Jos Nijman
- woensdag 10 maart 2021
Eind 1e week maart, ……..het schiet al op!
*Op de site van onze afdeling (6) staan foto’s (groot onderhoud) van de trailer(s), https://www.duivensport-nh.nl/onderhoud-containers/ zo ook nieuws hoe de kampioenen van 2020, de prijzen kunnen ophalen maar ook een bericht over de bonnenverkoop te vinden op. https://www.gps-auctions.com/Auctions.aspx?auctiontype=u
*Mijn eigen club attendeerde op het inleveren van de hoklijst en entlijsten en zo zie je dat wij ons langzamerhand opmaken voor de start van het seizoen, al blijft de juiste datum nog wel even in het ongewisse door de corona. (Vorig jaar begonnen wij laatste week mei)
*De laatste versie van ons vliegprogramma is bekend.
*Afdeling 11 (Friesland) huldigde zijn kampioenen digitaal en dat was voor iedereen op internet te volgen. Leuk initiatief en concept in deze tijd, verdient navolging maar ik realiseer mij gelijk dat je daar ook weer mensen voor nodig hebt, die dit kunnen organiseren.
* In de landbouwcommissie van het Europees Parlement kwam vandaag, donderdag 4 maart, de bevestiging dat de duivensector een uitzondering krijgt in de nieuwe Animal Health Law. GOED nieuws!
In het vlieghok zijn de jongen met schotel en al op de grond geplaatst en de duivinnen naar het weduwenverblijf verhuisd. Over een paar dagen loopt het jonge duivenhok vol, te vol naar mijn zin dus de eerste selectie is al begonnen. Iets wat natuurlijk ook moet gebeuren wanneer het niet vol zou lopen. Ze moeten naar mijn zin zijn en blaken van gezondheid. Duiven waar je doorheen pakt, te veel openstaan, piepen/schreeuwen of anderszins laten zien niet fris te zitten, kunnen vertrekken. Bijgehaalde jongen hoeven enkel gezond te blijven, want daar brand ik mijn vingers niet aan. Soms anders van bouw, ander vleugeltje, andere pluim, ik laat ze zitten en kijk of ze mij verrassen.
De eerste 25 jonge duiven komen alle dagen buiten en worden klokslag 12.00 uur binnengehaald. De vliegduiven gaan zoveel mogelijk 1 x per dag los en langzaam pakken ze de training op. Daarnaast ben ik 1 maart begonnen met het verduisteren van oud en jong, de duiven (maar ook ik) komen dus langzamerhand in de flow voor het seizoen. Verder geen poespas, trainen, licht voer (oude vliegduiven), naar binnen rollen en gezond blijven…
Wederom stond deze week een bezoekje aan de dierenarts op het programma, deze keer waren het 8 jonge duiven die nog een prikje moesten krijgen. Komende week ga ik met de laatste groep van 25 jongen heen, ’n enkeling zal nog niet dicht zijn onder de vleugels maar ik ben van mening dat je ze niet snel genoeg kan vaccineren. Uiteindelijk is dan de gehele ploeg voor het jonge duiven de 1e keer gevaccineerd. Met een 3-tal weken volgt de 2e prik maar dan wel alles tegelijk. (Paramixo/Rota). De pokkenvaccinatie kan voorlopig wachten maar ook deze wordt zeker gegeven want elk jaar is er in het seizoen wel een uitbraak.
We leven momenteel wel in een periode van vaccinaties voor dier en mens. Nu zijn vaccinaties voor mij al van alle tijd, want als jong kind ging de spuit er al in, pokken. Mazzelen, polio (wat een geschenk dat wij daar geen last meer van hebben) en ik vergeet er ongetwijfeld een aantal. Bij de duiven kwam een paar decennia geleden paramixo op de deur kloppen en mits je de duiven vaccineert blijf je ervan bespaard. De pokkenvaccinatie bij duiven werkt en tegenwoordig gaan we ook het Circo en Rota virus te lijf. De paardenwereld werd deze week opgeschrikt door rhinopneumonie-virus (enkel besmettelijk bij paarden) en moet met lede ogen aanschouwen dat paarden overlijden. Ik begrijp dan ook echt niet waarom er nog steeds liefhebbers zijn die zo laks zijn. Wat covid-19 betreft en mijn leeftijd in ogenschouw genomen, laat ik mij zeker beschermen, was ik nog een jonge vent dacht ik er wellicht anders over.
Inmiddels de klok geschoond, enkel de vliegduiven voor 2021 staan erin. Dit klusje wordt op afspraak in de club gedaan. Al mijn vliegduiven/hoklijst op een usb stick gezet en in de club werd de klok geschoond van alle niet meer aanwezige duiven. Komende week de antennes weer aansluiten en kijken of alles weer functioneert en alle ringen werken.
Met broer Peter gekeken welke koppels we in het kweekhok over een paar weken gaan omzetten. Van zo’n 10 koppels zijn wij voornemens het hele jaar jongen te kweken. Je hebt zo van die koppels waarvan je denkt daar moet ik een hok vol van hebben en daar gaan wij aanwerken.
Vrijdag kwamen de GPS ringen binnen en heb ik het systeem op mijn computer geïnstalleerd (met enige hulp). Ik ga een 5-tal duiven voorzien van een gps-ring om ze te volgen tijdens de trainingen en oefenvluchten. Puur om kennis op te doen, ik ga daar op mijn Blog zeker over schrijven. Nu eerst de boel operationeel maken.
De duiven zijn gezond, we liggen op schema en wachten het verder rustig af!