Gisteren weer een snelle vlucht waarvan ik dacht hier niets te kunnen behalen, maar achteraf gezien viel dat dus mee.

Enkele duiven aangevlogen, waarvan één van de betere jongen met een gebroken poot en ook enkele achter die te ver door gevlogen zijn. Ook voor hen is het einde verhaal, mochten ze nog thuiskomen.

De spoeling wordt gaandeweg het seizoen steeds dunner, maar het gaat om degene die overblijven waar we mee verder moeten.

De prijsvliegers

Tegen 8.001d Provinciaal begon ik met prijs 14, 25 en aan de 87e prijs had ik er 10 van de 62 en dat kon deze keer niemand anders in Brabant 2000 zeggen. Wel viel het op een gegeven moment stil, dus het prijspercentage kan beter. Ongeveer de helft wel 1 op 10 erin.

In Friesland won Jan de 5e en 22e Provinciaal tegen 18.613d en daarmee zet hij een puike uitslag neer. De duiven zijn daar op dit moment duidelijk beter in orde dan hier.

Jan’s eerste duif is een kleindochter van Superior en zijn 2e komt uit Maximus (doffer Millennium koppel) x New Goldstar 1e Npo Fontenay.

De eerste duif hier is een zoon uit Blauwe zot x de topduivin van het Millennium koppel (ook moeder van Avatar, 1e Npo en op dit moment 1e Olympiade snelheid Maximal Rocket). De tweede komt uit Avatar 1e Npo x Zus Maxcimus Frans Maris ofwel dochter x kleinzoon 1e Nat Argenton.

Dat ik mezelf op voorhand al moet neerleggen bij een verlies op Pont-Sainte-Maxence dit jaar, staat vast. Met WZW 4 zal hier niets te halen zijn, vrees ik. Al helemaal niet van Bierges met een oostelijke ligging en amper 100 km.

Maar goed, zoals altijd: zit er hier in een straal van 5 km een vroege, dan moeten ze bij mij ook vroeg kunnen vallen. Voorlopig gok ik echter op het 2e hok in Friesland bij Jan, dat veel gunstiger ligt met deze wind.

Ik verwacht echter dat mijn vermoedens juist zullen zijn en dat er tegen de wind niet te spelen valt, vaak al niet in eigen vereniging.

Vandaar dat ik in de toekomst hoop op verstandige beslissingen van de sectie jonge duiven. Ik hoop dat ze de sectievluchten verspreiden over twee maanden, zodat er overal eens een keer gunstig gezeten kan worden.

Nu speelt het jonge duiven spel zich op een korte periode af, door al dat onnodige geschuif, inkorten of afgelasten van de vluchten.

Het zou beter zijn om volgend jaar de eerste week van juni te starten met de jongen, elke keer iets verder en dan eind juni de nalijn te starten. Zo kunnen de liefhebbers die later in willen springen of de nodige verliezen gehad hebben, op de kortere nalijn starten in plaats van op social media het jonge duivenprogramma om zeep helpen.

Aanstaande zaterdag 290 km voor de 64 jongen en 100 km voor de oude en 20 late jongen, waarbij de laatste groep meegaat om in te vliegen en ervaring op te doen.

Ik roep die niet eens binnen, die gaan in de ochtend buiten en in de namiddag mogen ze binnen wanneer ze willen. Ik heb er dus weinig vertrouwen in dat ze van de vlucht wel binnen gaan komen.

Bij de oude duiven zullen vooral doffers meegaan, de duivinnen lijken allemaal te leggen vanavond en morgen. Het zal een snel concours worden waarbij er op de voorgrond niet al te veel te halen zal zijn met een stevige ZW wind.

Provinciale kampioenschappen

De provinciale kampioenschappen zijn binnen. We staan bij de mensen op alle fronten, dus hier geen specialisatie maar gewoon op alle vluchten proberen je mannetje te staan:

  • 1e Hok onaangewezen snelheid, 2e Hok aangewezen snelheid. 1e, 12e, 13e Asduif snelheid.
  • 9e Hok onaangewezen halve fond, 13e Hok aangewezen halve fond en 19e, 22e, 35e Asduif halve fond.
  • 5e Hok onaangewezen fond, 24e Hok aangewezen fond, 12e Asduif fond.

Leuk berichtje

Beste Peter en Jeffrey,

Afgelopen zaterdag nationaal Périgueux, het was warm en een zeer zware vlucht. Toch kunnen duiven dat prima doen op jullie 2 soorten voer. Alles vlot thuis, 2 duiven bij de eerste 50 in de sector en Teletekst.

Het lijkt af te koelen richting het weekend, maar wij zouden geen Nederlanders zijn als we niet na één regenbui gaan klagen dat het beter warm had kunnen zijn.

De duiven hebben minder last van de warmte dan we denken en lijden het meest onder het vervoer. Gelukkig is dit iets dat we kunnen oplossen, door bijvoorbeeld een mechanische ventilatie, meer open ruimtes in de wagens en een koelsysteem op het drinkwater.

Eén ding is zeker: het vervoer moet aangepakt worden om de warmte te tackelen. We krijgen in de toekomst steeds vaker met extreem weer te maken en vluchten inkorten of afgelasten, heeft dan weinig zin.

Afgelaste vluchten

Dit jaar zijn de eerste vluchten reeds afgelast. Vooral Friesland maakte het bond, door af te blazen omdat het vrijdag 30+ was. De vrijdag daarvoor was het net zo warm met een prima verlopen jonge duivenvlucht op zaterdag. Onzin dus.

Uit zulke dingen zouden de geleerde heren hun lering moeten trekken. Het heeft alleen te maken met vervoer en op tijd lossen.

In Oost-Brabant kregen ze pannen enkele weken terug, dus de duiven konden om 10:00 pas los en dat hebben ze geweten. Vroeg los met warm weer scheelt dus een boel ellende en dan mag het zelfs een bewolkte hemel zijn.

Tevreden liefhebbers

Ook elke dag wel berichtjes van nieuwe Championsmix en NPO-mix gebruikers die een topseizoen draaien met dit zware weer iedere week. Ik ga niet iedereen vernoemen, dan wordt het een lange lijst, maar veel tophokken zijn definitief over en ook opvallend veel overnachtspelers.

Gisteren een loodzware Châteauroux met gemiddeld amper 1050mpm. Big Time Rocket won de 1e lokaal. Ondanks dat bij de duiven de sleet erop zat na een zwaar seizoen, viel het niet tegen.

Big time Rocket gaat nu naar de kweek, ze had immers al 2x teletekst en is een 100% Rocket en die worden steeds zeldzamer. Een goed nazaat op de kweek is dan een verstandige beslissing.

Bij de jonge duiven de helft 1:10 en in het samenspel aan de 21e prijs. Elf duiven thuis, dus ook dat viel mee, al moet het wel beter natuurlijk.

Het spijtige aan alles is dat er in het samenspel steeds minder duiven komen, omdat het gros van de liefhebbers hun jongen op de nalijn zet komend weekend.

Het was beter om de nalijn pas de 3e week van augustus te laten starten en dan tot begin oktober te spelen. Het zit nu te kort op het jonge duivenseizoen, waardoor dit spel benadeeld wordt.

Jan Timmermans in Friesland speelde de eerste wedvlucht en daar was de start fenomenaal, met de wind niet eens in het voordeel.

Ik heb veertien duiven mee naar Châteauroux, een vlucht met weinig deelnemers. Verschillende afdelingen hebben de vlucht afgelast vanwege gebrek aan animo.

Beter was dat andere afdelingen net als Brabant 2000 met één of twee aftrekvluchten werken, dat is beter dan de vlucht nergens voor mee te laten tellen. Je weet dan op voorhand dat er geen duiven komen en dan kan iedereen zich een slechte vlucht permitteren.

Duiven stuk spelen, daar geloof ik niet in. Duiven die gezond en in orde zijn, kunnen veel aan. Hier hebben verschillende jaarlingen gewoon zes dagfondvluchten achter de kiezen van amper 1100mpm. Ik heb ze om te spelen, niet om te voeren.

Binnen zeven weken is het seizoen voorbij en moeten overal een boel duiven verdwijnen, die niet eens behoorlijk getest zijn.

Ik heb ondervonden dat mijn beste jaarlingen op de dagfond vaak mijn beste tweejarigen waren op de snelheid het jaar nadien. Daarnaast waren mijn beste jaarlingen ook vaak mijn beste jongen en nadien de betere kwekers. Een duif die drie jaar lang zijn kunnen heeft laten zien op de vluchten, gaat dat hier nadien vaak ook op de kweek doen.

Selectie, selectie, selectie

Ik blijf het zeggen: het is een kwestie van selecteren en testen op alle afstanden en weersinvloeden. Als je dit meerdere jaren aaneen doet, houd je een topkolonie over. Duiven die het kunnen, mogen blijven en andere moet je verwijderen. Dit kost de eerste jaren veel duiven, maar dat wordt daarna steeds minder.

Duiven met medicatie overeind houden, duurt niet lang. Ze moeten over een ijzersterke basisweerstand beschikken, anders kun je het vergeten. Let wel: ondersteunende kuurtjes gebeuren ook hier in het vliegseizoen, maar boosten met medicijnen absoluut niet.

Je kunt mij niet wijs maken dat er liefhebbers zijn die 8x met de oude en 4x met jongen en nalijn meedoen en over topduiven beschikken.

Jonge duiven

Bij de jongen gaan er gewoon weer 65 mee. De laatste weken geen verliezen, iets wat ook alleen maar op de eerste vluchten voorkomt. Morgen 216 km, volgende week 290, daarna 355 en dan gaat het pas echt gebeuren: 385, 455 en nog eens 450 km.

Dit jaar moeten de duiven super zijn boven de 300 km. Of het gaat lukken, moet ik nog bewijzen natuurlijk, maar de plannen zijn zo gesmeed deze winter.

Social media

Ook bij Jan in Friesland hetzelfde doel. Daar vliegen ze zaterdag voor de eerste keer 150 km, terwijl ze het al twee keer afgelast hebben van tevoren. Deels door negatief gezanik op social media, wat de duivensport in toenemende mate lijkt te beïnvloeden.

In België zie je dat zelfs het ministerie zich gaat bemoeien met een spel dat al eeuwen bestaat en waar ze geen kaas van gegeten hebben.

Het oude duivenseizoen 2018 kan de boeken in als een van de zwaarste, denk ik. Alle dagfond vluchten gingen wind op kop en aan amper 1100mpm. Ook de eerste vluchten met de jonge duiven gaan wind op kop, op vorige week na.

Dit jaar zie je enorm veel hokken door de mand vallen. Duiven die jaar in jaar uit geselecteerd zijn op waaivluchten, komen er dit jaar nauwelijks aan te pas.

Er zijn overal veel jaarlingen verspeeld en natuurlijk ook jonge duiven. Bij de oude duiven had ik amper verliezen, wel enkele uitgeselecteerd die het niet bij konden benen.

Bij de jongen ben ik niet bespaard gebleven. Dit is voor een groot deel te wijten aan de agressieve Adeno uitbraak waardoor ik er 35 uitgeselecteerd heb. Ik weet zeker dat nog een flink deel inwendig geraakt is, en daardoor achterbleven zijn.

Selecteren

Maar goed, zoals alles draait het om selectie en moeten we verder met degene die alles overleefd hebben. Ondanks dat, moeten ook deze duiven stevig aan de tand gevoeld worden. De duiven krijgen het hier niet voor niets. Alleen de allerbeste krijgen een verblijfsvergunning en dat betekent dat ze minimaal 2x 1:100 moeten spelen als jong en minimaal 4x als oude duif.

Dat het niet overal zo gebeurt, begrijp ik, maar het is wel de weg naar de top. Een halve duif wordt doorgaans volgend jaar geen hele. Om die reden is het juist goed dat we de jongen boven de 400 km uit kunnen testen, dan raken we ze het jaar erop niet zomaar kwijt en hebben ze veel ervaring opgedaan.

Vet voeren

Het is van belang de jonge duiven goed te voeden met een vetrijke mengeling zoals de Championsmix in combinatie met de NPO-mix. Het wordt alleen maar zwaarder en er mag geen gram aan gewicht verloren gaan.

Eitjes van vliegduiven

Ik heb de afgelopen weken veel mails gehad met de vraag naar eitjes van vliegduiven. Ik heb geantwoord dat ze niet te koop waren, aangezien ik in eerste instantie van plan was om op totaal weduwschap verder te gaan.

Ik ga de 16 koppels die mogen blijven in het najaar toch enkele vluchten op nest spelen, vandaar dat ze eventueel toch te koop zijn.

 

Het ging perfect op zondag, al was wel duidelijk te zien dat de duiven voor het eerst in hun leven de wind van achteren hadden. Ondanks dat, ben ik toch redelijk tevreden.

Ik begin voor de 3e keer in vier vluchten met de 1e in de vereniging. De doelen liggen echter pas verderop in het seizoen. Het is nu een kwestie van de duiven langzaam in orde zien te krijgen. Gelukkig kwam alles thuis.

Deze keer won een kleinzoon van de Rocketeer de 1e. Mijn 2e was zijn volle zus, gevolgd door twee broers, beide kleinzoons van Super Rossi.

Nazaten van Super Rossi

Rene Roks speelde de 1e in het Rayon tegen 3.459d en de 3e in de afdeling tegen 10.473d met een 100% Embregts-Theunis duif, namelijk een achterkleinkind van Super Rossi. Hij vererft dus ook gewoon in de vierde generatie topduiven.

Diezelfde Rene Roks won twee weken geleden ook de 1e met een ander kleinkind van Super Rossi, dus ook voor hem geldt: 4 vluchten gespeeld, 2x de 1e met Super Rossi nazaten. Dat toppertje bij Maarten Huijsmans met al 3x top 10 Provinciaal is ook een kleindochter van Super Rossi.

Bij compagnon Jan Timmermans in Friesland 7e onaangewezen NU Eendaagse fond en 8e Asduif Eendaagse fond NU, met wederom een kleindochter van Super Rossi. Deze duif won als jaarling 2x top 20 op de verste afstand dagfond.

Hier de 1e NPO Argenton met een dochter van Super Rossi en de 1e NPO Gien met een kleinzoon van Super Rossi. Die duiven vliegen nu eenmaal gemakkelijk naar de 1e, Super Rossi zelf won immers ook 10x de 1e in zijn carrière. De 1e prijsvliegers die er nu in meerdere generaties uitkomen, zijn amper te tellen.

De kinderen en kleinkinderen van Super Rossi zijn op hun best met dit zware weer op alle afstanden. Het is fantastisch om zo’n topkweker op je hok te hebben, dan is kopvliegen niet zo moeilijk.

Millennium koppel

Volgend jaar ga ik de nazaten van Super Rossi kruisen met de kinderen van het Millennium koppel, wat ook een rush naar de top genomen heeft door meerdere 1e prijswinnaars te geven (onder andere de 1e NPO en op dit moment 1e Olympiade snelheid). De doorkweek van het Millennium koppel ziet er ook veelbelovend uit.

Van alle aankopen doen de twee duifjes van Gebr. Scheele het nog het best. Van alle aangeschafte Belgen, steken de duiven van goede vriend Peter van Oerle er met kop en schouders bovenuit. Daar zitten betere duiven dan hij er zelf uit kan halen, daar ben ik van overtuigd.

Championsmix succesvol bij overnachtspelers

Op de overnachtvlucht Bergerac zaten drie Championsmix / NPO-mix gebruikers in de top 15. Je ziet steeds vaker dat ook de overnachtspelers super spelen met onze mengelingen, vooral in een zwaar seizoen als dit.

Waar andere afdelingen niet vliegen, doen wij dat gelukkig wel morgen. De komende jaren zullen we vaker dit soort weersomstandigheden treffen, de vraag is dan: hoe ga je hier mee om?

Vluchten verplaatsen naar een andere dag is één, maar nog belangrijker is dat de afdelingen onderling goede afspraken maken met betrekking tot hun lossingsbeleid.

Groepslossingen afschaffen of beperken neemt te veel tijd in beslag en dan komen andere afdelingen in de knoei met lossen ten tijde van warm of wisselvallig weer.

Nu zitten we in de warmte, maar dat heb ik liever dan regenachtig weer want dan vliegen we namelijk niet. Dat er regen aan zit te komen, is een feit. Het zal zeker niet zo blijven.

De vluchten van nu kunnen we dus maar gehad hebben. Dat de zondagsvlucht niet telt, zal niemand iets uitmaken denk ik. Tenslotte willen we allemaal met duiven spelen.

Nog even over de witte raven

Stultjens & Van Dongen uit Oosterhout moeten een goede hebben. Comb. Houmes en zoon te Middelburg schijnen ook over een jaarling met 3x teletekst te beschikken.

Adam Thomas

Adam Thomas uit Wales is ook met het jonge duivenspel begonnen en fanatiek als hij is, laat hij er geen gras over groeien:

Hi Peter,

I’ve attached the result from last weekend. We play 2nd, 4th, 6th, 7th, 9th, 10th, 11th, 12th, 13th, 14th, 15th, 17th, 18th and 19th against over 1,000p. We only basketted 20 pigeons.

There is a lot of the Cannonball / Snow Queen line in a lot of these pigeons.

Also the 4th prize comes from the cock in the winter I remember you said by the end of 2018 I would be very satisfied with that cock.

We lost over 1 min but miss the first prize by 2 secs.

Best Regards

Adam

Ad Schaerlaeckens had het er al over: bij Frans Maris (Itegem, BE) vliegt er één. Het toeval wil dat de vader van mijn witte raaf ook daarvandaan komt.

Bij John van Dongen zit er ook één die momenteel 1e Olympiade Asduif staat. Ik heb die duif enkele weken terug in mijn handen gehad en inderdaad, het is een echte.

Waar ook een vliegend wonder zit, is bij de Comb. van Wanrooij in Geffen. Die gasten beschikken over een super jaarling met op dit moment 3x teletekst op de dagfond. Wie gaat die kloppen voor beste dagfond duif dit jaar, zou je zeggen.

Het verhaal wil dat die vorig jaar alleen de nalijn gedaan heeft, maar wel nog op de laatste Orléans mee geweest is om ervaring op te doen. John kennende gaat hij ook nog mee naar Ruffec, iets wat ik niet zou doen. Iedere duif heeft zijn breekpunt, vooral een jaarling.

Zuid-Holland en Oost-Brabant gaan dit weekend gewoon vliegen en de sectievlucht, data en afstanden blijven schijnbaar gehandhaafd. We moeten dus door om niet op achterstand te komen.

Zaterdag houdt hij buien en mindere temperaturen. Zondag zou ook een uitkomst zijn als we op zaterdag inmanden, maar dan komen we automatisch met de Belgen in het gedrang. Van mij mag het op zaterdag, ik voorzie geen enkel probleem.

Zelf hebben we vanochtend om 7u gelost op 35 km en geloof het of niet, ze moesten door stevige regenbuien huiswaarts maar waren thuis voordat onszelf.

Het blijft voorlopig nog wel even warm. Dit is iets waar we steeds vaker mee te maken zullen krijgen. Als duiven (jong of oud) gewoon op tijd gelost worden, hoeft dit geen problemen op te leveren. Ze weten immers hoe ze er mee om moeten gaan.

Duiven passen zich snel aan

Châteauroux op de verste afstanden verliep ook goed met relatief geen verliezen. Bergerac en Narbonne zullen ook normaal verlopen, alhoewel daar een boel jaarlingen op zitten die vorig jaar amper gespeeld zijn.

Ligt het wel aan het weer?

Er gaan altijd duiven verloren, maar ligt dat alleen aan het weer of kan het bij sommige ook aan een gebrekkige voorbereiding liggen? Of is er meer aan de hand? Problemen met de luchtwegen, een te afgesloten hok, Tricho?

Allemaal oorzaken die met dit warme weer op de loer liggen, maar niet snel herkend worden door de gemiddelde duivenmelker.

Het weer de schuld geven, is de gemakkelijkste weg. Gezondheid, of erger nog: kwaliteit, wordt vaak over het hoofd gezien. Ik zie dat op mijn eigen hok: van sommige koppels zit alles er nog, van andere koppels is alles weg. Dit ligt natuurlijk niet alleen maar aan het weer.

Daarnaast kunnen bepaalde stammen duiven niet goed overweg met dit zware weer. Ook dat zie ik terug op mijn eigen hok. Bepaalde lijnen maken hier de dienst uit dit jaar en enkele lijnen komen er niet aan te pas. Laatstgenoemde lijnen zullen steeds verder uitgeselecteerd worden.

Jaren ‘90

In de jaren ’90 had ik de lijn van het Teletekst koppel met stevig Meulemans bloed erin. Die jongen konden probleemloos de NPO vluchten van toen (455 t/m 560 km) aan en kwamen met 30 graden en wind op kop, fris thuis.

Wat ik toen (en nog steeds) deed, is heel veel elektrolyten geven en veel vetrijk voer. Ik gaf enorm veel popcornmaïs weet ik nog wel, tot wel 3 à 4 dagen per week. Daarnaast gaf ik elke dag een handje rijst, iets wat ik nu overigens niet meer doe.

De hokken stonden toen hoog en altijd open. Zelfs ‘s nachts stonden de ramen open met alleen kippengaas ervoor.

De jaren daarna leek het klimaat te veranderen met vaker regen. Toen de afstandsbeperking kwam, moest ik op zoek naar snellere duiven. Nu heb je die taaie rakkers weer nodig: allround duiven die het op korte en lange afstanden kunnen met wind mee of tegen, koude of warmte.

Dit kost nu eenmaal een boel duiven, vandaar dat er hier jaarlijks veel gekweekt en geselecteerd wordt op prestaties en gezondheid.

Bij de oude duiven is mijn 2e getekende gelukkig teruggekeerd. Verder waren er afgelopen weekend geen verliezen bij de jonge duiven, althans niet in mijn directe omgeving. Dit ondanks het feit dat de duiven weer een half uur later gelost werden.

Het late lossen roepen we over onszelf af. De afdelingen moeten harder aangepakt worden. Durf je niet te lossen? Dan mag een andere afdeling die niet angstig is, eerst.

Zoals gezegd, geen verliezen afgelopen weekend. Dit is het teken dat de duiven zich perfect kunnen aanpassen aan de warmte en dat ze in al hun onervarenheid vorige week ergens tussen verzeild zijn geraakt.

Bij Jan Timmermans ook geen verliezen met de jonge duiven van hun eerste africhting (150 km).

Angstige liefhebbers

Er is een groep liefhebbers die niet gespeeld heeft dit weekend, uit angst voor nog meer verliezen. Ongegrond dus. Nu zitten ze wel in hun piepzak: de sprong wordt alsmaar groter en dus gaan ze druk uitoefenen om alsnog de vluchten in te korten of af te lassen.

Brabant 2000 moet daar geen gehoor aan geven. Laat die mensen alsnog starten op de nalijn over twee weken of haal die een week naar voren. Hierdoor hoeft niet iedere keer het vliegprogramma overhoop gegooid te worden.

Als je niet uitkijkt, krijg je een straks een programma dat gelijk loopt met de nalijn en dat wil dus zeggen dat het gehele jonge duivenprogramma vernield is en die klagers alsnog op de nalijn gaan spelen.

Het voltallige bestuur van de afdeling moet zich sowieso niet laten beïnvloeden door jammerende personen van buitenaf. We hebben een vliegprogramma gemaakt en dat blijft zo. Wie niet durft omdat het te zwaar is, kan op de nalijn starten.

Hardheid

Het is enorm belangrijk dat de jonge duiven hardheid krijgen door 3 à 4 keer boven de 400 km te spelen. Deze ervaring hebben ze nodig.

Die grote kampioen uit Zuid-Holland verliest ieder jaar een boel jaarlingen, doordat hij ze op de nalijn speelt. Hij jammert daar echter niet om, omdat hij dit incalculeert zoals iedere overnacht- of ZLU speler dat doet. Hen zal je niet horen dat ze 75% van hun jaarlingen verspelen door onervarenheid.

Jelle Roziers

Ik sprak nog met Jelle Roziers, die zijn jonge duiven van 200 km naar 360 km had gestuurd om ze hardheid aan te leren voor de Nationals. Hij was er een boel achter, maar maalt daar niet om. Het gaat hem om de taaie duiven, die heeft hij straks nodig bij de nationale vluchten: vier stuks boven de 500 km en dan nog de provinciale tegen de 400 km.

Het oude duiven seizoen zit er weer op voor mij. De laatste dagfond vlucht viel niet bepaald mee. Mijn 2e getekende, waar ik een rotsvast vertrouwen in had, is als enige nog kwijt. Snel weer vergeten dus, deze vlucht.

De jonge duiven kwamen een stuk beter. Ik had er 66 mee en 56 prijzen, te beginnen in de vereniging met 1e, 2e, 3e, 4e, enz.

De 1e was een dochter van Fast Rocket (2e, 11e, 11e NPO). De 2e was een dochter van Dragon Star (9e NPO). De 3e was een kleinzoon van Super Rossi, oftewel een broer van het duifje dat bij Maarten Huijsmans al 3x top 10 Provinciaal won.

De 4e komt uit Super Star met een 1e en 2e op zijn conto. Hij is ook een kleinzoon van Super Rossi en zat gekoppeld aan een dochter van Super Rossi.

Dure aankopen niet altijd succesvol

Dit jaar een paar erg dure aankopen gedaan in België en deze gekoppeld tegen mijn allerbeste. Daarbij nog op meerdere gezet van elk 8 jongen en niet één zit er nog. Zo moeilijk kan het dus zijn. Die duiven vliegen er dus weer uit, ondanks hun prijskaartje.

Vanaf volgend seizoen haal ik mijn beste vliegers naar het kweekhok en koop ik niets meer aan. Ze komen vaak toch alleen maar uit mijn eigen bewezen duiven (enkele uitzonderingen daargelaten).

Jan Timmermans won in Friesland de 20e NPO met dezelfde jaarling die twee weken terug de 17e NPO won. We praten dan over dik 700 km. Deze jaarling is ook een kleindochter van Super Rossi.

Hier vielen afgelopen weekend ook rake klappen. Nadat ik er nog enkele verwijderd heb, zitten er nog 65 jongen. Dit zijn er meer dan genoeg. Het gaat immers over de toppers die er eventueel nog bij zitten.

Over oneerlijke concurrentie gesproken

Afdeling Friesland heeft gisteren al in moeten manden voor Châteauroux, terwijl de rest van Nederland dat vanavond doet. Van wat ik begrepen heb, reed er zelfs een vrachtwagen van het verder gelegen Groningen op donderdagavond, terwijl de Friezen een dag eerder ingemand hebben.

Ik volg het spel in Friesland nu al enkele jaren en het is daar niet altijd even gemakkelijk vliegen als hier.

Hier moeten veel duiven op een relatief klein hoekje vallen, terwijl de hokken daar meer verspreid staan. Er is dus niet echt sprake van een bepaalde trek. Ze moeten daar flinke stukken alleen overbruggen, terwijl we hier bij de buren de duiven nog kunnen zien vallen.

Het zou beter zijn dat Brabant 2000 op zondag concoursen gaat organiseren vanuit 143 km waar de mopperkonten terecht kunnen die het reguliere programma te zwaar vinden. Dit is ook ideaal voor instappers.

Het is toch geen vervoersbedrijf?

De woorden van ons gesprek met de lossingscoördinator “wij hebben straks geen duiven meer te vervoeren” liggen me nog steeds zwaar op de maag. Over twee weken spelen ze hier Ruffec met ik schat nog geen 400 duiven over heel Brabant 2000. Zoiets ga je toch ook niet aflassen, omdat het zogezegd geld kost?

Oneerlijkheid van de Olympiade vluchten

Ik heb het met Maarten nog even gehad over de oneerlijkheid van de Olympiade vluchten. Zuid-Holland vliegt naast het reguliere jonge duivenprogramma ook prijsvluchten met de oude duiven. Het lijkt me niet eerlijk dat de ene afdeling de 10 beste resultaten uit 30 vluchten kan halen, en de andere afdeling uit 15 vluchten.

Ongelijkheid

Gelijkheid zal er nooit komen als 50 liefhebbers aan de eerste Saint-Vincent meedoen en 25 liefhebbers het ervaren als een rampvlucht door verliezen of slechte resultaten. Vervolgens gaan ze mopperen dat de eerstvolgende overnachtvlucht ingekort moet worden, dan wordt daar ook geen gehoor aan gegeven.

Zoiets is te vergelijken met die liefhebbers die het jonge duiven spelletje leuk vinden en met succes een handtekeningenactie op touw zetten voor een mooi aantrekkelijk programma. Maar wat blijkt: die paar tegenstanders aan de macht hebben zoiets van “we pakken jullie wel terug in het seizoen”. Over kinderachtig gedrag gesproken…

Op voorhand een vliegprogramma maken heeft in Brabant 2000 geen zin. Ze veranderen namelijk 20% van de vluchten nadien. Ik ben blij dat ik niet in de vliegprogramma commissie zit. Ze maken je ronduit belachelijk. Ze zitten ter plekke mee te knikken, maar nadien gooien ze alles om.

En die voormalig topspeler uit Rayon 1 moet ook eens in de spiegel kijken. Hij zorgt er nu mede voor dat het vliegprogramma aangepast moet worden, omdat meneer toevallig een boel verliezen heeft. Over egoïsme en eigen belang gesproken.

Om te beginnen een kleine rechtzetting naar aanleiding van een reactie van een liefhebber uit Limburg:

Ik zei: “het lijkt mij dat de liefhebbers aan de oostkant van de afdeling de helft minder kwaliteit nodig hebben door de overheersende westenwind”, dat wil niet zeggen dat ik het over hele afdelingen heb, maar over rayons binnen een afdeling.

De wind is zeer bepalend

De nationale vluchten worden dit jaar overheerst door de liefhebbers aan de kustkant vanwege de vele oostenwinden. Dat laat maar weer zien hoe bepalend de wind is.

En dan nog die ene die met zijn GPS signalen ligt te schermen, die kan de kast op. Een vriend van mij uit Italië heeft het gehele jaar GPS proeven gedaan en de duiven kiezen wel degelijk de kant van de wind.

Met een westenwind komen onze duiven uit het oosten aanvliegen, terwijl ze met een oostenwind wel degelijk over de westkant binnenkomen. Wel was duidelijk te zien dat ze herkenningspunten aanhouden, zoals snelwegen.

Ook op Compuclub is te volgen waar de vroege prijzen vallen met een westen- of oostenwind. Binnen één afdeling valt tegen de wind niet te spelen. Je kunt de kanshebbers met de wind vaak van tevoren voorspellen.

De lossingen tezamen met andere afdelingen zijn een zege voor de duivensport. Nu vallen er overal vroege duiven, al blijft de wind overheersen natuurlijk. Vroeger in de Zuid Nederlandse Bond was dat niet anders.

De mooie en minder mooie kanten van de sport

Ik vind het jammer en respectloos dat je iemand continu in een blog wegzet met initialen. Het lijkt daarbij alsof het over een crimineel gaat.

Gelukkig zijn er ook vele mooie kanten, zoals alle leuke mails die ik van spontane Championsmix en NPO-mix gebruikers krijg. Alles op onze website plaatsen lukt niet, maar zo nu en dan eens iemand moet kunnen:

Goedemorgen!

Wilde even iets zeggen! Ik ben dit jaar gestart met jullie voer, en jullie schema.

Ik heb mijn duiven nog nooit zo fit gezien!

Het gaat fantastisch, afgelopen zaterdag had ik met 9 doffers de 1e in de Gouwe IJssel tegen 5.249 duiven.

Ik sta 2e in de midfond in een sterke vereniging in krimpen ad IJssel.

Voor mij nooit meer iets anders!

Ik leef in het heden en niet in het verleden

Misschien moet ik me op deze blog bezighouden met hoe geweldig mijn mengelingen zijn, hoe ik de concurrentie wekelijks op een hoop speel of hoe geweldig mensen spelen met duiven die ze hier gehaald hebben.

Wellicht moet ik daarbij 30 jaar terug gaan om te laten zien hoe geweldig mijn prestaties toen al waren met o.a. 1 t/m 7 ZNB Chartres of 1e, 3e, 7e ZNB Bourges. Of het jaar 2002, waarin ik in mijn eentje bijna alle Gouden Cracks jonge duiven had.

Nee, daar pas ik voor. Daarbij wil ik een ander zeker niet het gevoel geven dat zij het met hun manier van verzorgen niet goed doen, of anderen laten geloven wat voor superduiven of producten ik wel niet heb. Bij mij is de ellende van verliezen of Adeno net zo groot als bij iedereen.

Het gaat er mij om dat ik de 1e win. Als ik niet eerst speel, heb ik slecht gespeeld. Ik heb echter wel respect voor diegene die op dat moment de 1e wint. Kampioenschappen of aandacht in allerlei kranten of platforms, daar ben ik inmiddels overheen gegroeid.

Wat gaat er nu in de geruchtenstroom rond? Dat we volgende week weer 145 km spelen en Pont-Sainte-Maxence komt te vervallen. Dat zou dus betekenen dat ze deze flater aangrijpen om het vliegprogramma alsnog te wijzigen.

De mensen die in de commissie van het vliegprogramma zitten, staan gewoon voor paal. Ze maken een vliegprogramma en één dominant persoon gooit alles om, om zo alsnog zijn gelijk te halen. Ik hoop dat het bij geruchten blijft en ik het niet bij het juiste eind heb.

Het vliegprogramma moet ongewijzigd blijven en iedereen moet zich daarop instellen. Als de duiven nog niet klaar zijn voor Barcelona, dan ga je toch ook de vlucht niet aflassen?

De Belgen hebben gisteren 360 km gevlogen met de jongen, dat is met duiven spelen.

***UPDATE 20:30***

Naar aanleiding van bovenstaand bericht heb ik vanavond een heel gesprek gevoerd met lossingcoördinator Christ van der Linden. Christ vertelde me dat als ik ergens mee zat, ik hem altijd mocht bellen. Dat deed ik dan ook.

De aanleiding van ons gesprek was niet eens de geleden verliezen, maar meer het wijzigen van het vliegprogramma als gevolg daarvan. De duiven zijn dus meegetrokken met die van Afdeling 11 Friesland ’96, vandaar dat er stevige verliezen waren met de onervaren jongen.

In plaats van hun fouten toe te geven, verschuilde Brabant 2000 zich liever achter het warme weer, wat nu eenmaal beter uitkwam. Wanhopige liefhebbers die belden over hun verliezen, kregen te horen dat het aan het weer lag. Het weer zal zeker een rol gespeeld hebben, vooral toen de duiven terug moesten keren uit het noorden.

Het was netter geweest als ze netjes toegegeven hadden dat ze niet aan zagen komen dat de duiven in de klad van Friesland terecht zouden komen, en daardoor de verliezen ontstaan zijn.

De vluchten inkorten terwijl de sectievluchten gehandhaafd blijven, is een probleem creëren. Onze duiven zullen dan een enorme sprong moeten maken en wij komen dan weer met verliezen te zitten. Het fenomeen rampvluchten is niet nieuw, die hadden we 40 jaar terug ook.

De reactie: “de liefhebbers hebben hun duiven niet voor kunnen bereiden” is uit de lucht gegrepen. Het is half juli. Ben je wel serieus met je sport bezig als je medio juli je jonge duiven nog niet weggebracht hebt?

Mijn schoonvader is 83 en zelfs die heeft zijn jongen 10x weggebracht. Nee Christ, dat is een argument van niets. Een vliegprogramma moet je te allen tijde intact laten, tenzij het NPO bestuur er anders over denkt. Maar niet een paar mannen van het bestuur van Brabant 2000.

Liefhebbers die te voorzichtig zijn met duiven, moet je voortaan alleen op zondag de kans geven Quiévrain te laten spelen, net als de Belgen. Misschien dat ze dan meer jongen over houden en in september een grotere mand kunnen pakken om naar de poelier te gaan.

Afgelopen weekend hebben we op Quiévrain een groot deel van onze jonge duiven verspeeld. Wat heeft het voor zin om de vluchten in te korten, als de verliezen al op 145 km geleden worden?

Aan alle leden die tegen mij over het vliegprogramma gaan klagen: doe alsjeblieft je beklag bij Brabant 2000 en trek daar je mond open. Een e-mail sturen heeft geen zin, die wordt gelijk teruggezonden. Ze horen daar niet graag kritiek.

En Christ, ik begrijp dat je veel kritiek over je heen krijgt terwijl je er veel voor doet, maar soms vraag je er zelf om.

Veel Brabantse duiven die daar aan de vijvers zaten te drinken, zijn dus afgeschreven. Brabant 2000 moet stoppen met die groepslossingen en eerder lossen, zodat we niet met andere afdelingen in de knoei komen. Er blijft zo geen duif meer over in Brabant.

Uitslagen verbloemen

Zo nu en dan lees ik wat andere blogs, waarbij ik me wel eens erger aan liefhebbers die hun middelmatige uitslagen verbergen door te zeggen: 7 van de 10 erin of 5 per tiental.

Vernoem gewoon de gewonnen prijzen en het aantal duiven waartegen gespeeld wordt. Velen zijn bedrijfsblind aan het worden en willen niet zien hoe slecht het gaat met hun hok.

Zelf vermeld ik weinig uitslagen. Iedereen in en buiten Nederland kan uitslagen volgen op Compuclub en de Nationale kampioenschappen zijn te volgen op de site van de Allerbeste van het NPO.

Het Spoor der Kampioenen

Ook was ik grootmeester op de dagfond in het Spoor der Kampioenen, nog zoiets waar ik me niet mee bezighoud. Sommige gaan er speciaal op spelen en houden zoveel mogelijk duiven, waarvan ze denken dat ze het niet kunnen thuis.

Zij kicken erop om met hun kop in het Spoor te komen, mij boeit dat niets. Als ik 43 duiven heb om mee te geven, dan geef ik die mee. Maar geen 40 om voor de punten één duif minder te hoeven pakken.

Ondanks dat haal ik al jaren een karrenvracht bekers op, dus een duif meer of minder pakken moet geen probleem zijn bij een brede selectie.

Oostelijk gelegen hokken

Dit jaar zie je dat veel oostelijk gelegen hokken er totaal niet aan te pas komen, zelfs niet met een noordenwind. Ik heb vaker geroepen dat de kwaliteit op een oostelijk gelegen hok slechts 75% hoeft te zijn van een westelijk gelegen hok, omdat het 85% van de tijd een westenwind is.

Ook in België zie je de Nationale overwinnaars bij de westelijk gelegen hokken en komen de liefhebbers Nationaal te kort in centraal Antwerpen en nog meer oostelijk gelegen.

Vervolg Vliegprogramma

11/7/2018

Beste leden, naar veel beraad hebben we de volgende besloten.

We gaan het vliegprogramma volgen vanaf de datum van vandaag. Dat houdt in dat er vooralsnog geen wijzigingen worden aangebracht. Mocht nu het weer dermate roet in eten gooien zullen we opnieuw bekijken hoe we verder gaan.

We hebben afgelopen weekeind met de jonge duiven vanuit Bierges gevlogen uit alle rayons en de stap dan naar Quievrain is voor allemaal even groot.

Succes allemaal.

Het bestuur

Zinnige praat

We vliegen dus Quiévrain en dat is terecht. We zijn nu eenmaal begonnen, dus de reis gaat voort. Anders hoef je ook geen vliegprogramma te maken.

Afgelopen week ben ik gestopt met verduisteren. Je merkt dat goed aan de jongen: er is meer leven in de brouwerij en ze zien er beter uit.

Vanaf deze week kunnen ze ook ’s nachts in het voorste gedeelte van de ren en daar maken ze ook dankbaar gebruik van. Aan de mest te zien, slapen de meeste buiten in het voorste gedeelte.

Bij de oude duiven loopt het op zijn einde. Alle pijlen worden nog op Châteauroux gericht, op Ruffec doe ik niet mee. Waarom Ruffec op het vliegprogramma gekomen is, begrijp ik niet. Vorig jaar deden amper 400 duiven mee over de gehele afdeling Brabant 2000. Daar moet toch geld bij, zou je zeggen.

Vijf loodzware dagfond concoursen is meer dan genoeg, zeker zoals dit jaar met continu 1150 mpm. Dit jaar al evenveel de 1e gewonnen als vorig jaar (en dat was een topjaar) en mijn favoriete spelonderdeel (jonge duiven) moet nog beginnen. Goed op weg dus.

Het was zaterdag duivenweer en dan kun je op voorhand je concurrenten aanwijzen. Op de dagfond moest er rekening gehouden worden met Comb. Oomen, John van Dongen en John Rockx.

Op de midfond wist ik dat het gevaar zou komen van Huijsmans en Bals, ondanks de NO wind. Maar zoals altijd moeten ze het dan nog waarmaken, wat ze dus deden.

In Friesland was het een monster etappe van 750 km en Jan won daar de 17e met een kleindochter van Super Rossi.

Hier weinig supplementen, ik heb er zelfs een hekel aan om mineralen en conditiemix op het voer te geven. Ik doe dat ook maar 1x per week in de ochtend.

Iedere keer dat je iets over het voer doet, eten ze tot wel 50% minder en dat kan niet bevorderlijk zijn voor het herstel.

Hetzelfde geldt voor iets in het drinken doen. Ze drinken dan amper de helft van wat ze normaal drinken. Alleen Naturaline schijnen ze lekker te vinden. Hier krijgen ze dat om de dag, het gehele jaar door, dus ze weten ook niet beter.

Veel goede spelers hebben een topweekend achter de rug.

Hier natuurlijk de jeugd, met Stef Bals als grote uitblinker. Proficiat Stef, met je knalprestatie (en hetzelfde wat ik ooit tegen Maarten zei: laat je niet gek maken door alles en iedereen die op je af gaat komen deze winter).

Maarten Huijsmans deed het ook goed, ondanks dat hij zelf niet echt tevreden was toen ik hem sprak. Maarten heeft een winnaarsmentaliteit en als hij weet dat er elders vroegere zitten, dan valt het tegen. Ik herken mezelf daar wel in, moet ik eerlijk bekennen.

Bij John van Dongen waren de duiven ook op alle fronten top gekomen. John houdt ook een mooie blog bij en is net als mij iemand die waar nodig, recht voor zijn raap is.

Comb. van Wanrooij won de 1e NPO La Souterraine. Gefeliciteerd vanaf hier. Ik heb wekelijks contact met Henri, een liefhebber pur sang. John ook natuurlijk. Daarnaast een megagroot bedrijf runnen en een jong gezin onderhouden, ik geef het hem maar te doen.

Overnacht

Een mooie 5e plaats was er voor nieuwkomer Ben de Keijzer uit Berkel en Rodenrijs. Onze roofvogelboer kan dus ook met duiven omgaan. En natuurlijk Cor de Heijde, met twee vroege duiven. Ik ken Cor al wat langer. Hij is een sympathieke en eerlijke man.

Comb. de Pijper uit Hoeven won een mooie, vroege prijs van Barcelona met een topduivin. P. van der Avoird uit Oosterhout won de 5e NPO Dax en D. de Hoogh en zn wonnen de 14e NPO, na eerder al eens teletekst te hebben gehaald op de overnacht.

Deze twee liefhebbers zijn ook Championsmix en NPO-mix gebruikers. Meer en meer overnachtspelers schakelen over op onze mengelingen met grote successen als gevolg.

Vorig jaar werd ze 1e Asduif PIPA Rankings, nu dus 1e Provinciaal Asduif en in alle tussenstanden de 1e, ook bij de Olympiade duiven. Maximal Rocket komt uit het Millennium koppel, net als Avatar met de 1e NPO, maar ook de 1e Bierges 1.334d bij de jonge duiven deze week.

Bij de jonge duiven heb ik goed ingezet: 1e, 2e, 3e enz. Op dit moment zijn er nog vier achter van de 86, dus ook dat valt mee.

Blue Caprine

Op La Souterraine dus de 1e in de afdeling en 3e NPO met Blue Caprine uit Blue Star (1e Gouden Crack FZN en 1e Provinciaal Asduif x Kleinzoon Di Caprio D. van Dyck). Dat ze niet aan haar proefstuk bezig was, laten haar eerdere resultaten zien:

  • 6e Ace combine
  • 9e Golden Crack FZN
  • 14e Ace Brabant 2000
  • 3e NPO La Souterraine 3.087d
  • 17e Orléans 1.652d
  • 43e Quiévrain 2.319d
  • 47e Pont-Sainte-Maxence 3.462d
  • 46e Orléans 2.386d
  • 50e Péronne 21.225d
  • 53e Melun 5.678d
  • 58e NPO Orléans 5.110d
  • 61e Lessines 1.537d
  • 81e NPO Issoudun 7.219d
  • 87e Fontenay 2.943d
  • 110e NPO Pont-Sainte-Maxence 11.447d
  • 129e NPO Orléans 7.383d

 

NPO-mix

Ik heb de duiven deze week na dinsdag 50% NPO-mix bijgevoerd. De jonge duiven hebben op vrijdag 50% NPO-mix gekregen om ze voldoende vetten mee te geven met dit zware weer.

Ook vorig jaar hadden we te kampen met warm weer in het begin. Nu dus aflassen en inkorten, over enkele weken weer lossen in de stromende regen. De natuur herstelt zichzelf altijd, dus we kunnen nog grote hoeveelheden regen verwachten.

Vorig jaar kwamen de duiven ook tijdens stortbuien thuis. Persoonlijk zie ik ze liever thuiskomen met 26 graden en een zonnetje. Duiven verspelen, doen we toch wel. Ik heb er inmiddels ook al veel verspeeld, maar uiteindelijk gaat het om hoeveel bruikbare we er eind september nog overhebben.

Dat we de laatste jaren tot wel 65% verspelen op de vluchten of door ziekte, ontkomen we niet aan. De meeste duiven worden echter verspeeld voordat de wedvluchten beginnen. Eenmaal bezig, vallen de verliezen vaak wel mee.

Hoe ik het zie

Het zou beter zijn om begin juni op zaterdag of zondag te starten met afdelingsafrichtingen van 30 km. Iedere week iets verder, zodat we eind juni op 75 km zitten. Deze vluchten eventueel wel voor prijs laten tellen, maar de kampioenschappen pas laten beginnen in juni.

Op deze manier heeft iedereen de kans om in te stappen wanneer hij of zij wil. De meeste duiven worden verspeeld in de midweekse africhtingsvluchten. Tevens zouden we opleren vanaf begin juni tot half juli met oude duiven moeten verbieden.

Ik weet dat er enkele liefhebbers zijn die goed spelen, ondanks dat ze hun jongen niet opleren. Zij zetten vaak alles in op de eerste wedvlucht en verliezen dan in één klap 65%, maar kunnen toch een goed seizoen maken.

Wij daarentegen, rijden 2000 km met de auto om ze op te leren en verspelen er per saldo evenveel. Wie is er dan het slimst?

Aan de besturen van alle afdelingen

Aan het bestuur van de NPO

Aan het IWB

Beste bestuursleden en IWB,

Naar aanleiding van het afgelasten van trainingsvluchten en wedvluchten voor jonge duiven afgelopen weekend en de publicaties van enkele afdelingen m.b.t. de trainingsvluchten en wedvluchten voor jonge duiven van aankomende week willen wij als Sectie Jonge Duiven ons standpunt met u delen als vertegenwoordiging van alle jonge duiven liefhebbers van Nederland.

Gezien het feit dat we momenteel te maken hebben met een langdurige stabiele zomerperiode waaraan de jonge duiven inmiddels gewend zijn in combinatie met uitstekende vliegomstandigheden met helder weer waarbij zeer vroeg gelost kan worden en niet te hoge temperaturen (voor komend weekend zijn de voorspellingen een temperatuur van ca. 25 graden C) zien wij geen reden om de trainings- en wedvluchten voor komende week af te gelasten.

De trainings- en wedvluchten voor jonge duiven die afgelopen weekend in Nederland en België zijn gehouden zijn uitstekend verlopen en de verwachtingen voor komende week zijn nog beter vandaar ons advies om alle trainings- en wedvluchten doorgang te laten vinden.

Wij hebben het verzoek aan de afdelingen om te kijken of het trainingsprogramma, eventueel met door de weeks in te lassen africhtingen, doorgang kan vinden en het opschuiven van het programma daarmee beperkt kan blijven.

Aan het bestuur NPO en ook het IWB het verzoek om de berichtgeving over de weersomstandigheden en het advies over het al dan niet laten doorgaan of inkorten van de vluchten tijdiger en duidelijker aan de Nederlandse liefhebbers te laten plaatsvinden.

In deze zomerse periode, waarbij alle disciplines volop bezig zijn met hun wedvluchten, willen ook wij graag het jonge duiven spel spelen.

Natuurlijk onder verantwoorde omstandigheden maar wel kijkend naar de mogelijkheden die er wel zijn.

We vertrouwen op uw medewerking.

Met vriendelijke groeten,

Bestuur Sectie Jonge Duiven

De secties laten van zich horen

Als de afdelingen hier niet naar luisteren, zijn ze wel erg eigenwijs. Het is inderdaad al weken warm, maar de duiven hebben zich hier op aangepast. Het is immers zomer. Vroeger werd hier nooit een probleem van gemaakt, maar toen was er ook nog geen IWB.

Als we dit serieus moeten nemen, kunnen we beter van september tot januari gaan spelen met de jonge duiven. Gewoon Quiévrain voor Rayon 1+2 en Asse Zellik voor Rayon 3+4 en stoppen met zeuren over de temperatuur. Het is gewoon belangrijk om vroeg te lossen.

Wat te doen met die IWB’er? Die moet maar een ander baantje zoeken in plaats van ons ledengeld op te eten en onze sport te verzieken met allerlei onzin uit te kramen en termen te verzinnen om maar niet te laten vliegen.

Wij als leden willen spelen en onze NPO vluchten niet in het gedrang laten komen door alles maar te verschuiven en straks weer een NPO vlucht op te offeren.

Het bestuur van Brabant 2000 moet knopen door leren hakken en de verantwoording bij de leden laten om wel of niet in te manden. Hier gaan we morgen met enkele liefhebbers naar Strombeek, op zo’n 75 km. Om daar te lossen, heb ik gelukkig geen toestemming van het IWB nodig.

Aan het Millennium koppel, Fast Rocket en Super Rossi heb ik sterke kweekberen. Dit zijn duiven die op alle afstanden en omstandigheden uit de voeten konden en winnaars geven op het allergrootste podium.

Uiteraard heb ik lang moeten zoeken naar deze toppers. Ze komen zeker niet aanwaaien. Het is een kwestie van aanschaffen en hard selecteren op de vluchten en gezondheid.

De duiven worden hier bijna wekelijks gespeeld, zowel op de dagfond als midfond. Niet zoals bij sommigen, die hun duiven alleen op de midfond spelen.

Hier moeten ze veel meer kilometers maken en wie dat niet aankan, valt af. Je moet dan wel duiven hebben die van nature snel herstellen en die niet volgepropt zitten met medicijnen.

In duiven kapot spelen geloof ik niet. Duiven die goed begeleid worden en een hoge basisweerstand hebben, kunnen veel aan.

Hier moeten ze als jong, jaarling en tweejaarse vol aan de bak met elk jaar enkele prijzen 1:100, anders komt er geen plaats vrij op het kweekhok.

Duiven moeten van meet af aan over een sterke basisgezondheid beschikken, dan lijkt het allemaal vanzelf te gaan.

Na een seizoen met al veel topresultaten, had ik gisteren weer een topuitslag: 1e, 2e, 3e, 4e, enzovoorts. Met werkweer zijn ze er dus meestal. Tot op heden 7x de 1e en 2x de 2e met iedere keer verschillende duiven in het samenspel. De selectie is dus sterk in de breedte.

De eerste tien duiven van gisteren waren:

  1. Dochter Millennium koppel (vorig jaar de 9e Provinciaal)
  2. De 538 van Peter van Oerle (een topper met een topafstamming, vorig jaar 1e Asduif op de midfond)
  3. Dochter Millennium koppel (vorig jaar 1e Asduif van Nederland. Bij de PIPA Rankings dit jaar als jaarling alweer de beste van Nederland en momenteel de 1e Olympiade snelheid)
  4. Dochter Blue Star (vorig jaar 3e Asduif in het Rayon)
  5. Dochter Super Rossi (dit jaar al de 1e NPO Argenton)
  6. Kleinzoon Super Rossi (dit jaar al de 1e NPO Gien)
  7. Dochter Millennium koppel (vorig jaar 5e Provinciaal Asduif)
  8. Zoon Super Rossi
  9. Kleinzoon Super Rossi
  10. Dochter oude Witbuik x Scheele 28+

Maarten Huijsmans’ 3e duif is ook een kleinzoon van Super Rossi en won vorig jaar al in de late mand de 4e Provinciaal tegen 16.675d en nu dus de 7e Provinciaal tegen 5.678d. Het moet met de goede gebeuren, maar ook dan moet het nog willen lukken.

Volgende week Quiévrain

Het is een verstandige beslissing van Brabant 2000 om niet naar Oudenaarde te gaan. Die laatste 25 km zal ook niets uitmaken, en het vliegprogramma kan intact blijven zonder verdere verschuivingen.

Alleen hoop ik niet dat er weer liefhebbers midden in de week met de afdelingsafrichting mee gaan doen. Gelijk naar Quiévrain is mijn advies. Een duif weet van tevoren toch niet hoe ver hij moet vliegen.

Als liefhebber moet je zorgen dat de tank vol is bij vertrek. Ga de jongen niet op de honger spelen in de eerste vluchten, dat is vragen om moeilijkheden. Hier volop NPO-mix op de laatste dag van inmanden.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40