Jos Nijman
- donderdag 09 april 2020
Zondag was een fraaie maar stormachtige dag, toch deed ik de klep van het jonge duivenhok om 9.00 uur open en de 15 ‘oudste’ jonge duiven zaten rap buiten maar gingen ook direct op de vleugels en haalden de meest vreemde capriolen uit. Klapwiekten door de lucht, hingen tegen de wind, zeilden weg en dat op een leeftijd van 40-45 dagen. Indrukwekkend maar toen de laatste, tenminste dat dacht ik, uiteindelijk op het dak viel was ik toch een beetje opgelucht. Nog geen uur later vloog er een verduisteringsplaat door de heftige wind van het dak en niet veel later landde er toch nog ’n jong.
Gelijktijdig werd ik geappt ……………door Sanne met een vraag….
In onze club hebben wij sinds dit jaar een echt jeugdlid, die door haar ‘opa’ in contact kwam met de duivensport. Haar ‘opa’ was niemand minder dan Gerrit de Boer, Gerrit vond het prima wanneer Sanne door de hokken liep en met de duiven aan het ‘stoeien’ was. De duiven liepen zelfs achter haar aan het huis in, ze had op een gegeven moment een musje (met de hand groot gebracht), die op haar schouder ging zitten, mee ging duiven inkorven en in de duivenkantine rondvloog, dan ben je toch een echte liefhebster. Gerrit is overleden, het hok bleef staan met nog een paar oude, zeer makke duiven. Sanne verzorgt nog alle dagen deze duifjes en gaf te kennen dat ze wel met de duiven wilde gaan ‘sporten’. Nu was Gerrit een top melker maar had de toen nog kleine meid weinig op duivengebied kunnen vertellen. Nu een aantal jaren later kwamen de meest basale vragen over de duivensport en vroeg ze mij haar te helpen. Ik vind het prachtig!! Eerst geholpen wat van die oude rakkers te koppelen en nu kwam zondag de vraag, ik heb 4 jongen maar wanneer moet ik ze nu ringen en hoe? In deze corona tijd loop je niet even binnen dus het e.e.a. uitgelegd met een instructie filmpje. De familie gaat zeer binnenkort verhuizen dus dit wordt een jaar om op het nieuwe adres een klein hokje neer te zetten om met een paar jonkies te spelen, een echt leerjaar. In 2021 is het plan met een groter groepje jonge duiven te beginnen, een geheel nieuwe start….plannen, plannen, hopelijk kunnen wij ze samen verwezenlijken. (in het filmpje staan mijn haren door de wind een beetje wild)
De week kabbelde rustig voort, van de 50 jonge duiven komen er ruim 30 buiten, een gedeelte gaat op de vleugels, de andere scharrelen in de tuin en op het dak, de allerjongste wagen zich nog niet buiten. Wanneer de laatste ook buiten komen en de klep weten te vinden, kan de bal de lucht in om ze te activeren…
Van de NPO krijgen wij regelmatig een update, hoe het er voor staat. Zo hoort het, prima om de nodige informatie te verstrekken maar ook om ons te wijzen op de regelgeving. De Olympische spelen zijn inmiddels verhuist naar volgend jaar, andere sporten komen hopeloos in de knel en de roep om duidelijkheid te verschaffen (maken zij het seizoen wel of niet af) wordt steeds groter. Bij deze sporten spelen de kampioenschappen en veel geld een rol. In de duivensport zijn wij nog niet eens met de vluchten/kampioenschappen begonnen, dus kampioenschappen kunnen mij voor dit jaar niet boeien, het enige wat wij hopen is, dat er nog wat mogelijkheden komen om de duiven af te richten met misschien ’n enkele wedvlucht. Stel dat het niet mogelijk is maar dat wij pas richting einde jaar onze “bewegingsvrijheid” terug krijgen, kunnen wij dan nog wat doen? Eerst corona de baas worden maar daarnaast wel blijven denken in mogelijkheden en oplossingen.
Wie weet wordt 2020 het jaar van heel bewust kweken……..