Vincent Hoogerwerf
- vrijdag 10 juni 2022
Duiven van Piet van Alphen uit Dirksland vliegen mee in de Algarve Great Derby in Portugal.
Eénhoksrace - Algarve Great Derby – Portugal
Onder de naam V.d Noort / Van Alphen stonden er 24 mei jl. 4 jonge duiven van Flakkee in de finale.
Najaar 2021 bracht Ron van de Noort uit Westzaan de jonge duiven uit een samenkweek naar Piet van Alphen in Dirksland. Ter sprake kwam de enthousiaste ervaring van Ron met éénhoksraces / OLR – One Loft Race. Voor de geplande Algarve Great Derby vlucht had hij echter op dat moment geen jongen beschikbaar, waarbij Piet het voorstel deed om een paar jongen die nog bij een paar nieuwe kweekkoppels lagen mee te nemen.
De afspraak werd gemaakt dat Ron de duiven zou inschrijven en de kosten voor zijn rekening nemen. Zo vertrokken er op dat moment 6 jongen richting Portugal. Daarna ontstaat er een lange periode van radiostilte oftewel geen nieuws van de organisatie. De jongen zullen uitgewend worden in het grote hok in Portugal, de nodige entingen ondergaan en de trainingen worden opgestart.
Begin Februari 2022 werd de lijst met deelnemers gepresenteerd. In totaal 323 liefhebber brachten 2060 duiven bijeen voor een eerste africhtingsvlucht. Grote namen als Reijnen Bolton, Ulrich Lemmens, Dr. Schwidde, Emiel Denijs brachten soms meer dan 10 teams van 4 tot 6 duiven in de strijd.
Hoe zouden de Flakkeese duiven zich staande houden tussen deze rasduiven ? Op de site van BENZING: https://www.oneloftrace.live/ kun je van vele races wereldwijd live de aankomsten van de duiven volgen.
De eerste africhtingsvluchten waren al leuk om te volgen, soms kwamen ze per honderden aan en het kon ook uren duren voordat de groep weer compleet was. In een aantal weken doorlopen ze 11 trainingsvluchten van 5 tot en met 150 km. Tijdens deze trainingen zijn er al de nodige afvallers.
Omdat het hok in de Algarve ( Zuid Portugal) staat vliegen de duiven van Noord naar Zuid. Ook hier enorme verschillen tussen de snelheden bij de verschillende trainingen, soms maar net 800 m/ min en de andere week bijna 2200 m/ min.
Na de trainingen bleven er nog 4 duiven van team vd Noort / van Alphen over. Dit zouden qua verwachting ook de meer dagfond duiven moeten zijn. Omdat er geen tussenstand werd doorgegeven is er wekelijks zelf een klein Excel lijstje gemaakt van de onderlinge aankomsten. Dit lijstje werd tussen Ron en Piet gedeeld. Van de 6 races was het de 21-1154696 die 4 keer als eerste binnen het team arriveerde. Met dit resultaat werd deze duif, waarvan nog onbekend is of het doffer of duivin is, over de lange afstand vluchten 10e asduif.
Finale
Ook de laatste race van 486 km vanuit Alfandea da Fe, bleek een loodzware opdracht. Om 7.40 uur werden ze gelost en de eerste duiven arriveerden om 13.05.01 uur. Om 13.10.32 was het wederom de 21- 1154696 en een minuut later de 21-1154676 die werden geregistreerd.
2 van duiven de 4 thuis op het moment dat er van de eerder genoemde internationaal bekende toppers nog geen duif thuis was. Dat geeft een goed gevoel ! Om 14.09 uur was de 21-1154606 thuis en de volgende morgen om 8.39 uur waren alle 4 duiven van het team thuis. Na een week ontbrak helaas nog 30% van de duiven op het hok, hetgeen de zwaarte van de races benadrukt.
Beste Nestkoppel van de Algarve Great Derby 2022
De nestmaat van de 696 met nr 1154606 werd over deze vluchten 30e asduif. Waarschijnlijk zijn ze daarmee het beste koppel van de gehele Algarve Great Derby race.
Mooi om te zien dat deze duiven de grotere afstanden aankunnen, dat was ook het doel van deze late jongen kweek. De ouders van de 10e en 30e Asduif hebben hun goede genen doorgegeven.
De vader is namelijk een zoon van de Niels van Piet van Alphen. 1e Nationaal S2 Argenton 603 km tegen 7273 duiven en was oa de beste dagfond duif 2019 bij de Eendaagse Fondspiegel.
De moeder van dit koppel is gekweekt door Marc van de Hurk uit zijn succesvolle Super koppel ( 6 zoons zijn succesvol op de NPO dagfond vluchten) De lijn van dit koppel omvat oa een comb. Van Wanrooij duif met de Young Marseille ( de Rauw Sablon en broer Harry – Hooymans x Molleke Rik Cools in de pedigree
De ouders van de 2e duif op de 24e plaats in de finale is gekweekt uit een volle broer van bovengenoemde duivin uit het Marc van de Hurk koppel x een rechtstreekse dochter van Godiva van Rik Hermans.
Rik Hermans duivin 2019 – 6109408 ( Lijn Di Caprio X Godiva)
Father Zoon nieuwe Zoon / grandchild from Di Caprio ( Heremans Ceusters) x Daughter Friendship ( Rik Hermans).
Mother is Godiva B13- 6215886 1e Belgium Olympic pigeon Brussel 2017 and 2e Nat. AS-pigeon grote halve fond oude KBDB 2015 ( with 7 times within 63 National Belgium)
Uiteindelijk behaalde het team van 4 duiven van Ron vd Noort en Piet van Alphen de 5e plaats over de vluchten – Middle Distance 300 – 500 km.
Een prachtige eerste ervaring met éénhoksraces. Ook voor de kleine melker of zelfs voor geïnteresseerden zonder duiven zijn er daarmee mogelijkheden. 17 vluchten lang worden alle resultaten door Benzing geregistreerd. Invloed van liefhebber, locatie, voeding vallen weg, een eerlijkere strijd lijkt niet mogelijk.
Wat gebeurt er met de duiven? De duiven worden op de GP loft website: www.gploft.com in groepen gedurende een aantal weken verkocht. Hiervan gaat een x bedrag naar de onkosten voor het maken van foto’s, verwerken van informatie etc. en 50 % van de opbrengst naar de (team) eigenaar van de duiven.
De communicatie door de organisatie over de stand van zaken, hokken, voeding etc. gedurende de gehele periode kan duidelijk beter. De info via de Benzing site is echter prima.
Wellicht goed om nog te vermelden dat de winnaar van de finale race met € 10.000 naar huis gaat.
Kortom een ontwikkeling in de duivensport die prima past in deze tijd. Ik denk er sterk over om als niet duivenmelker hier een volgende keer aan mee te doen.
Wie weet tot later !
Bram Koppenaal