan te scherpen. Bij de jonge duiven gaat het ook nog ongedwongen, een grote groep gaat direct de lucht in en trekt voor een 30 minuten weg of misschien moet ik schrijven…ik zie ze 30 minuten niet. De jongste slenteren nog wat in de tuin en dat zal nog wel even duren wanneer straks de laatste groep erbij wordt gezet. Over een drietal weken gaat de bal ertussen en ben ik wel klaar met de lanterfanters. Ik schrijf over loslaten/trainen maar wanneer ik op facebook kijk, realiseer ik mij dat het loslaten en trainen van duiven, bijna niet meer gewoon is in bepaalde gebieden door de roofvogel. Ik klop het af omdat de overlast nog binnen de perken blijft.
Wanneer het seizoen begint zal ik alle weken op vrijdag een voorbeschouwing, op zaterdag de uitslag van de club en op zondag de nabeschouwing geven. Voorlopig nog even op de oude voet door……………
Hoe staat het bij de duiven
De duivinnen, kregen een weekje eiwitarm voer met ook nog wat gerst erdoorheen. De darmen werden opgeschoond en ze werden zuiver gezet op een natuurlijke wijze met wat geeldruppels over het voer en Clean Balance door het water. Nu weer over op vliegvoer en in het water bijna alle dagen waterkefir.
Bij de doffers, zijn de jongen nu verwijderd, komende week krijgen ze het menu van de duivinnen zoals boven beschreven.
Dinsdag samen met broer de laatste jonge duiven laten vaccineren, voorlopig wel even klaar mee (3 x heen geweest). Zeker omdat wij op de terugweg een lekke band kregen op de A9. Gevaarlijke situatie dus de ANWB kwam de wagen ophalen of beter de wagen werd opgeladen en bij een Tankstation werd de band keurig gemaakt zodat wij onze terugreis konden vervolgen. Daar zaten wij dus in de auto op een autotransporter, dat kan alleen maar in corona tijd, ook weer meegemaakt.
Donderdag was een stormachtige dag. In de vroege ochtend eerst wat tuinattributen in veiligheid gebracht en het e.e.a. van het hok vastgezet. Duiven loslaten had weinig zin, de kans op een ongelukje of blessure was mij te groot. De jonge duiven loslaten was sowieso geen optie, zeker niet op deze leeftijd. Hoelang is het geleden dat het dak van het AZ stadion er afwaaide en onze jonge duiven gewoon gelost werden? Menigeen zat met samengeknepen billen op zijn duiven te wachten en het liep, gezien de omstandigheden, met een sisser af. (natuurlijk waren er wel wat doorvliegers en gewonden) Je blijft je verbazen wat duiven kunnen!
Kreeg van een clubgenoot een paar leuke foto’s toegestuurd, toen waren tentoonstellingen en huldigingen nog heel NORMAAL. 😎
Wie zien wij daar? Op de linker foto herkennen wij Jan Kaman maar wie is dat nog jonge klauterde ventje naar/op plekje 1? Het is Peter Beentjes en het zou kunnen wezen met dank aan zijn '53' 'n fenomenale duivin. Nu 35 jaar later nog steeds aan de top. 2020 2e Hokkampioen Vitesse 1e Hokkampioen Natour. 1e -6e-10e Generaal duif in de KRING
Gerrit Lotterman, Henk beentjes, Piet van der Aar, Dirk Wentink bekijken de duiven van de Tentoonstelling januari 1988!
Wij waren zondag voornemens een openlucht duivenverkoop op de grote parkeerplaats, voor ons clubgebouw, te organiseren t.b.v. onze jaarlijkse jonge duiven competitie. Koffie met appeltaart verkrijgbaar, buiten het gebouw of te wel COFFEE “to go”, iedereen een mondkapje voor en de bekende afstand houden en dan slaat toch de twijfel toe. Zeg maar een wake up call, ‘is het verstandig en staat iedereen achter dit initiatief’? Bij twijfel niet oversteken dus werd de boel in overleg gecanceld. Dag later doe ik mijn boodschappen, pak één van de laatste winkelwagentjes, haal hem door de ontsmettingsmachine en bedenk hoeveel mensen al binnen zijn. Zette mijn karretje terug en dacht ‘morgenochtend om 7.00 uur kom ik wel terug’. Wat kan wel, wat kan niet, wat mag wel/niet maar misschien het belangrijkste wat is verstandig!
Zaterdag konden wij onze duiven op naam laten zetten, duiven die op je hoklijst staan en waar je het eigendomsbewijs van hebt, werden snel door een clubgenoot via de computer in het clubgebouw op naam gezet. (afgeven en buiten blijven) Dus ook gelijk de aangeschafte jonge duifjes overgeschreven. Dit kan tegenwoordig dus leve de vooruitgang………………
Gelijk de duifjes voor ons jeugdlid Sanne meegenomen en ook haar duifjes konden gelijk op naam gezet worden.