Petrus Stas
- maandag 16 oktober 2023
Allereerst de rui van onze gevleugelde vrienden , en ten tweede : moet er versterking gezocht worden voor het kweekhok ?
De rui daar kan ik kort over zijn , de ingewijde willen ons doen geloven dat deze periode de start is voor het volgende seizoen , de opmaat naar grote successen in 2024.
En ik denk dat ze daar gelijk in hebben , alleen dat deze periode dan ook betekend dat de duiven ondersteunt moeten worden met allerlei producten die toevalligerwijs ook verkocht worden door deze ingewijden dat betwijfel ik ten zeerste.
Er wordt met termen gesmeten zoals Sedochol , Methionine , Lysine , zwavelhoudende Aminozuren , spoorelementen , Omega 3 en 6 en ga zo maar door , ook zou de lever ontgift moeten worden in deze tijd van het jaar.
Je zou bijna geloven dat als je hier niet in meegaat dat je volgend seizoen wel op je buik kan schrijven.
Maar is dat wel zo ?
Ikzelf denk van niet , een postduif die gezond is, ruit vanzelf .
De 1 wat eerder en sneller dan de ander , en een duif die ondersteunt moet worden staat bij mij op het lijstje van de afvallers.
Bij mij geen ander soort voersamenstelling die ze ruimengeling noemen , ik zag laatst een voerfabrikant die wel 8 verschillende ruimengelingen presenteerde !
Hier krijgen ze het hele jaar door dezelfde mengeling voorgeschoteld waarvan ze niet aanvetten , want dat vind ik het belangrijkste in de komende periode.
Belangrijker om vlekkeloos door de ruiperiode te komen is volgens mij het aantal duiven op je hok, hou die zo laag mogelijk is het devies , hoe minder hoe beter en selecteer hard .
Duiven die het nu niet zijn , gaan het later ook niet worden is mijn ervaring , hou alleen je allerbeste aan en leg de lat hoog.
Als je de mogelijkheid hebt, laat de duiven zo veel mogelijk los in deze periode , in weer en wind naar buiten , met de mogelijkheid tot baden , een flinke regenbui volstaat ook.
Badzout kan , maar een scheutje azijn volstaat ook prima.
Mijn advies , laat ze aanrommelen , geef ze lucht en ruimte en een bad , probeer stress op je hok voor je duiven en voor jezelf zoveel mogelijk te vermijden , en geef indien je toch wat wil doen om je gemoedsrust te behouden een thee of kruidenkuur , die niet al teveel kost.
Preventief enten tegen Paratyfus is bij mij althans uit de boze , je brengt hiermee een virus of bacterie bewust in je duif om deze resistentie op te laten bouwen , ikzelf verwijder liever deze duiven die deze ziekte ontwikkelen direct voordat zij meerdere hokgenoten besmetten.
Paratyfus kent meerdere stammen , en het is maar de vraag of je met deze enting de juiste stam aan het bestrijden bent , de kans is heel groot dat dit niet het geval is , dus waar ben je dan in godsnaam mee bezig vraag ik me af ?
In tijden dat onze sport steeds maar duurder en duurder wordt , kan je jezelf afvragen om met name in deze tijd van de ruiperiode, deze dure ondersteunende producten te moeten blijven aanschaffen , ikzelf heb ondervonden dat dit niet zo is.
In deze tijd volstaat een zak goed voer en een goede emmer allerlei ( grit, mineralen, roodsteen , kleine oliehoudende zaden en wat meerdere toevoegingen ) met daarbij een oplettende coach die de gezondheid van zijn duiven strak in de gaten houd , en de duiven die niet gezond blijven verwijderd , met voldoende ruimte en zuurstof en hygiëne .
Scheelt toch al snel heel wat euro’s , en uiteindelijk krijg je er nog sterkere duiven door , dus wat let je om dit te proberen.
Volgende keer zal ik wat schrijven over punt 2 “ versterking voor het kweekhok “ over hoe ik daar in sta , en hoe ik daar over denk.
Met vriendelijke groet : Antonek de Verschrikkelijke