Jos Nijman
- zaterdag 19 december 2020
Veel “winterkwekers” zijn eind november begonnen, andere starten deze maand. Zal het veel uitmaken? In ons kweekhok zijn de duiven dit weekend bij elkaar gezet. De duiven waren er klaar voor, nu kan je daarnaar toewerken maar op het moment suprême moeten ze wel blaken van gezondheid en in vuur en vlam staan.
Persoonlijk vind ik in januari koppelen ook nog winterkweek en voor de vliegduiven maakt november/december of januari niet zoveel uit. Uit ervaring weet ik wel dat het eind februari, begin maart koppelen (bij mij) niet het beoogde resultaat opleverde. Voor mijn vliegers gaat het, zoals het er nu uitziet, eind januari worden, genoeg duiven die nog wat pennen te ruien hebben maar ze hebben nog even de tijd. Het enige wat ik in de gaten houd, is dat ze niet stagneren in de rui, maar ook dan is de oplossing simpel…pennen tot de helft afknippen, weekje wachten om daarna de pennen te trekken. Uiteraard bij de laatste pennen, voorzichtigheid betrachten maar daar is het afknippen ook voor. Ook een verdwaalde niet geruide staartpen of ‘werk’ pen waar ik mij aan irriteer, trek ik. De duiven komen aan de start met een volledig nieuw en keurig verenpak, zullen ze slechter presteren met 1 of 2 oude staartpennen, ’n werkpennetje of een niet geruide slagpen? Geen idee maar ik zie het gewoon niet graag.
Is er nog nieuws in duivenland? Afgelopen week heb ik weinig bijzonders vernomen of gelezen.
In Heemskerk komt volgende week zaterdag de dierenarts uit Breukelen duiven vaccineren. PV Heemskerk heeft een ‘coronaproof’ schema gemaakt en menig duif uit de omgeving Heemskerk zal gevaccineerd worden. Ik tel maar liefst 18 liefhebbers die duiven gaan aanbieden. Toch weer een mooie oplossing die onze club gaat bieden scheelt voor menig liefhebber een ritje Breukelen.