Roger Casier
- zondag 03 juni 2018
"Deal or no-deal
De afgelopen weken was er in marathonduivenland één onderwerp die de gemoederen bezig hield: De mededeling hoe het ZLU-bestuur de nieuwe NT-regeling interpreteerde, opgetekend in het ZLU-periodiek. Dit was niet volgens afspraak die gemaakt was tussen de diverse betrokkenen uit Noord en Midden Nederland. Zij hadden gezamenlijk de NFO2018-regeling aangenomen, opgesteld door de NPO-neutralisatietijd-commissie met grote inbreng van Eddy Fleming. Eddy heeft deze regeling op diverse gelegenheden uitgelegd. Deze regeling is een compromis waar iedereen zich in kon vinden. Het ZLU-bestuur paste deze regeling eenzijdig aan en dat gaf de nodige commotie.
Niet denken in problemen, maar in oplossingen
Wij als Fondunie 2000-bestuur namen via de ZLU-periodiek kennis van de interpretatie van het ZLU-bestuur van deze regeling en stelde een statement op hoe wij over deze gang van zaken dachten. De bedoeling was om de duivenwereld wakker te schudden en om zo draagvlak te zoeken voor een oplossing. We denken niet in problemen, maar in oplossingen. Het probleem is namelijk nooit zo groot of er is een oplossing voor. Afgelopen weekend is er overleg geweest tussen ons, Fondunie 2000-bestuur en het ZLU-bestuur om tot een oplossing te komen. De uiteindelijke oplossing was eenvoudig.
Welke aanpassingen hebben geleid tot de oplossing?
Piet de Vogel van ZLU-hoofdsponsor Toppigeons heeft aangedrongen tot een oplossing van deze impasse. Piet Fransen heeft naar aanleiding van deze aansporing contact gezocht met Eddy Fleming. Namens het ZLU-bestuur heeft hij verteld dat zij maar één harde eis hadden. Het ZLU-bestuur wilde de factor in de NFO2018-regeling van 0,75 naar 0,5. Hierdoor krijgen de duiven die in het begin van de NT vallen, wat extra (straf)tijd berekend. Later in de NT en na de NT heeft deze factorveranderingen geen effect meer. De Noordelingen vertegenwoordigd door het Fondunie 2000-bestuur (lees Eddy Fleming als woordvoerder) wilden als harde eis de NFO2018-regeling alleen in laten gaan, als er een duif die in of na de NT geconstateerd was, die de snelste duif van de avond zou verslaan. Dit betekent niet automatisch dat met het toepassen van de NFO-regeling deze duif niet zal winnen. Dat kan nog steeds. Door deze laatste regel (die ook al in de eerste afspraak stond) zal de NFO2018-regeling op slechts enkele vluchten toegepast hoeven te worden. Zoals bijvoorbeeld Perpignan 2017. Was de regeling uit het ZLU-periodiek gehandhaafd dan was de NFO-berekening op bijna iedere vlucht toegepast.
Blij met de oplossing
Beide partijen hebben na de impasse, ontstaan na het verschijnen van de periodiek van de ZLU, water bij de wijn gedaan. Voor de grootste denker in het NFO2018-proces, Eddy Fleming, is het een compromis op een compromis. Wat natuurlijk ook zo is. Eddy: ‘Beter dit (compromis op het compromis) dan geen oplossing. Ik ben blij dat op deze manier de partijen weer tot elkaar zijn gekomen.’ Hopelijk kunnen de deelnemers over deze (inmiddels opgeloste) onenigheid heen stappen en weer met veel plezier deelnemen aan de ZLU-vluchten. En voor de liefhebbers uit Noord en Midden Nederland genieten van de onderlinge competities van de diverse fondclubs, Marathon Noord en Fondunie 2000. Wij, bestuur Fondunie 2000, hopen dat iedere deelnemer van de ZLU-vluchten uit de afdelingen 6 t/m 11 een inkorfformulier invult van de Fondunie 2000. Al is het alleen al om uw waardering te uiten voor het werk wat onze Eddy Fleming voor iedereen uit Noord en Midden Nederland heeft gedaan. Afgezien hiervan … het is de sterkste competitie van Midden en Noord Nederland voor deze mooie marathonvluchten met een ochtendlossing.
Bestuur Fondunie 2000