- dinsdag 15 augustus 2023
- Publicatiedatum
Duiven hebben ook een belangrijke rol gespeeld tijdens de wereldoorlogen. Zo werden tijdens WO I in 1914 70.000 duiven opgeëist die samengebracht werden in het Brusselse Jubelpark. Datzelfde jaar verbood men trouwens ook om nog duiven te laten vliegen omdat men bang was voor spionageactiviteiten. Tijdens WO II werden er krachtens een verordening van 1942 1.200.000 postduiven afgemaakt in Nederland. Bovendien werden 16.500 Engelse duiven in Frankrijk gedropt.
De duivensport is tot heden nog een zeer geliefde bezigheid in ons land. Regelmatig vliegen duiven verloren of is het alleszins zo dat ze niet meer in rechte of korte lijn vliegen. Hoe dit komt is nog een raadsel .
Duivenringen van 1888 - 2016
De uitvinder van duivenringen was Jean Rosoor uit Lille (Frankrijk) in 1888,deze duivenringen waren vervaardigd uit caoutchouc(rubber). Daar opvolgend werden de duivenringen vervaardigd uit koper met een e-mail laagje en later in aluminium en dan kwam de plexiglas aluminium ring met een gamma van verschillende kleuren die tot heden nog altijd in gebruik zijn. De oudste duivenringen dateren van na 18.. over de juiste datering is er nog geen zekerheid. Voor 1922 werden de duivenringen door de plaatselijke verenigingen vervaardigd. De eerste officiele Belgische bondsringen waren van 1911 (vermelding FCB (Fédération Colombophile Belge). Een nieuwe wet uit 1922-1923 verplichte ieder zijn duif te ringen met officiële duivenbond-ringen. Het eerste eigendomsbewijs zijn door de Koninklijke Belgische bond voor Duivenliefhebbers in 1923 uitgereikt. Deze eigendomsbewijs werd per ring toegekend en voor het eerst verdeeld in 1923 door de FCB (Fédération Colombophile Belge) KBDB (Koninklijke Belgische Duiven Bond).