Het was Rik Hermans himself die me wees op de prestaties van Roger en Nick Thijs. Thijs? Hmm. Zei me niet veel. Toch was mijn nieuwsgierigheid gewekt, ging wat internetten en schaamde me. Hoe kon ik die over het hoofd gezien hebben? Nu had ik me verdorie zelf laten foppen door de vele prijzen van ‘mega inmanders’. Thijs is vooral op de nationals voor jongen landelijke top, veel te onbekend, en ik dus naar Hallaar.
HALLAAR
Die plaats zei me wel iets. In vroeger jaren kwam ik vaak bij Houben en daar in Itegem zag ik steeds de wijzer ‘Hallaar 2 km’. Ik ben daar zelfs nog enkele keren geweest om er jongen te kopen van ‘Fieneke’ die wereldberoemde duivin van Flor Vervoort. Of beter ‘proberen te kopen’.
Wat was er veel veranderd. Van de vele duivenhokken van destijds was niet veel meer over. Verdwenen of zonder duiven. En ik moest aan Jef Houben denken. In zijn jonge jaren hoorde je er in Itegem niet bij als je geen duiven had, zei hij vaak. En dan de rit. Deed ik er vroeger ruim drie kwartier over, nu moest daar een dik half uur bij vanwege zo veel meer verkeer. Maar het loonde. Ik kwam terecht bij erg aardige mensen. Dat waren niet Nick en Roger, zoals ik verwachtte, maar Roger, iemand die liefst anderen laat praten en Godelieve, zijn vriendelijke echtgenote, en zo mogelijk nog zotter van duiven dan Roger. Je zou niet zeggen met een Nationale kampioen 2015 te doen te hebben.
PRESTATIES
De combinatie mag dan regelmatig opzien baren door steenvroege duiven op de kleine fond, in werkelijkheid zijn ze, ondanks hun vrij gering aantal vliegers van alle markten thuis. We pikken er de beste uitslagen uit.
-Op de HaFo wonnen ze in 2016 met name:
Oude: 6 prijzen van 8 duiven, 3 van 3 duiven, 2 prijzen van 2 duiven.
Jaarlingen: 12 op 14, 12 op 17, 5 op 6, 4 op 5 en 3 op 3 en op Noyon ook nog eens 13 op14.
-Op de Kleine fond:
Oude Bourges 3 op 5 te beginnen met 16e Nationaal 19.636 duiven. Chateauroux 3 op 4, Montlucon 3 op 3. Argenton 4 op 4.
Met jaarlingen 4 op 5 van Montlucon, eveneens 4 op 5 van Chateauroux te beginnen met 19e Nationaal 9.540 duiven.
SAMENGEVAT
Samengevat komen we aan de volgende indrukwekkende erelijst.
2 Nat. Argenton 19.592 jonge
2 Nat. z) Chateauroux 3.670 jonge
2 Nat (z) Chateauroux 2.980 jaarse
5 Nat Argenton 19.592 jonge
9 Nat Bourges 28.078 jonge
10 Nat Chateauroux 14.762 jonge
12 Nat La Souterraine 16.613 jonge
16 Nat Bourges 19.736 oude
17 Nat Bourges 19.889 jaarse
19 Nat Chateauroux 9.540 jaarse
21 Nat La Souterraine 16.613 jonge
28 Nat La Souterraine 16.613 jonge
41 Nat Argenton 19.592 jonge
VOORAL JONGEN
Hun grote kracht ligt dus vooral bij de jonge duiven op de kleine fond. Van Bourges 1 wonnen ze maar liefst 13 prijzen van 14 duiven te beginnen met de 9e Nationaal tegen 28.078 duiven. Regionaal waren het ‘slechts’ 10 prijzen of het zoveelste bewijs dat in de regio goede duiven vliegen.
Van Argenton een knaluitslag. 9 Prijzen van 12 duiven (regionaal 8) te beginnen met 2e, 5e, 41e , 71e en 111e Nationaal tegen 19.592 duiven. In de zone wonnen ze liefst 5 prijzen bij de eerste 50 tegen 4.651 duiven van dus slechts 12 mee.
La Souteraine: Met 7 op 15 iets minder prijzen maar opnieuw zeer vroege duiven. Nationaal de 12e, 21e, 28e, 131e tegen 16.613 duiven.
Van Chateauroux was het 7 op 12 (regionaal 6) met 6 duiven per tiental en opnieuw een stampvroege duif met 10e Nationaal tegen 14.762 duiven. In de zone werd begonnen met 2 en 19 tegen 3.670 duiven. Tussen in van Nevers nog een 3 op 4 provinciaal. Op bijna elke ‘National’ met zo weinig duiven mee zo vroeg pakken? Vraag me af wie beter deed. Tijd voor een nadere kennismaking.
DE START EN LATER
Hoe en wanneer ben je in duivensport verzeild geraakt?
Anders dan de meeste. Normaal gaat het over van vader op zoon, hier was het omgekeerd. In 1988, toen onze Nick een jaar of twaalf was, was hij niet weg te slaan van de hokken van zijn grootvader. Al gauw wilde hij ook duiven en wat doe je dan als liefhebbende ouders. Een duivenhok bouwen zeker. Maar je weet hoe dat gaat als zulke gasten ouder worden. Ze gaan uit en laten de ouders met de duiven zitten. Maar voor ons was dat geen echte straf. Zowel mijn vrouw als ik kregen er zo veel lol in dat we zelf de touwtjes in handen namen. Nu is de interesse van Nick weer volop terug, maar verzorgen doen wij.
Wanneer kwamen de eerste successen?
Tussen 2002 en 2005.
Dan heb je toch wat jaren aan getobt.
Klopt. Alles veranderde toen plaatsgenoot Geert Lambrechts zag hoeveel lol wij in duiven hadden. ‘Ik zal eens wat jongen brengen’ zei Geert. Hij hield zich aan zijn woord en met die duiven lukte het wel. Meteen ook werden onze ogen geopend. Je moet goede hebben.
Wanneer ben je naar de kleine fond gegaan en was dat met andere duiven?
Pas een jaar of drie geleden. Voordien deden we wel eens mee aan Bourges 2, maar dat was sporadisch. Ondertussen kochten we soms een bon en hadden we duiven gehaald bij kaasboer Jef Govaerts en Dirk van Dijck. Die voldeden maar wat nu zo merkwaardig is? Onze twee basisduiven, de stamduiven zeg maar, ‘de Portier’ (gekweekt uit een duif van Paul Maris) en de ‘045’ komen van vrij onbekende liefhebbers met wie we ‘wisselden’.
(Het deed denken aan die andere vedette Willy Daniels. Een van zijn basisduiven kwam van snelheidsman de Meijer en zoon. Ook voor een bon).
Wat zijn de meest recente aanwinsten?
Een duif van G v d Wouwer, weer voor een bon, de duurste die ik ooit kocht, en duiven uit samenkweek met Vermeerbergen Willems. Bij Daniels haalden we 4 duiven waarvan een al een prima jong gaf. Gepaard met onze topkweker 045.
SPEL MET OUDE
Hoeveel duiven heb je nu?
15 Koppels kwekers en op de vlieghokken 11 weduwnaars en 16 duivinnen.
Niet veel voor iemand die zich focust op de Nationals.
Klopt, maar daar gaan er toch niet meer bij komen.
Laat je die in de winter los?
Nee, helemaal niet. De duivinnen zitten in de voliere en met de doffers zou ik liefst hetzelfde doen als ik meer plaats had.
Hoe is de voorbereiding op het seizoen?
De doffers worden in december gekoppeld, brengen een jong groot en worden niet meer herkoppeld. Die zitten dus vanaf februari ‘los’. De duivinnen worden later gekoppeld en mogen alleen een week broeden.
Dus geen totaal weduwschap?
Nee, van zowel de doffers als de duivinnen worden de partners niet gespeeld.
Wordt van opleren veel werk gemaakt en wordt er getoond voor vertrek?
Oude worden een keer of vier weg gebracht. Doffers krijgen hun duivin voor vertrek nooit te zien, de duivinnen zien de doffer soms.
Welke presteren het best, de doffers of de duivinnen?
De duivinnen zeker? Maar echt vergelijken is moeilijk omdat de doffers HaFo vliegen en de duivinnen kleine fond. Die lijken sterker en herstellen sneller.
Hoe zit het met trainen?
De doffers een maal daags, de duivinnen soms twee keer. Tussen de vluchten wordt niet meer gereden. Is niet meer te doen met die drukte op de wegen.
HOKKEN
De hokken erg netjes maar verder o zo gewoon. Ze staan ideaal gericht (zuidoost) en van boven bijna dicht. Niet te veel glas en dat verklaart waarom men geen last heeft van one eye cold. De erkers voor de hokken worden bij felle zon door de vrouw des huizes zelfs enigszins afgedekt met een doek. ‘Fel zonlicht kan niet goed zijn voor de oogjes’ meent Godelieve en gelijk heeft ze. Twee keer per dag wordt schoongemaakt en in de winter staat alles leeg, komt de brander er aan te pas alsmede de stofzuiger. Er wordt niet verwarmd.
MEDISCH EN VOEREN
Iets speciaals te melden met betrekking tot voeren?
Ze worden wat opgevoerd naar het einde van de week, maar verder zou ik niets bijzonders weten te melden.
Bijproducten waar je waarde aan hecht?
We zweren bij elektrolyten na de vlucht. Belgasol van de Weerd. Eens per week vitamines en ook biergist plus geregeld naturaline in het drinkwater.
Is dat al? Geen knoflook? Dat geeft hier in de streek toch zowat iedereen?
O ja, knoflook. Ik zou het nog vergeten. Dat zit in de winter zowat altijd in het drinkwater. We kappen gewoon water bij tot het begint te stinken.
Hoe ziet het medisch plaatje er uit?
Tegen geel wordt twee keer per jaar gekuurd, tegen coccidiose of wormen nooit. En ‘de koppen?’ Voor het spel een vijfdaagse kuur bij zowel oude als jongen met Lincospectin. Met de jongen wordt dat soms herhaald vlak voor de HaFo vluchten op het programma staan. Verder voor we gaan kweken een tiendaagse kuur met Baytril. Over Baytril hoor je weinig goeds maar wij voelen ons wel bij die kuur.
De jongen worden in het voorjaar gespoten tegen paratyfus. Dat jaar is dat niet 100% mee gevallen want de eerste weken leken ze daar toch van te weten en viel de conditie aanmerkelijk terug. Gelukkig herpakten ze zich daarna. In ontsmettingsmiddelen na de vlucht geloven we niet.
JONGE DUIVEN.
Hoeveel jongen kweek je?
Ongeveer 70.
En welke presteren het beste op de Nationals? Die van de eerste of de tweede ronde? Of, zoals bij veel anderen, misschien de derde?
Eigenlijk hebben we niet anders dan pure winterjongen. De eieren van de eerste leg worden immers onmiddellijk na het leggen ‘verstoken’. Zodoende is er maar een verschil van 14 dagen. Nadien worden geen jongen meer bij gezet.
Zijn de verliezen hier ook zo groot als bij de meeste?
Wat is groot? We hebben dit jaar 69 jongen afgezet. We konden met 51 beginnen spelen, dus dat valt mee, en na het seizoen zaten er nog 18 duivinnen en 14 doffers.
In Nederland vinden de leidinggevenden dat op de verdere afstanden te veel jongen verloren gaan. Daarom daar geen fond meer voor jongen. Hoe zit het met de verliezen hier?
We zijn in totaal welgeteld EEN jong verspeeld. Maar dat was wel uitgerekend het duifje dat de 9e Nationaal Bourges gewonnen had en de 8e provinciaal Vierzon. Van Argenton was ze te laat en de volgende vlucht niet meer gezien.
Was het missen van Argenton geen aanduiding dat er iets mis was?
Heb ik ook al aan gedacht, geloof het niet. Je had moeten zien hoe nijdig ze toen af kwam.
Hoe speel je je jongen?
Na enkele Noyons worden de geslachten gescheiden. De duivinnen zitten op schabjes voor de bak. Die bakken hebben een soort doorkijkluikje zoals bij Gaston van de Wouwer.
Op de Nationals kunnen jullie soms enorm uithalen. Vliegen die jongen vanaf het begin al zo goed?
Niet echt. Ze lijken hier te beteren naarmate het seizoen vordert en de afstanden groter worden.
Ook last van Adeno en One Eye Cold?
Adeno dit jaar een lichte optstoot. Voorheen was dat wel iets meer maar echt erg is het de laatste jaren niet meer. Van One Eye Cold (natte ogen) hebben onze duiven nooit last.
Dat zal wel komen door de vrij donkere hokken zeker?
Dat kan.
Met jongen wordt tussen de vluchten in gereden neem ik aan?
Fout. Geen meter. Heb een hekel aan autorijden en met dat drukke verkeer al helemaal.
TOPPERS
Wat is de beste duif die je ooit had?
Misschien het ‘Dertienneke’, een duivin van 2005 waarvan de ring eindigt op 13. Ze won met name Pithiviers 1e van 1.115 duiven, Pithiviers 1e van 396 duiven (2e van 1.421). Marne 2e van 1.681 duiven. Pithiviers 3e van 798 duiven (5e van 2.316), Noyon 3e van 778 duiven enzovoorts. De moeder kochten we op een koopdag, de vader weet ik zo gauw niet.
De 10-912 was ook een goede met Marne 1e van 419 duiven, 5e Nationaal Argenton 12.390 duiven, 1e Pithiviers 372 duiven, 1e Pithiviers 275 duiven, 2e Pont 573 duiven, 3e Bourges 670 duiven. Verder nog 3e van 673 duiven, 3e van 881 duiven, 3e van 272 duiven.
Die 912 was inderdaad een echte. Waar kweekte je die uit?
De vader was onze 025 een supervlieger, de moeder hadden we gewisseld met Salen. Geen beroemde namen dus, maar namen zegt ons weinig. We willen goede duiven. De 05-725 mag er trouwens ook zijn. Die won 1e van 546 duiven, 1e van 1.600 duiven, 1e van 301 duiven, 1e van 445 duiven, 2e van 231 duiven enzovoorts. .
En waar kwam die uit?
De vader is de ‘Witpen 86’, de moeder ‘de 77’ heb ik ooit ergens opgeschreven. Onze Nick weet dat allemaal beter, want nogmaals, wij houden ons daar niet echt mee bezig.
TOT DAAR
Tot daar een kennismaking met de sympathieke ‘duivenfamilie’ Thijs. ‘Familie’ want vlak ook vrouw en moeder Goedelieve niet uit. ‘In de zomer doet ze er meer voor dan ik en is ze bij het vallen van de duiven zo zenuwachtig als een student voor zijn examen’, aldus Roger. Verder niks geen bombarie.
Hun beste duiven haalden ze bij bekende namen maar vooral bij onbekende liefhebbers in de streek die niet eens pedigrees maken. ‘Bij zo’n Nationaal Kampioenschap hoort ook veel geluk’ aldus Roger. ‘Kwestie van getekende pakken. Weer typisch Thijs.
Ligt bij sommigen de tafel al gauw vol met foto’s, soms met oog en al van jongen van amper twee maanden oud, hier had het meer voeten in aarde om daaraan te raken.
Namen van duiven is nog zo iets. Heten die bij anderen ‘de Komeet’, ‘de Raket’ of zelfs ‘Fast as lightning’ (zo snel als de bliksem), hier heten ze de 13, de 725, de 025 enzovoorts.
Simpelere pedigrees zijn amper denkbaar, maar zijn die voor velen ook niet te belangrijk geworden? Deze mensen pakken graag ‘kop’ en dat doe je met goede duiven, niet met een stamkaart. Al is die nog zo uitgebreid en veelkleurig. Want zeg nu zelf, als het er op aan komt en er gevlogen wordt worden veel van die duiven van edelen bloede zoek gevlogen door ras- en naamloze duiven maar wel boordevol kwaliteit. Zoals Godelieve, Roger en Nick Thijs uit Hallaar die hebben.