- zondag 30 juni 2024
Dat spelen met duivinnen zo veel rendement kan geven hebben we niet uit boekjes Daar dat leerde de praktijk.
De duivinnen van mannen als Roger Buvens, Gaston v d Wouwer, Roger Engelen en zeker ook Willy Daniels sloegen de natie vaak met verstomming.
Zelfs tegen het kruim van de natie, zelfs op de fond en zelfs met tegenwind.
De meest spraakmakende is misschien wel Willy Daniels, ook omdat die het met een beperkt aantal duiven doet: 16 Duivinnen in totaal.
NIET WAAR?
Talloze malen kon je in ‘de duivenpers’ lezen dat zelfs kampioenen waarschuwden voor onderling parende duivinnen. Dat zou dodelijk zijn.
Eerder haalde ik aan dat Gust Christiaens en Roger Buvens daar anders over dachten. Die speelden niets liever dan duivinnen die onderling gepaard waren. Zelf won ik er twee 1e prijzen Nationaal Orleans mee (zone).
Superman Willy Daniels is er nog zo een. Die gaat zelfs verder en meent dat het ook kan verwijzen naar kwaliteit, dat zulke vaak de beste zijn.
Zelf ben ik enkele keren bij de kampioen uit Kessel geweest. Een keer met W de Br.
Die Willy is geen prater, maar wat hij zegt kan je in je zak steken.
Hij laat de uitslagen spreken en geloof me, soms zijn/waren die buitenaards.
Of hij met zo weinig duiven dan geen schrik heeft van die zogenaamde mega hokken? Misschien eerder het tegendeel. Dat hij zou wensen dat er meer waren. Dan zou hij nog lagere coëfficiënten hebben, nog makkelijker en nog meer asduiven.
Van wie kan je in duivensport meer leren dan van mensen die klein begonnen, zich opwerkten naar de top en daar bleven? Of mensen als Willy Daniels.
DANIELS ALLERLEI
Duivinnen die onderling paarneigingen hebben worden hier niet van het hok verwijderd, integendeel. Die hebben een streepje voor.
Jonge duiven moet je vroeg beginnen te leren, als ze ongeveer 100 dagen oud zijn, en er vaak mee rijden. Hij doet het minstens tien keer.
Hij verliest er in sommige jaren veel van het opleren, van de nationale fondvluchten verliest hij er amper. Hij speelt de jongen zo veel mogelijk op de nationals want hij heeft graag jaarlingen met veel ervaring. Superman Tom van Gaver is er nog zo een.
Ook Daniels moet er veel kweken voor een super. Als hij van 100 jongen 10 behoorlijke tot goede duivinnen over houdt prijst hij de hemel.
Blijf indien mogelijk af van medicijnen. Bijproducten levert niets op. Hij beperkt zich tot elektrolyten en biergist. Ook de man die in Nederland met weinig duiven vaak zo weet te stunten, Falco Ebben, heeft zijn les gehad wat betreft die zo veel geprezen bij producten. Zoals Verkerk.
Nog nooit zag die enige verbetering in conditie na het toedienen van supplementen. Over Verkerk gesproken, ook Daniels vindt dat duivinnen veel meer kunnen dan de meeste denken.
Wekelijks kleine fond mag geen enkel probleem zijn. Tenminste niet voor het sterke geslacht, duivinnen dus.
De tijd dat weduwnaars en weduwnaars alleen het spelbeeld bepaalden lijkt definitief voorbij.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Wat een demonstratie
Nee, ik heb het niet over de Rode Duivels hoewel ik ze de laatste wedstrijd goed vond spelen, ook (veel) beter dan de Nederlanders.
Wel over die twee uit Reeuwijk. Zou het ooit al gebeurd zijn dat twee liefhebbers uit dezelfde club de 14 eerste wonnen van liefst 15.196 duiven?
Fenomeen Bas 1, 2, 3, 4, 5, 9, 10, 11, 13, 14. Wat er tussen zit is van de buurman.
De eerste 5 duiven werden geklokt op 4 seconden (466 km!!).
Bas heeft aan de 56e prijs 26 duiven. Vergeet niet van 15.196 duiven!!
163 Duiven had hij mee. 130 Wonnen prijs.
De eerste 5 duiven maken 1.417 mpm. Voor sceptici om te vergelijken.
FENOMEEN
Een ‘Fenomeen’ zei ik tegen Willem toen we het hadden over zijn 903.
Ik denk dat hij met deze benaming kan leven. Overdreven?
Toch niet met volgende prijzen op goed een maand tijd:
24.339 d – 2e, 21.811 d – 3e, 15.196 d - 8e.
Plus nog een resem vroege prijzen. Dit jaar als jaarling alleen al 7 x 1:100.
Miskijk je niet op de grote aantallen waar tegen gespeeld wordt. Zo was haar 23e prijs van 12.721 duiven altijd nog 1 op 500.
Overigens bewijst deze 903 wel Willems gelijk als die beweert niets van duiven te kennen. Zo was die al diens 110e, 115e en 69e getekende. Al is getekende bij die grote liefhebbers ook weer een apart verhaal.
RECORDS
Had Bas dus de 5 snelste van heel de provincie, verleden week was het van Issoudun de 6 eerste tegen 10.081 duiven.
Peter Theunis, een vakman als weinigen, beweert altijd dat met hoge snelheden elke duif kan winnen. Dat het geluksvluchten zijn. Met alle respect voor deze kampioen maar hier denken we dus verschillend. Jaren terug al refereerde ik al naar iconische vliegers die (ook) eerste wonnen aan 1.800 tot zelfs 2.100 mpm.
Juist aan hoge snelheden lijkt conditie van belang omdat duiven amper de kans (lees tijd) krijgen zich te herpakken als ze een beetje verkeerd zitten.
Wel op Issoudun, met die 6 eerste tegen 10.081 duiven, ging het aan meer dan 1.800 mpm!!! Die 6 werden geklokt op 19 seconden. Van 600 km, weet U wel.
Verder op de uitslag zie je dat hij op 2 seconden 9 duiven klokte, ergens ook 5 duiven op dezelfde seconde. Altijd nog van 600 km.
Deed ooit iemand beter? Bas zelf misschien met die iconische Chateauroux. Toen met heet weer en de wind op kop.
JAARLINGEN
Het ‘fenomeen’ van Willem was dus een jaarling. In België vliegen die apart en traditioneel als Belgen zijn zal dit wel nooit veranderen.
Als je jaren terug met een jaarling de 2e prijs met de oude won kon je altijd nog hopen dat je geklopt werd door een oude. Zodat je nog kon winnen bij de jaarlingen.
Hierop hoef je nu nog amper te hopen. Als jong doen ze zo veel ervaring op dat ze nu minstens gelijkwaardig zijn aan de oude.
DE BONDEN
Enorm veel respect dus voor genoemde buren. De grote aantallen duiven die ze spelen, vooral Bas, doet daar niets aan af.
Velen vinden dat een probleem, begrijpelijk, maar ze zijn verkeerd. Dat is niet het ECHTE probleem. Het echte probleem zijn hun vele GOEDE.
En in België gaat het dezelfde kant uit. Een ex wielrenner korfde twee weken terug in een weekend ook 390 duiven in.
Als ‘de kampioen’ 80 duiven heeft voor de ‘sport’genoot een pluim gezien heeft is dat natuurlijk dodelijk voor de sport. Twee weken terug hadden minstens 30 liefhebbers nog geen pluim toen Bas er zo’n 80 had. Dodelijk voor de sport.
Ik zelf zou onmiddellijk stoppen.
En wat doen de bonden? De NPO en KBDB? Die staan er bij en kijken er naar.
Wat te doen om zowel ‘de groten als de kleintjes’ tevreden te houden schreef deze roepende in de woestijn al meerdere malen.