Jos Nijman
- woensdag 22 april 2020
De Paasdagen liggen achter ons, dagen met een speciale “lading” dit jaar. Ook de weersomstandigheden waren bijzonder. 1e paasdag kon je de korte broek tevoorschijn halen en zaten wij in de tuin van zomerse temperaturen te genieten, om vervolgens 2e paasdag de korte broek en tuinkussens gelijk weer op te bergen. Het scheelde die 2 dagen een dikke jas.
Op duivengebied zagen de Noord-Hollandse liefhebbers een update van het nieuwgevormde bestuur van onze afdeling. Gelijktijdig konden wij lezen dat een 2-tal bestuursleden van functie waren gewisseld, ik las er in eerste instantie zelfs overheen maar zoals ze schrijven konden zij met deze wisseling elkaars sterke punten beter benutten. Ik zie een mooie mix van leeftijd en ervaring in het bestuur. Op de 2 belangrijkste functies, jonge mannen (zeker in onze sport) die ook sportief gezien het nodige in de melk hebben te brokkelen. In de update werd nogmaals uitgelegd hoe het vervoer geregeld gaat worden. Het vliegprogramma en kampioenschappen zijn in mijn ogen niet meer relevant. Mochten wij nog aan vliegen of oefenvluchten toekomen, zal de meeste aandacht vast uitgaan hoe het e.e.a. goed en verantwoord georganiseerd moet worden. Ik wens de vrouw en mannen veel succes, misschien niet de moeilijkste maar wel de vreemdste start ooit.
Ik las deze week nog eens de stukken na, over de nieuwste constateersystemen, het ging voor de meeste liefhebbers even te snel, te duur(?), wagonladingen vol argumenten om het te blokkeren. Uiteindelijk kwam men tot de conclusie het de komende jaren, dan maar gefaseerd in te laten gaan want helemaal tegenhouden kan je toch niet. Hoe wrang, want nu zou het wel makkelijk geweest zijn!……….(gelukkig is de automatisering in het bedrijfsleven gemeengoed geworden en niet weg te denken waardoor velen thuis kunnen werken zodat de economie nog een beetje overeind blijft.)
Deze week sprak de minister-president over het nieuwe gewoon, de anderhalve meter economie en dat wij daar maar aan moeten wennen, een viroloog sprak de verwachting uit dat het wel 2 jaar kan duren voordat wij misschien weer naar het ons bekende ‘normaal’ kunnen. Hij vertelde ook dat er de komende tijd versoepelingen komen maar dat is gebonden aan protocollen en een goed plan!! Met die kennis moeten wij natuurlijk snel aan de gang. De Belgische bond heeft inmiddels zijn richtlijnen uitgevaardigd!! Hoe eerder wij weten hoe het inkorven en uitslaan eruit moet zien, hoe eerder kun je zaken in gang zetten. Kleinere clubs die niet genoeg mankracht hebben en niet kunnen voldoen, zullen moeten uitwijken en dat moet je wel op tijd in beeld hebben. Andere zaken zoals de nieuwste constateersystemen moet je niet langer ‘blokkeren’, nee versneld uitrollen zodat wij daar in 2021 zeker mee kunnen starten. Werk aan de winkel, genoeg mogelijkheden en natuurlijk moeten we elkaar helpen, wie weet kunnen wij er nog iets van maken……………..Daarnaast is er een groep liefhebbers (op Facebook) die alleen maar in problemen denkt, het lijkt wel of ze überhaupt niet willen spelen. Gelukkig is er ook nog een grote groep die in oplossingen denkt en voor die andere geldt ‘neem je toch een jaartje vrij af, je hoeft niet mee te doen’.
De oude duiven maken het goed, zien eruit als ‘leeuwen’. Ik lees op diverse sites hoe liefhebbers de duiven voorbereiden, diversiteit genoeg en laten wij eerlijk zijn, einde jaar weet je pas of jouw idee of systeem heeft gewerkt. Mocht het allemaal voor niets geweest zijn, heb je wel de ervaring opgedaan hoe je de duiven ‘rustig’ hebt gehouden zo ook heb je de kennis hoe de pennenrui is verlopen. Bij mij hebben de duivinnen de doffers nog niet gezien maar ik was ook laat met koppelen. De doffers krijgen in de ochtend en avond ’n grote volle eetlepel Beijers Enzym Relax, daarnaast een lepel grit/allerhande/mineralen. Dit alles gaat in de potjes die in de broedhokken staan, na drie dagen leeg ik de potjes in een emmer want in de potjes blijft een grote hoeveelheid gerst en grit achter. Ze hebben dus nooit honger anders aten zij het gerst wel op. Trainen alleen in de middag, zijn prima op gewicht en vallen het hok aan. De duivinnen gaan in de ochtend los, krijgen hetzelfde voer (zelfs nog lichter want het overgebleven voer van de weduwnaars meng ik er ook doorheen) De duivinnen krijgen voorlopig 1 x daags voer en dat zal krap 30 gr zijn, trainen prima en knallen het hok binnen.
Ik maak van de jonge duiven wel wat meer werk, ze vliegen inmiddels lekker, af en toe is er ’n duifje weg maar die hangt dan in de avond of vroege ochtend tegen het gaas. Die heeft wat geleerd!. Ik zet ze één avond in de week in de mand, ga er wat meer tussen zitten en neem ze vaker in de hand. Ze zien er gezond uit, mooi zijn ze niet want ze zitten volop in de dek rui.
Je leest soms zaken die je direct kunt toepassen, b.v. op het blog van Henk Simonsz. Hij schreef dat hij zijn jongen in het donker pakt om ze in de mand te zetten voor de gewenning. In het donker omdat ze dan minder stress hebben! Het mes snijdt aan twee kanten, duiven minder stress en voor jezelf ook makkelijker om ze te pakken.
Zo ook las ik opnieuw een interessant artikel van Steven van Breemen over vitaliteit en dan in het bijzonder om de vitaliteit in je stam te houden. Ik was het alweer vergeten maar in 2008 had ik het al gelezen op “WINNING”.
Het is zaak de jonge garde gezond te houden, op te kunnen leiden, al hangt dat laatste dit jaar af van diverse factoren en heb je dit niet volledig in de hand. Gezond houden daar kan je aanwerken en het systeem volgen van liefhebbers die zelden of nooit last hebben van coli of adeno. Liefhebbers die altijd last hebben en vaak in de meest hevige vorm daar kan je ook van leren……………… Zolang de jonge duiven ‘hard’ trainen, ‘’rap’ binnen komen en de voerbak ‘aanvallen’ zit het met de gezondheid wel goed. Zo niet heb je werk aan de winkel..
#blijfgezond en geniet van de duiven.............