Vincent Hoogerwerf
- zondag 06 oktober 2024
Ons bezorgd door TADA
Tekst: Rudi Joossens en foto's Edgard
Op zaterdag 21 september werden wij als gast docenten uitgenodigd door TADA te Molenbeek, onder de noemer van “Dier & Natuur” Dit met als doel om te voorzien in een “Introductie over de Duivensport”. Doelgroep waren de kids van 12 jaar waarvan er “21” present tekenden.
Om 10u00 werden wij ter plaatse verwacht en er werd vooreerst een briefing gehouden met de verantwoordelijken Marianne, Ashraf en Tolga van TADA samen met de andere aanwezige gast docenten, welke ieder voor zich hun passie zouden komen presenteren. Een duidelijke structuur over het verloop van de dag werd uitgebreid geschetst. De weerspiegeling van een doordacht en afgewogen geheel waarbij doelgerichtheid en efficiëntie in al zijn vormen aanwezig was.
Teneinde alles zo goed als mogelijk te laten verlopen, werden de kinderen in “4” groepen ingedeeld. Hierdoor werd de beleving persoonlijker gemaakt, waarbij veel meer interactie kon worden losgeweekt dan in één grote groep.
Nadat al ons didactisch materiaal, inclusief levende duiven, werd uitgestald, zijn we stipt om 11u30 van gestart gegaan met het eerste atelier van om en bij de 30min. Nadien werd een tweede atelier aangesneden met einde voorzien rond 12u30.
Binnen onze uitleg volgden we een duidelijk schema waarbij de volgende items in volgorde werden besproken:
- Verschil tussen duiver en duivin.
- Eten en noodzakelijke toebehoren voor duiven.
- Koppelen van de duiven, nestmateriaal, eieren en jongen.
- Identificeren van de jonge duiven via ring en eigendomsbewijs.
- Uitlaten van de jonge duiven en hun trainingen.
- Inkorven van de duiven voor een wedstrijd als eerste examen.
- Manueel constateren (gummi) en elektronisch constateren (chipring).
- Filmpje over de lossing van de internationale wedstrijd uit Narbonne 2024.
- Registreren van de duiven bij aankomst op het hok (gummi en elektronisch).
- Opmaak van de uitslag met rangschikking op basis van m/min.
- Leren duiven vastnemen waarbij het grootste struikelblok was het overwinnen van hun eigen angst voor de duif.
Tijdens onze ateliers werden wij geassisteerd door onze ambassadrice Jasmine, 8 jaar jong en jeugdlid van de PE Vlaams-Brabant, die waar nodig ons bijstond om de kids van de nodige antwoorden te voorzien op hun vragen.
Het was ook Jasmine die in al haar gedrevenheid ervoor gezorgd heeft dat de kids hun angsten hebben overwonnen om de duiven in eerste instantie aan te raken.
In een volgende fase heeft zij hen aangeleerd hoe een duif veilig en wel in de hand te nemen. Zeker geen evidentie voor een leek om een duif voor de eerste maal vast te nemen! Maar al bij al werd het, door Jasmine haar enthousiasme, eigenheid met de duifjes en het opgebrachte geduld, een succes voor het gros van de kids.
Voor velen was na dit atelier, “De duif” geen onbekende meer, maar een vertrouwd en tastbaar geheel geworden waar de angst voor het ongekende heeft moeten wijken voor het respect dat werd afgedwongen gezien de prestaties dat zij kunnen leveren door van honderden kilometers afstand, terug veilig en wel de thuishaven te bereiken.
Als afsluiter van ieder atelier (4x) werden er door de kids en op de foto een verantwoordelijke (Ashraf), “2” duiven in vrijheid gesteld, wat een beleving op zich was voor hen. De spontane vraag welke er meermaals werd geopperd kwam vanuit het onbegrijpelijke dat de duiven hun weg terugvinden “Gaan ze wel veilig thuis geraken?”. Met ons antwoord “Ja” werd er met nog meer respect naar de duiven uitgekeken gezien de duif over de capaciteiten beschikt om daadwerkelijk zijn hok terug te vinden,
En heeft Jasmine aan iedere deelnemer ter herinnering aan dit atelier, een zak met gadgets overhandigd, ons geschonken door de KBDB, als mooie afsluiter van ieder atelier.
Omstreeks 14u30 werd het vierde atelier afgerond en werd er een debriefing gehouden met alle gast docenten en de TADA verantwoordelijken.
Onderdeel van deze debriefing was naast de evaluatie van het geheel, de vraag of wij het nog zagen zitten om volgend jaar opnieuw te komen doceren over “De Duivensport”. Een vraag waar wij niet hoeven over na te denken want het was en is meer dan de moeite waard om onze hobby “De Duivensport” te promoten bij deze enthousiaste TADA kids.
Hop naar volgend jaar!
Stas PJ