Petrus Stas
- zaterdag 04 februari 2023
ROGER BRUNINX MEMBRUGGEN/GENOELS
Algemeen Provinciaal Kampioen Belgisch Limburg
- 1e provinciaal Orléans 3777d en snelste van 7168d, 23/07/22
- 1e provinciaal Melun 969d en 4de snelste van 4559d, 20/08/22
- 1e groot gewestelijk Laon 897d, 30/07/22
- 3x met de super provincaal
Dat 2022 wederom een top seizoen was voor de Willem De Bruijn uit Mummerke (dialect voor Membruggen) zal wel niemand meer verbazen. Met twee provinciale overwinningen en de kers op de taart Algemeen Provinciaal kampioen Limburg, groot gewestelijk was de palm 7x voor hem.
Nog vers in het geheugen liggen ook nog, de nationale zege 2019 uit Chateauroux en zijn derde plaats datzelfde jaar in de gouden duif.
Met De Super Provinciaal B20-5120457 bezit Roger in 2022 één van de betere duiven van Limburg, zoniet de beste. Vloog als jongen duif van de derde ronde 4 vluchten, waarvan de 2 eerste als portduif, de eerste keer voor port vloog hij gewoon in de prijzen, de 2de maal kwam hij samen met 3 hokgenoten aan, de 3 wonnen toen 1, 2 en 3. De week nadien werd het 2de Dizy van 2538d groot gewest, om de week nadien de 1e te vliegen op Chimay van 285d. Dit was zijn debuut als vliegduif.
Als jaarse vloog hij niet minder dan 12 keer per tiental en één eerste op Sens 399d. Als eerste jaar oude duif 13x prijs per tiental. Zijn drie laatste vluchten waren de klap op de vuurpijl, 1e provinciaal Orleans 3777d en snelste van 7168d, om de week nadien weer de 1e te vliegen op Laon groot gewest van 897d, om drie weken nadien nogmaals uit te halen met de 1e provinciaal Melun 969d en 4e snelste van 4559d.
Vanaf toen zat zijn taak erop als vliegduif.
Bijna vergeten te vermelden, in al zijn te lezen prijzen is géén enkele dubbeling vermeld.
Op de hokken vinden we 75% duiven afstammend van Willem De Bruijn. Sinds Roger in 2011 Willem leerde kennen, komen er jaarlijks duiven uit Reeuwijk naar Mummerke. Tot de vriendenkring De Bruijn/ Bruninx behoort ook Michel Rossignol uit Budingen, waarmee al enkele jaren aan samenkweek gedaan wordt, ofwel goed De Bruijn X goed De Bruijn. (ooit nog gouden duif winnaar)
Ook is Roger zeer tevreden over de inbreng van zijn Antwerpse vrienden Rik Hermans, Danny Van Dyck en Eddy Janssens.
Medisch is het hier simpel, buiten het gebruik van gele druppels in het water en entingen tegen paramixo, rota, herpes en pokken, wordt er enkel op advies van de duivenarts Raf Herbots Velm behandeld. Dewelke regelmatig bezocht word. Wordt er niets gevonden = geen behandeling.
Voorbehoedend kuren bestaat hier niet, na aandringen bij Roger of er toch niets meer gegeven wordt kregen we volgend antwoord: ‘Pak jij één aspirine tegen koppijn, als ge geen koppijn hebt?’.
Het beste medicijn volgens Roger is dan ook dag en nacht de vensters open. Bij thuiskomst worden er wel elektrolyten aan het drinken toegevoegd. En gans het jaar door wordt veelvuldig gebruik gemaakt van Prange soep. Bijproducten (thee, sedochol, vitamineral, stop mite en biergist) zijn hier niet uit de boze en worden hier dan ook gebruikt.
Zoals bij Willem worden hier ook kattenbrokken als surplus gegeven.
Het spel is voornamelijk weduwnaarschap met de oude en jaarlingen duivers, met enkele weduweduivinnen waarvan de duivers thuisblijven om de één of andere reden wordt ook gespeeld. Opvallend is hier dat de thuiskomende duiven vrij over alle afdelingen mogen lopen, de afdelingsdeuren staan gewoon wagenwijd open, zodat ze via de voorliggende gang over alle hokken zich vrij kunnen bewegen. Pas 2 à 3 uur na thuiskomst worden ze met hun partner opgesloten op hun hok waar ze dan nog enkele uren samen verblijven. Eenmaal dat de jonge duiven voor prijs gespeeld worden, is voor hen hetzelfde systeem van toepassing. Daarom is Roger ook zelden in het lokaal te vinden bij het binnenbrengen van de klokken, daarvoor zorgt vriend Vrienske. Vliegduiven brengen in januari een koppel jongen groot, opnieuw leggen is wel uit de boze.
Bij de aanvang van het vliegseizoen worden de oude/jaarse herkoppeld. In de eerste 3 dagen na de herkoppeling, worden ze 3x zelf opgeleerd om in het daarop volgend weekend mee te doen aan een prijskamp op weduwnaarschap, zonder opnieuw te mogen leggen. Dus geen nieuw nest meer.
Jongen duivers en duivinnen worden kort na het spenen gescheiden. De eerste vijf, zes weken vliegen ze op de schuifdeur. Na deze periode worden ze gewoon op verkapt weduwnaarschap gespeeld. Het jongen hok bestaat uit drie afdelingen met ieder ongeveer evenveel duiven per afdeling, dit verdeeld over hetzelfde aantal duivers als duivinnen, het komt niet zo nauw eentje meer of minder. Bij de dagelijkse training en het binnenkomen hierna gaan de eerste op hok 1 binnen, de volgende op hok 2 en de laatste op hok 3. Mochten op een hok er teveel zitten dan worden het teveel aantal duiven willekeurig verplaatst naar een van de andere hokken, zodat er weer ongeveer hetzelfde aantal per hok zitten. Zodoende zitten zelden duiven na de training, op hetzelfde hok als waar ze de dag voordien zaten. Dit systeem zorgt voor de nodige motivaties.
De voeding in het speelseizoen bestaat in het begin van de week uit 50% sport en 50% superdieet, waarna de laatste twee dagen voor de inkorving overgeschakeld wordt naar sport.
De kwekers leven van een kweekmengeling in de periode dat er jongen zijn, de andere tijd van het jaar krijgen ze een standaard mengeling aangevuld met gerst.
In Mummerke is van stiptheid geen sprake. Het komt allemaal niet op één uurtje meer of minder aan. De duiven krijgen wel een tip top verzorging.
Wat is Roger toch een gelukkig mens.
Stas PJ
https://www.facebook.com/Duiven-aanmelding-496981040791030/