Morgen is de eerste vlucht van het seizoen. In de vereniging is dit de paaseierenvlucht waarbij gelijk de systemen getest zullen worden. Ik doe niet mee en geef ze wanneer het mooi weer is een korte vlucht vanuit Berendrecht of Zandvliet, België.

De duiven zijn in orde

De training aan huis verloopt steeds beter, dus ze zijn er klaar voor. Natuurlijk hoeft het in april nog niet te gebeuren en duurt het seizoen nog lang, maar het is toch leuk als ze erbij zitten in de eerste vluchten. Al is het alleen maar voor de gemoedsrust.

Velen zullen zeggen: “dat houden de duiven niet vol”, maar daar geloof ik niet in. Ze zullen zeker eens een terugval krijgen, maar als ze over voldoende kwaliteit beschikken moeten ze er gewoon het hele seizoen staan. De ene week wat beter dan de andere, maar dat blijf je houden.

De wind

Een heel seizoen de wind in je voordeel hebben is niet realistisch, dan zou het hier altijd N tot NO moeten zijn. Dat zal slechts in 20% van de gevallen zijn, verwacht ik. Ik vrees dat het grotendeels W zal zijn.

Maar ook al staat de wind in je nadeel, dan moet je er alsnog staan vind ik. Je mag jezelf nergens achter verschuilen.

We zullen het vanaf volgende week gaan beleven. Eén ding is al zeker: de seizoensstart van vorig jaar zullen we niet krijgen wat het weer betreft. Ik hoop op een mooi verloop van de paaseierenvlucht morgen voor de liefhebbers die in gaan manden.

Over ruim een week is de eerste prijsvlucht en ze moeten mee. Ze zijn hier twee keer weggeweest, in principe genoeg dus. In het vliegseizoen kijk ik niet naar de temperatuur, ik hanteer dan de stelregel van Theo Pander: kou is slechts een emotie.

Als de vluchten eenmaal begonnen zijn, houd ik duiven zelden thuis. Ik loop er het hele jaar naartoe, dus in het vliegseizoen moeten ze daar ook maar eens wat voor terug doen.

Dit weekend hebben ze nog een paar trainingsvluchten voor de boeg. Ze moeten nog in conditie komen en dat kan alleen door te trainen.

Tricho

De duiven heb ik enkele weken terug na laten kijken en 1:6 die ik liet onderzoeken had tricho. Deze zes duiven zaten in één hok en dronken uit één drinkpot. Tricho besmet via het water zegt men, dus is dat een teken dat de andere vijf duiven voldoende basisweerstand hadden om het niet te krijgen.

Ik moet daarbij vermelden dat ze met grote jongen zaten, wat ook gemakkelijker tot tricho leidt. Bij sommige komt dit door het voeren. De besmette duif had twee blakende jongen in de schaal, dus maakte ik me nergens zorgen over.

Tricho overwinnen doen duiven uit zichzelf zolang de basisweerstand goed is. Althans, de lichte variant dan. Dr. Mariën adviseert om met lichte tricho in ieder geval niet te kuren.

Weduwschap & trainingen

Alles zit hier inmiddels op weduwschap. De mest is mooi en de duiven zitten rustig. Hier geen zenuwpezen die een natte bak hebben nu ze net op weduwschap staan, ook zulke duiven worden hier niet oud.

De doffers gaan er ‘s ochtends uit met een vrije training van ongeveer drie kwartier tot een uur. De duivinnen krijgen ’s avonds een uur lang verplichte training met de vlag.

Hier zit een mooie ploeg jonge duiven gespeend die ik elke dag scherp in de gaten houd. Voordat het licht aangaat ben ik al in het hok om de mest te controleren.

Adeno in de UK

In de UK zijn er enorme problemen met de jonge duiven. Dit komt jaarlijks terug daar en schijnbaar worden ze er moedeloos van. Zo heb je een mooie ploeg duiven en zo gaat er een massa dood. Wij kennen gelukkig de Adeno nog niet zoals zij hem daar kennen.

In België kregen sommige liefhebbers vorig jaar dezelfde Adeno klachten met sterfte van de jongen als gevolg. Waar dit hem in zit? Ik weet het niet.

Pasgespeende jongen

Het moment waarop de jongen net gespeend zijn, is het ideale moment om ze eens goed te bekijken. Voldoen ze aan de verwachtingen, ja of nee?

Ik heb zelden pasgespeende jongen mooier zien worden, meestal gingen ze tegenvallen naarmate ze ouder werden. Het is dus belangrijk om kritisch te zijn en geen voddenbaal mee naar huis te nemen, mocht je ergens piepers gaan halen.

Mijn mooist gespeende jongen waren dat vaak ook op oudere leeftijd. Vaak zie je dan een duif in het hok zitten en blijkt het die pieper te zijn geweest waar je zo’n vertrouwen in had toen hij nog in de broedschaal lag. Vaak worden dit je beste duiven of ben je er het eerst vanaf, doordat er iets mee gebeurt. Dat kan natuurlijk ook.

Het koppelen van de duiven

Persoonlijk vind ik dit het mooiste aan de duivensport: in het najaar koppels uitdokteren en dan zien of hun nazaten aan je verwachtingen voldoen.

Je zult hier dan ook nooit een vrije koppeling tegenkomen. Ik vind zulke mensen geen echte duivenliefhebbers. Zij trekken een hok open en zien wel wat er van komt. Vaak is het bij hun zo dat ze na zes weken slechts enkele koppels op eitjes hebben.

Mocht ik uit vliegduiven kweken, dan doe ik dat uit duiven die écht al iets laten zien hebben. Zo’n  85% van de vliegduiven haalt hier het 3e levensjaar niet en valt af na het als jaarling geprobeerd te hebben. Moet ik hier dan uit kweken?

Natuurlijk kun je met wat geluk overal weleens een goede duif uit kweken, ook uit een opgevangen duif. Dit is echter niet mijn manier van duiven houden. Ik hou alles liever in eigen hand en bepaal zelf wat er gebeurt, wie er jongen mag grootbrengen en wie niet.

Zelfs op het kweekhok zijn er meerdere koppels die louter fungeren als voedster, omdat ik het er niet in zie zitten. Dit is vaak omdat de jongen van hun eerste nest me niet aanstonden.

Topduiven zijn zeer schaars

Ik heb dit al eens vaker aangehaald: tel maar hoeveel jongen je jaarlijks kweekt en kijk na vijf jaar nog eens naar wat er nog zit en wie iets gepresteerd heeft op het vlieg- of kweekhok.

Je zult versteld staan wat een klein percentage aan je verwachtingen voldoet. Om die reden selecteer ik altijd hard. Een goede duif verwijder je niet zomaar, je moet hem immers met een vergrootglas zoeken. Dit geldt ook voor de allerbeste hokken van Nederland en België.

Nogmaals: steek alle duiven maar in een mand met twee of meer 1e prijzen in het verband dat volgt op het verenigingsspel. Je zult schrikken hoe klein die mand is, ongeacht het aantal duiven dat men rond heeft lopen.

Kun je nagaan hoe klein die mand is wanneer je hier alleen de duiven met meer dan twee keer 1e prijs in het Rayon in moet steken. Zelfs de duiven met twee keer 1e in de afdeling kun je in heel Nederland en België gezamenlijk in één heel klein mandje houden, vrees ik. Hier zitten er in ieder geval geen.

De Rocket

Hetzelfde geldt natuurlijk voor 1e Asduiven, mij hoef je dus niets uit te leggen over topduiven. Ik heb er in mijn leven slechts één vastgehouden, dat was de Rocket van M. van Gastel uit Roosendaal. Vandaar dat ik daar heel graag jongen van wilde hebben. Ik heb er een hok mee opgebouwd die in tien generaties verder kweken.

De Rocket won meerdere 1e prijzen, werd 1e Asduif WHZB en was dat het jaar daarvoor ook geweest als hij was ingestuurd. De Rocket heeft Mike Ganus heel wat opgeleverd nadat hij hem kocht.

We hebben drie prachtige dagen achter de rug. De weergoden waren ons weer eens goed gezind, ook al waren de voorspellingen anders. We kunnen daarom net als vroeger beter eerst naar buiten kijken en op basis daarvan de voorspelling maken.

Foutje

Brabant 2000 (en dan bedoel ik de lossingcommissie) sloeg bij hun eerste kans van het jaar de plank alvast volledig mis door een opleer concours af te blazen. Niet dat het mij iets uitmaakt, ik doe immers toch nooit mee aan africhtvluchten.

Wel maak ik me zorgen dat diezelfde personen dit jaar vaker de plank mis zullen slaan en mooie concoursen zullen verzieken door ze voortijdig af te lassen of in te korten.

Laat de liefhebber beslissen

Kijk, ze moeten er geen belangenorganisatie van maken en hun eigen belang vooropstellen. Laat de liefhebber zelf beslissen of hij of zij het verantwoord vindt om mee te doen, gezien het weer en de conditie van hun duiven.

Hanteer gewoon altijd doorgang van de prijsvluchten, ook al valt er sneeuw onderweg. De liefhebber betaalt immers de vrachtkosten.

Hoe te lossen met slecht weer?

Is het op de losplaats echt niet te doen? Kijk dan naar de dag erna. Is het dan nog niet te doen? Zoek dan naar een andere lijn met een vergelijkbare afstand waar wél opklaringen zijn en verkas dan op zaterdagavond al. Kan het écht niet? Los dan niet en rijd gewoon terug naar huis.

Hoe te lossen met warm weer?

Ik heb bijna mijn hele leven tussen de aardbeien doorgebracht en heb maar zelden meegemaakt dat het om half 10 ’s ochtends al 30 graden was. Laat de duiven er gewoon om 7 uur ’s ochtends uit en dan zijn ze voor de warmte thuis. Duiven die dan nog niet thuis zijn, moeten we daar wel op willen wachten?

Anticiperen

Waar is de tijd gebleven dat we de kroegbaas om 9 uur ’s ochtends uit bed moesten halen om te lichten, toen de jonge duiven gewoon al in de klok zaten doordat ze om 7 uur gelost waren.

We moeten meer en beter leren anticiperen. Is het in het weekend slecht en op vrijdag of maandag goed? Los dan op vrijdag of maandag.

Veel liefhebbers zitten thuis of hebben een elektronisch systeem. Laat desnoods de vlucht niet meetellen voor de kampioenschappen om de gemoederen te bedaren.

Het was vandaag ideaal duivenweer in Brabant; windstil en zonnig. Om die reden heb ik de hokken zuiver gezet, alle jongen losgelaten en de oude duiven opgeleerd op 20 kilometer.

 

Ik heb ze gelost in Loenhout, België. Daar was het weer zelfs nog mooier, dus van die gelegenheid heb ik maar snel gebruik gemaakt.

BENZING Live!

Gisteren heb ik met Jan BENZING Live! besteld, dus krijgen we straks direct op WhatsApp binnen wanneer er een duif valt. Bovendien kan ik dan gelijk op mijn telefoon de mpm en tijden zien, zonder hiervoor naar de klok te hoeven lopen.

Verder kan ik hiermee de aankomsten bij Jan in Friesland volgen en zelfs zien uit welk koppel ze komen. Uiteraard kan Jan dan ook precies volgen hoe het hier gaat.

De techniek staat voor niets. Ik ga kijken of het mogelijk is om de tijden straks live op onze website te zetten, zodat anderen ook kunnen zien wanneer er eentje valt.

(Te) laat lichten

Onze vereniging gaat iedere vlucht pas om 19:00 lichten, om de overnachtspelers ook de gelegenheid te geven hun duiven thuis te zien komen.

Enerzijds vind ik dit wel jammer, omdat dan niet alleen de donderdag- en vrijdagavonden om zeep zijn, maar ook de zaterdagavonden. Hierdoor hebben we niet eens meer de mogelijkheid om op zaterdagen uit eten te gaan in het vliegseizoen.

Het was naar mijn idee beter geweest om in de weekenden waarin er geen overnachtvluchten zijn, gewoon op normale tijden te lichten.

(Te) laat melden

Waar ik me echter veel meer aan erger, is dat sommige verenigingen in Brabant 2000 pas tegen middernacht hun bestanden insturen. Het bestuur van Brabant 2000 zou hier een limiet aan moeten stellen.

Ik kan me niet voorstellen dat er na 21:00 nog liefhebbers naar Compuclub kijken. De meeste kijken toch gewoon zo snel mogelijk om te zien hoe hoog ze geëindigd zijn?

Bij Jan in Friesland hebben ze een meldsite waar iedereen de eerstkomende duiven meldt. Dit is ideaal voor de verder gelegen hokken, omdat zij dan precies weten hoe laat ze moeten draaien.

Maar helaas wordt ook dat weer verziekt door bepaalde figuren die als ze zelf vroeg zitten snel melden, maar als een clubgenoot vroeg zit, laat melden.

 

Gaan we al opleren of toch nog niet? Ik hoor van verschillende mensen dat ze al weg zijn geweest. Zelf ben ik nog rustig vanwege de koude oostenwind.

Begrijp me niet verkeerd, het is niet dat ik er watjes van maak. Ze gaan hier gewoon iedere ochtend om 8 uur los, of het nu -10 of +10 graden is. Dit schijnt ze niets uit te maken.

Duiven opleren is ze verplichten om pal in de wind te vliegen. Ik denk zelf dat dit niet goed is met temperaturen onder de 10 graden. Dat je daar later de rekening voor gepresenteerd krijgt, spreekt voor zich.

Keuze uit twee programma’s

Ik ben voorstander om een A en B vliegprogramma te maken. Is de maand maart mooi zoals vorig jaar, dan kun je begin april starten (programma A). Is de maand maart slecht zoals dit jaar, dan kun je enkele weken later beginnen (programma B).

Het doel hiervan is om de liefhebber tegen zichzelf in bescherming te nemen en te behoeden voor onjuiste beslissingen. We kunnen in programma B het vliegseizoen enkele weken langer door laten lopen, mocht het eind september nog mooi weer zijn.

Het gros van de liefhebbers speelt immers toch voor de vlucht an sich en niet zozeer voor een kampioenschap denk ik, anders zouden er ieder jaar veel teleurgesteld zijn.

Totaal weduwschap & motivatie

De duiven gaan dit weekend op totaal weduwschap en dan ga ik ze daar rustig aan laten wennen. Of ze nu 14 of 20 weken op weduwschap staan maakt niet zoveel uit denk ik, zolang je maar een systeem hebt waarbij je niet teveel aan motivatie doet.

Ga je echter twee keer per week op stap tussen de vluchten door en toon je de duiven ook nog eens, dan zal het snel over zijn met presteren.

Denk maar aan al die one loft races. De duiven worden daar op geen enkele manier gemotiveerd, op de meeste plekken zelfs niet eens verduisterd. In landen zoals China en Koeweit gaan de oude en jonge duiven gezamenlijk de mand in en los. Waar blijf je dan met je motivatie?

Het gaat simpelweg om goede, gezonde en verzorgde duiven. Hiermee bedoel ik niet medisch volgepropte duiven, wat ze in die landen volgens mij ook veel doen. Ze tonen daar vaak veel interesse in wat wij hier aan medische begeleiding doen, dat zegt mij al genoeg.

Wat dat aangaat, zou Fernand Mariën daar nog veel werk te verrichten hebben.

In de UK zijn er weer problemen met zieke en zelfs dode, jonge duiven als gevolg. Adeno lijkt daar veel heviger toe te slaan dan hier.

Komt het door overmatig medicijngebruik? Wie weet. Je zag dit soort gezondheidsproblemen vroeger ook in Duitsland, toen daar nog veel naar de medicijnenpot gegrepen werd.

Gang van zaken hier en in Friesland

Hier en bij Jan in Friesland verloopt alles perfect. Jan heeft een topploeg jaarlingen en een geweldige kweek achter de rug, waarbij in mijn ogen 2017 niet in de buurt kwam van wat daar nu rondloopt. Dit belooft dus wat.

In 2017 speelde Jan iedere vlucht top 10 in Afdeling 11 Friesland ’96 met de jonge duiven. Geweldige series die zelfs nog mooier waren geweest wanneer ze elke vlucht gelijk gevallen waren. Helaas is het zo dat wanneer ze met een heleboel tegelijk arriveren, ze elkaar nogal eens in de lucht houden.

Ook in Hoeven kwam het dit jaar voor dat er 26 tegelijk arriveerden, maar niet landden. De duiven zijn praktisch allemaal wel verwant aan elkaar, dus als er één valt, komen ze meestal met meerdere tegelijk.

Het geweer wordt hier en in Friesland wel van schouder veranderd. Jan en ik willen met de jongen voornamelijk pieken op de laatste vluchten boven de 300 km, dus zal het een kwestie worden van geduld bewaren.

Ook met de oude duiven zijn de vluchten boven de 300 km dit jaar hier en in Friesland het belangrijkst.

Gisteren heb ik seizoen 2017 op Compuclub nog eens doorlopen om te bepalen wat er goed en fout ging. Ik doe dit jaarlijks in de winter om de planning voor het nieuwe seizoen te maken. Wat dat betreft ben ik misschien wel iets te fanatiek, maar zodra ik aan de inkorftafel sta, wil ik winnen.

Of dit nu de juiste mentaliteit is, weet ik niet. Sommige liefhebbers kiezen slechts een vlucht of vier uit waar ze een geweldig piekmoment beleven door middel van een spelsysteem of door de duiven te boosten met van alles en nog wat.

Ik niet. Ik ben op een leeftijd gekomen waarin ik wil genieten van de duivensport en alle vluchten. Jong, oud, Vitesse, Midfond, Dagfond en de nalijn dit jaar.

Het overnachtspel is andere koek. Hier zijn andere duiven voor nodig, al sluit ik niet uit dat ik binnen nu en tien jaar ook de ZLU ga proberen.

Terugkomend op vorig jaar

De meeste 1e prijzen won ik in het verleden met snelheden tussen 1100 en 1300 mpm, alleen dan was er hier aan de westkant iets te behalen.

De laatste jaren ben ik andere lijnen in gaan brengen en de duiven beter leren oriënteren. Dit heb ik gedaan door ze in kleinere groepjes vanuit meerdere richtingen op te leren. Vorig jaar zag ik dat ik dus ook de snellere vluchten kon winnen.

Duiven moeten het vertrouwen hebben om alleen te vliegen of de klad te verlaten en hun eigen weg te zoeken. Dit is wel aan te leren, denk ik. Je moet hier wel veel tijd in stoppen, vroeg mee beginnen en met duiven doen die tiptop in orde zijn. Zo niet, dan leidt dit tot grote verliezen.

Hier houd ik het systeem van Mariën aan, oftewel alleen medicatie wanneer het écht niet anders kan en een rotsvast vertrouwen hebben in topduiven, niet in wondermiddelen. Duiven die bol staan van de medicatie, presteren nooit een heel seizoen uitstekend.

Als je op alle disciplines met jong en oud bij de kampioenen staat in Brabant 2000, dan is dat toch het bewijs dat ze het over een heel jaar in de breedte goed gedaan hebben. Ook de komende 37 vluchten waar ik aan deel wil nemen ga ik weer voor een zo goed mogelijk resultaat.

Goed presteren begint bij jezelf. Goede voeding en een uitstekende verzorging staan daarbij op de 1e plaats. Daarnaast moet je de duiven goed uittesten, zodat je kunt zien met wie je verder kunt gaan. Vandaar dat ik weer een mooie ploeg jongen heb die ik stevig aan de tand ga voelen.

Heb je ruimte voor 100 duiven? Hou er dan niet meer dan 75, want anders gaan ze van alles mankeren of raak je ze kwijt van het hok. Vermijd overbevolking te allen tijde.

Het is 17 maart en hier ligt sneeuw. Over drie weken moeten we voor prijs spelen.

Ik heb niets met sneeuw en zal er ook nooit iets mee krijgen, mij zul je dan ook nooit op een skipiste aantreffen.

Ik heb boomse pannen op het oude duivenhok, deze zijn ideaal voor de verluchting maar nadelig met stuifsneeuw en een harde oostenwind. In het hok sneeuwt het dan namelijk even hard als daarbuiten.

Entingen bij de jongen

Vanochtend dus alle jongen maar gepakt, ingeënt en opgeschreven. Ik ben er tot nu toe nog geen kwijtgeraakt. Ik heb er eentje uitgevist die me niet aanstond en eentje het voordeel van de twijfel gegeven.

Ik heb er nu 98 gehad en gelijk gekeken of er een luisdruppel op moest, maar er was geen luisje te bekennen. Volgende week doe ik het tweede hok met ruim 50 jongen.

In de eerste week van april doe ik alles met het kwastje tegen de pokken en eind mei volgt de enting tegen paratyfus van Dr. Vincent Schroeder.

Enten doe ik het liefst zo vroeg mogelijk om een eventuele Adeno uitbraak op te wekken. Het is beter dat ze er nu last van krijgen, dan net voor of tijdens het seizoen.

Op het moment zitten er 150 jongen gespeend, enkele zijn reeds verwijderd. De ploeg is dus al aardig op stoom en het zijn stuk voor stuk mooie duifjes. De mindere haal ik er bij het spenen gelijk uit.

De vliegduiven zijn opnieuw aan het leggen en zullen tot volgend weekend broeden, alvorens ze op totaal weduwschap gaan.

De kwekers zitten nu allemaal op eitjes, nadat ze omgekoppeld zijn. Het grootste deel gaat weg, van een twaalftal koppels blijven ze hier. Als die groot zijn, worden ze allemaal gescheiden en alleen de twaalf beste worden dan tegen elkaar gezet voor twee rondes.

Enkele duivinnen zijn voor eigen gebruik, verder nog wat verplichtingen voor mensen die ze hier lang van tevoren besteld hebben en jaarlijks terugkomen. Kijk, trouwe klanten wil ik proberen van de beste wat van de hand te doen.

Let op de voeding dezer dagen!

Nog een belangrijke tip voor hen die het nodig hebben: voer de komende dagen niet te weinig. Met deze koude nachten hebben de duiven extra reserves nodig.

Degenen die de oude duiven nu wedstrijdklaar denken te maken met een dieetmengeling, zuiveringsmengeling of gerst, zijn verslagen voordat het seizoen begint.

Duiven moeten nu al rond in het vlees staan. Hou je ze nu schraal en zijn ze nu al te mager, dan kun je het vergeten.

Met dit koude weer verbruiken ze meer reserves. Zijn ze te mager, dan teren ze in op hun spiermassa. Het advies is dus: geef ze geen dieet maar juist extra vetten, bijvoorbeeld met de NPO-mix.

Duiven die gezond zijn, trainen vanzelf. Als ze een beetje te zwaar zijn, is dit er zo af. Aankomen daarentegen lukt niet meer als het seizoen begonnen is. Dan moet je ze al een week thuishouden of binnen laten.

Een seizoen duurt slechts zes maanden, dus het is zo weer voorbij. Geen ruimte voor domme, eigen fouten dus!

15 mrt. 2018, 17:49 uur

“Vanavond valt op steeds meer plaatsen regen. De minima komen uit tussen 2 en 5 graden. Ook morgen zijn er perioden met neerslag. Vanuit het noorden gaat de neerslag geleidelijk over in (natte) sneeuw en ‘s avonds kan het wit worden. Komend weekend is het ijskoud met ‘s nachts matige vorst en overdag maxima die een paar graden boven nul liggen.”

Nog even wachten met opleren

De weersomstandigheden- en vooruitzichten zijn niet bepaald om vrolijk van te worden.

Komend weekend houdt hij zonnig weer overdag en ’s nachts vorst, oftewel schitterend weer om de duiven uit te laten.

Maar om met deze kou het seizoen te starten, daar moet ik niet aan denken. Hier ga ik de duiven dan ook zeker nog niet opleren.

Er bestaat een wereld van verschil tussen duiven die om het hok vliegen of die je gaat opleren en verplicht hard tegen de koude wind in te vliegen. Of ik met de eerste vlucht meedoe, moet ik dus nog zien.

Gelukkig is niets zo veranderlijk als het weer, dus wachten we geduldig af.

height="1280">

Vandaag ben ik even langs De Weerd gegaan voor o.a. een mestcontrole, deze was gelukkig oké. Ik had zes duiven bij me waarvan er één Tricho had. Hier doe ik niets aan, aangezien ze alle zes uit één hok komen en met grote jongen liggen.

Lichte Tricho lost zichzelf op

Ik ben er zeker van dat de duif met Tricho over een week of vier gewoon uit zichzelf genezen is. Zouden er vier of meer besmet zijn geweest, dan had ik natuurlijk wel ingegrepen.

Als de weerstand van een duif goed is, lost hij lichte Tricho zelf wel op. Ik heb in mijn 40-jarige loopbaan wel geleerd dat daar waar je vaak tegen kuurt, je ook vaak mee te maken krijgt. Vandaar weinig tot geen kuren tegen Tricho of dikke koppen hier.

Coccidiose hebben ze bij mij nog nooit gevonden. Wormen slechts één keer in 40 jaar tijd (nota bene bij aangekochte duiven).

Met een goede verzorging, voeding en lavakorrel op de bodem voorkom je een heleboel van dit soort ellende. Het regelmatig geven van Naturaline met extra knoflook kan ook zeker geen kwaad.

Hier staat alles open, behalve met regenbuien. De wind waait hier in de hokken, persoonlijk vind ik dit fijn. Hierdoor kan er verse lucht in en heb ik altijd droge, schone hokken.

Duiven wennen snel aan dingen en diegene die er niet tegen kunnen, moeten simpelweg het veld ruimen.

In maart is het weer vaak erg wisselvallig. Twee dagen zonneschijn, dan weer regen en dit weekend zelfs weer kans op sneeuw. Nee, beslist geen maand om duiven te spelen in Nederland.

Vaak is het zo dat wanneer de derde week van maart goed is, we een mooie aprilmaand krijgen. Nu ziet dit er nog niet veelbelovend uit. De Belgen hebben vorig weekend alle trainingsvluchten geschrapt en zullen dat dit weekend weer moeten doen, vrees ik.

Goede ideeën van onze voorzitter

Nationaal Morlincourt is van de baan en er zal in sectoren op verschillende losplaatsen gelost worden, vergelijkbaar in afstand.

Onze voorzitter Maurice is slimmer dan wij denken. Ik raak steeds meer overtuigd van zijn denkwijze en strategie. Mocht het kloppen wat hij in zijn hoofd heeft, dan kan het weleens zo zijn dat de duivensport eindelijk positief gaat veranderen na een halve eeuw.

Kijk, meer leden zal het niet opleveren en dat kan ook niet. Er vallen er teveel weg door ouderdom/ziekte en er is niet voldoende aanwas te vinden om dit in evenwicht te houden.

De stappen die Maurice en enkele fanatiekelingen met het hart bij de duivensport nu nemen, hadden eigenlijk 40 jaar geleden al genomen moeten worden.

Na 1990 hebben ze de touwtjes binnen de NPO laten vieren en in de afdelingen ook trouwens. Hierdoor is een te grote “ikke” cultuur ontstaan , waardoor de duivensport stil is blijven staan. Simpelweg doordat mensen niet op tijd de juiste beslissingen namen.

Laten we hopen dat het tij snel zal keren met meer gelijkwaardigheid in vluchten, afstanden en concoursgebieden. Hierdoor kunnen de terechte kampioenen zich laten zien en zal er een eerlijker kampioenschappenbeleid ontstaan.

Duivensport in de toekomst

Dat we zullen moeten fuseren met verenigingen, samenspelen, Rayons en zelfs afdelingen is een onvermijdelijk feit. Een voordeel hiervan is dat de concoursen groter worden en de spreiding beter, wat de overheersing bij de grotere hokken wegneemt.

Een ander voordeel is dat het vervoer beter te organiseren is en vooral voordeliger. Men sleurt nu met een duiventrailer door kleine dorpen heen om bij de kleinere verenigingen één of twee mandjes op te halen. Dat is natuurlijk niet meer van deze tijd.

Het is beter om op één of twee plaatsen per gemeente in te manden, daar waar genoeg ruimte is of er een verenigingsgebouw is.

En de afstand dan? Hier moeten we niet over zeuren. Ik kom mensen van 80 jaar en ouder tegen op losplaatsen 40 kilometer van hun huis vandaan. Als ze zo ver kunnen rijden om hun duiven te trainen, kunnen ze dit ook wel om ze in te manden.

Daarnaast kan men ook carpoolen. Tegen een kleine onderlinge vergoeding kunnen diegene die niet over een auto of rijbewijs beschikken zo alsnog inmanden. Zolang we samenwerken en elkaar helpen, komt alles goed.

Een honderdtal jongen zitten eraf. Gisteren heb ik nog zes Belgen gehaald bij Peter van Oerle, dit zijn overigens de enige bijgehaalde duiven. In totaal al een hele ploeg dus, maar er komen er zelfs nog een paar bij.

Enten & selecteren

Volgende week ga ik enten en selecteren. Ik steek dan alles in de mand en de duiven die in de hand niet aanvoelen zoals ik dat wil, verdwijnen dan. De kweek is super verlopen, dus verwacht ik dat de schade beperkt zal blijven.

Adeno

Ik hoorde dat er in België momenteel veel problemen zijn met Adeno. Zelf heb ik altijd wel wat Belgamco en Cobel op voorraad, mocht het de kop opsteken.

Ik moet zeggen dat sinds ik om de dag Naturaline + knoflook geef, ik geen zware Adeno meer heb gehad. Een enkeling braakt wel eens, maar hier gelukkig geen half hok dat bagger schijt.

Maar goed, zoals met alles hoeft het daar niet aan te liggen en kan ook ik volgende week met problemen zitten.

De zin en onzin van entingen

De entingen tegen Adeno en Herpes heb ik jaren terug al eens getest, maar zonder resultaat. Weggegooid geld dus. Hetzelfde geldt voor het tweemaal enten van jongen tegen Paramyxo, één keer is afdoende.

Duiven hoef je ook maar één keer in hun leven te enten tegen de pokken, maar dan moet je het wel goed doen. Dit houdt in dat je voldoende veren moet wegtrekken en stevig moet borstelen.

Verder

Naar mijn mening kun je duiven die herhaaldelijk niet fit zijn beter opruimen dan hiervoor de medicijnenkast open blijven trekken.

Ook is het raadzaam de jongen af en toe eens in de hand te nemen, jonge duiven moeten altijd mooi rond staan.

Onlangs las ik ergens dat men een ruimengeling gaf aan de jongen, omdat ze de kleine pluimpjes lieten vallen. Kijk, zij maken dus al de eerste fout van het nieuwe jaar.

Jonge duiven moeten uit kunnen groeien en netjes in kunnen pluimen, vaak zijn ze als jaarling pas volgroeid. Een goede mengeling geven dus en geef ze hiervan ook genoeg (met dien verstande dat ze wel alles op moeten eten).

Conditioneren heeft niets te maken met schraal voeren. Dit heeft meer te maken met de duiven ruim voeren en een duidelijk signaal geven dat ze naar binnen moeten.

Hier voer ik ze ruim, maar alles moet eerst op zijn voordat de tafel opnieuw gedekt wordt. Het fluitsignaal betekent hier dat ze naar binnen moeten.

In het vliegseizoen trainen hier drie ploegen jongen en twee ploegen oude duiven, allemaal afzonderlijk van elkaar. Het is dus noodzaak dat hier goed geluisterd wordt.

Alles gaat hier op tijd, dus de ene ploeg moet binnen zijn voordat de volgende losgelaten wordt.

Jongen die in het begin van het seizoen niet op tijd naar binnen komen, slapen een nachtje buiten. Daarna moeten ze ervan geleerd hebben, anders belanden ze voorgoed op de reservebank.

Nu alle prijsuitreikingen voorbij zijn, kan het seizoen beginnen.

Verzorging in de ochtend

Hier worden ze dagelijks op dezelfde wijze verzorgd, dus ook op zaterdag en zondag. Om 7 uur ’s ochtends begin ik bij de kweekduiven. Hier zet ik dan alles zuiver, voer ik ze, ververs ik het water en kijk ik wie er gelegd heeft of geringd moet worden.

Rond kwart voor 8 gaat de verduistering bij de oude vliegduiven eraf en laat ik ze los. In de ochtend kijk ik niet naar een beetje motregen. Ook hier zet ik vervolgens alles zuiver en ververs ik het water.

Om 8 uur gaat de verduistering bij de jongen eraf. Vervolgens maak ik daar alleen de zitschappen zuiver en ververs ik het water in de drinkgoot. Doordat ik de zitschappen zuiver maak met de duiven nog in het hok, raken ze gewend aan mij en zijn ze totaal niet bang.

Om 9 uur gaan de oude vliegduiven weer naar binnen. Op het moment zitten zij met jongen van 10 dagen, dus voer ik ze flink zodra ze binnen zijn.

Rond half 10 gaan de jongen eruit tot een uurtje of 11. De jongen krijgen dan om 11 uur de eerste maaltijd van de dag. Soms ligt er dan nog wel wat voer van de dag ervoor, dus ze komen niet tekort.

Op dat moment voer ik de oude duiven nog wat bij en dan zit de ochtenddienst erop.

Verzorging in de middag

Rond 4 uur ’s middags voer ik de duiven nogmaals en dan gaat om 6 uur ’s avonds de verduistering er weer op.

Verzorging in het piekseizoen

Over een maand wordt het wat drukker met de verzorging, dan begin ik een uurtje eerder. Over twee maanden wordt de verzorging pas echt intensief, dan start ik om 6 uur ’s ochtends tot ongeveer half 10 ’s avonds.

Hier zitten in het vliegseizoen circa 200 duiven, dus wil je het goed kunnen overzien dan moet je er veel tijd in steken. Natuurlijk ben ik vrij tussen half 11 ’s ochtends en half 3 ’s middags. Vaak ben ik dan in de tuin bezig of ben ik andere dingen aan het doen.

Wat als je niet zoveel tijd hebt?

Als je dagelijks moet werken of niet in de gelegenheid bent, is het niet raadzaam om meer dan 100 duiven te houden. Het is dan simpelweg onmogelijk om alles rond te krijgen. Je kunt echter wel veel tijd besparen door structuur aan te brengen in de dagelijkse verzorging en alles simpel te houden.

Eén mengeling zoals de Championsmix hanteren zorgt ervoor dat je niet dagelijks hoeft te mengen. Lavakorrel op de bodem zorgt ervoor dat je niet dagelijks hoeft te krabben. Dit soort zaken besparen je al snel een uur of meer per dag die je vervolgens in je duiven kunt steken.

Mijn advies is om jezelf bij gebrek aan tijd te specialiseren op enkele vluchten. Het is beter om die paar vluchten excellent te spelen in plaats van alles half.

Het is altijd moeilijk te bepalen wat de échte goede duiven zijn. Eén ding is zeker: Nationale of WHZB duiven zijn niet altijd de beste. Vaak zijn dat duiven – en dan denk ik vooral aan de Competitie de Allerbeste of WHZB – die toevallig op die paar vluchten die tellen op tijd waren.

Olympiade duiven dan? Hmm. Het gros van de liefhebbers stuurt niet eens in of kent de spelregels niet. Nee, voor mij zijn de beste duiven de Asduiven over een heel seizoen. Daarbij vind ik dat een Asduif zeker een 1e moet spelen, alvorens hij tot de goede hoort.

Kijk, er zijn al duiven verkocht voor €300.000,- die niet eens een 1e gespeeld hebben. Eén ding is dus duidelijk: de Chinezen, Taiwanesen en het gros van de overige buitenlanders laten zich maar al te vaak foppen door mooie verhalen die niet kloppen.

Ik haalde dit al eens eerder aan. Er zijn hokken die gigantische gemiddelde prijzen op PIPA halen, maar in Nederland amper op de lijst geraken. Dit tot frustratie van hokken met slechte gemiddelde prijzen die hun in het seizoen zoek vliegen.

Ik heb regelmatig contact met Engelsman Ian Vernon, iemand die dit uitpluist en precies weet in welke hoek van Nederland de beste duiven zitten (zelfs in welk Rayon).

Ook is het eenvoudig kampioen worden in een afdeling die geen tegenstand biedt. Hier zal iedere liefhebber het zijne van vinden, maar er zijn wel degelijk rayons waar de tegenstand minder is dan bij andere.

Maximal Rocket

Maar terugkomend op het onderwerp. Wat zijn nu de échte goede duiven? Heel eenvoudig: mijn Maximal Rocket werd 1e Asduif in de PIPA Rankings, maar won ook gewoon 5x 1 op 100 in Rayon 2 van Brabant 2000 inclusief 1e tegen 2.419d van de tien vluchten waar ze aan deelnam.

In de gehele afdeling Brabant 2000 speelde ze 4x 1 op 100, hoewel het overwegend westenwind is geweest met de jonge duivenvluchten en ik westelijk gelegen ben in de afdeling.

Zo lopen er nog enkele met 3x 1 op 100 van de tien vluchten over heel Brabant 2000. Voor mij zijn duiven pas goed wanneer ze als jong minimaal 3x 1 op 100 spelen in het spel dat volgt op het verenigingsspel. Zulke duiven hebben bewezen iets in hun mars te hebben.

Eerste prijzen vorig jaar

Afgelopen seizoen won ik 36x de 1e prijs, maar zoals ik al aangaf: als je in de vereniging 1e speelt, wil dat niet zeggen dat je ook in het samenspel de 1e wint. Dit geldt ook voor het rayon.

In totaal ook ongeveer 75 kampioenschappen en Asduiven in alle spelverbanden in 2017, dus mocht 2018 hetzelfde verlopen, dan teken ik daar graag voor.

Laat al die superhokken in Nederland en België daar hun resultaten maar naast leggen en we zullen zien of hun prestaties en verhalen gegrond zijn.

1e Quiévrain 752d 142 km
1e Péronne 609d 216 km
1e Morlincourt 756d 248 km
1e Melun 628d 356 km
1e Creil 364d 298 km
1e Creil 266d 298 km
1e Fontenay 227d 417 km
1e Duffel 247d 52 km
1e Limoges 97d 675 km
1e Quiévrain 626d 142 km
1e Péronne 603d 216 km
1e Morlincourt 574d 298 km
1e Pont-Sainte-Maxence 506d 289 km
1e Fontenay 407d 417 km
1e Orléans 342d 447 km
1e Orléans 241d 447 km
1e Quiévrain 1041d 142 km
1e Péronne 505d 216 km
1e Quiévrain 5263d 142 km
1e Orléans 2386d 447 km
1e Orléans 1652d 447 km
1e Creil 3274d 298 km
1e Morlincourt 7152d 248 km
1e Quiévrain 1893d 142 km
1e Péronne 1552d 216 km
1e Morlincourt 2152d 248 km
1e Creil 979d 298 km
1e Limoges 277d 675 km
1e Creil 898d 298 km
1e Quiévrain 1471d 142 km
1e Pont-Sainte-Maxence 1005d 289 km
1e Fontenay 737d 417 km
1e Quiévrain 2419d 142 km
1e Orléans 628d 447 km
1e Péronne 1129d 216 km
1e Orléans 478d 447 km

Om nog even op de roofvogelpetitie terug te komen. Ik denk dat het een goed idee is om dit stevig te onderbouwen, op een zodanige manier dat het niet alleen om onze duiven gaat.

Willen we geen schietschijf worden voor allerlei milieu- en/of diergroeperingen, dan moeten we hier de in het algemeen afnemende vogelpopulatie bij betrekken.

Een huis mag tegenwoordig alleen gesloopt worden wanneer aantoonbaar is dat er geen vogel in broedt.

Ook mag je niet zomaar de dakpannen van een huis vervangen. Zo’n huis moet eerst enkele maanden van tevoren hermetisch afgesloten worden, zodat er nergens een mus een nest kan maken.

In de tussentijd vreten al die kromsnavels wel alle wild- en zangvogels weg. Als zij hun kop buiten een nestkastje steken, zijn de rovers er al mee weg. Daar kijkt men dan weer niet naar om.

Persoonlijk ben ik erop tegen om allerlei beesten te kweken en uit te zetten, wij mensen kunnen onszelf beter niet met de natuur bemoeien.

Het is inmiddels wel duidelijk dat we met een te grote roofvogelpopulatie zitten. Gisteren telde ik hier vijf buizerds op amper 200 meter van elkaar vandaan.

Zo zal het dus ook met allerlei haviken en sperwers zijn, het zijn er gewoon teveel. Het extra stimuleren van broedhokken heeft zijn werk gedaan, maar laten we dit niet nog verder uitbreiden.

Laten we ons in plaats daarvan gaan richten op de aankweek van merels, lijsters, vinken etc. die haast verdwenen lijken te zijn. Hierdoor komen onze duiven nu op het menu te staan.

Mijn tip: ga deze week naar een duivenarts en laat een keeluitstrijkje doen van zo’n zes duiven.

Het is daarnaast een goed idee om enkele dagen van zoveel mogelijk duiven de mest te verzamelen, deze door elkaar te kneden en het resultaat mee te nemen naar de duivenarts.

Ik heb al te vaak gezien dat een duivenarts een willekeurig bolletje mest pakt en dat onderzoekt. Dit heeft totaal geen nut, dus meng daarom eerst zelf de mest voordat je daar naartoe gaat.

Alles wat ze in de mest vinden moet je direct laten behandelen, zo simpel is dat. Lichte tricho of coccidiose behandel ik zelf niet, wormen of eitjes wel.

Laat de duiven eerst thuis los voordat je ermee gaat rijden

Hier zijn ze iedere week wel een keertje los geweest, maar dit is lang niet overal het geval. Mijn advies is om de duiven eerst zelf een dikke 40 minuten te laten trainen voordat je er mee gaat rijden.

Trainen ze niet aan huis, dan hebben trainingsvluchten ook geen zin. Hier verlies je dan alleen duiven mee. Oude duiven een keer of drie 20 kilometer wegbrengen volstaat. Hier gaan ze daarna direct op hun eerste prijskamp van 145 km.

Wees niet te voorzichtig

De voorzichtigheid van de Belgen heb ik nooit begrepen. Er zijn daar maar weinig snelheidsspelers die de duiven direct op Noyon (200 km) durven te zetten, laat staan verder.

Hier zet ik ze gerust direct op 250 km, er is namelijk geen duif die van tevoren weet wanneer hij gelost gaat worden en hoe ver hij moet vliegen. Dit kun je echter alleen doen wanneer ze gezond zijn en goed aan huis trainen.

Oude duiven moeten zichzelf in conditie vliegen. Daarbij mogen zij het gerust een keer zwaar hebben, daar komen ze alleen maar beter uit in de week erop.

De laatste ronde

Hier komen volgende week de laatste tien koppels oudere kwekers die ik nog voor mezelf wil met eitjes. Deze gaan gewoon nog mee. Ik denk dat ik ze de eerste vlucht inschakel (30-6-2018), maar het kan ook zijn dat ze pas op de derde vlucht instappen (14-7-2018, dus ook op 145 km).

Normaal gesproken ben ik voorstander om jonge duiven zoveel mogelijk vluchten te laten maken en ervaring op te laten doen. De kans dat ze de eerste vlucht meegaan is dus 99%.

Aan trainingsvluchten met de vereniging doe ik trouwens nooit mee. Ik kan mezelf niet herinneren hoelang dat geleden is. Ik zie elke vlucht als een prijsvlucht.

Mijn strijdplan

In Houten sprak ik nog even met Thomas Gyselbrecht van PIPA en hij vroeg me wat mijn strijdplan is voor dit jaar. Mijn strijdplan is eenvoudig: de vluchten die ik speel, wil ik winnen. Of het nu 100 of 700 km is, dat maakt mij niet uit.

Daarnaast heb ik een groter doel dan de meesten. Je zal eerst in de eigen vereniging de 1e moeten spelen, anders hoef je niet te verwachten in grotere spelverbanden de 1e te winnen.

Met de jonge duiven wil ik ook mooie series maken. Ik wil met ongeveer 80 jongen gaan spelen, dus dat moet zeker kunnen.

Al de grote hokken in Nederland hebben hun naamsbekendheid verkregen door massa’s duiven in te manden. Daarbij wordt geen rekening gehouden met het feit dat er 300 of meer meegaan, want als ze 1 tot 10 spelen valt de halve wereld over die uitslag.

Hoeveel prijzen ze 1 op 10 of 1 op 4 spelen interesseert geen enkele buitenlander. Alleen degene die de top halen tellen in de landen om ons heen. Bladvulling, daar kijken die gasten schijnbaar niet naar.

De weken vliegen voorbij. Afgelopen week heb ik bezoek gehad uit Koeweit en heb ik tweemaal een tripje naar België gedaan.

De voorjaarsbeurs in Houten

Gisteren even op de beurs in Houten geweest met mijn zoon, maar lang zijn we daar niet geweest. Die drukte is niets voor mij en mijn gehoor wordt slechter, dus iedereen goed verstaan is niet altijd eenvoudig.

We zijn onder andere even bij de stand van Wielink geweest, die nu ook ons duivenvoer verdeelt. Daarna even bijgepraat met de mannen van PIPA. Tevens heb ik daar mijn diploma’s van de 1e en 5e Asduif in de rankings opgehaald.

Verder heb ik niet zoveel te zoeken op de beurs. Het meeste is me al wel bekend en in de duiven daar ben ik niet geïnteresseerd. In alle bijproducten die aangeboden worden nog minder.

Meestal ga ik snel weer huiswaarts met wat gekleurde knijpringen van 5 mm. Hiermee houd ik de duiven van verschillende leeftijden uit elkaar en kan ik snel zien of er vreemdelingen door het hok lopen. Al zie ik dat laatste ook wel zonder knijpringen.

De kweekperiode is super verlopen

Hier hebben nu ongeveer 175 jongen een ring om. De kweek is hier en in Friesland super verlopen, maar dat moet ook wel aangezien de voorbereiding goed was.

Ik heb geen jongen van 25 november, die zitten in Friesland. Hier zijn de eerste van de koppeling van 12 december.

Vorig jaar hebben we dit ook zo gedaan. Bij Jan waren zijn beste jongen van de eitjes van de koppeling van 25 november. Vroeg of laat kweken maakt dus klaarblijkelijk niet uit, zolang de duiven maar in orde zijn.

Verder kunnen de jongen en oude duiven hier niet los vanwege de sneeuw. Ik doe dit nooit wanneer er sneeuw ligt of valt. Vandaar dus maar weer een baddag voor jong en oud.

 

225w, https://www.embregts-theunis.com/wp-content/uploads/2018/03/totale-verkoping-2006-768x1024.jpg 768w, https://www.embregts-theunis.com/wp-content/uploads/2018/03/totale-verkoping-2006-600x800.jpg 600w, https://www.embregts-theunis.com/wp-content/uploads/2018/03/totale-verkoping-2006-700x933.jpg 700w" sizes="(max-width: 3096px) 100vw, 3096px" width="3096" height="4128">

Dit weekend dus de voorjaarsbeurs in Houten, traditiegetrouw de start van het nieuwe seizoen.

Dr. Fernand Mariën

Vandaag ben ik even langs Dr. Fernand Mariën geweest voor conditiepoeder en mineralenmix, dus ik kan er weer tegenaan. Fernand vertelde me dat hij deze zomer met pensioen kan, dus ben ik benieuwd hoelang we nog gebruik kunnen maken van zijn producten.

Fernand staat bekend om zijn minimale gebruik van medicatie. Hij zal dit dan ook niet snel meegeven. Ook hij gelooft in de opbouw van een natuurlijke, sterke weerstand bij duiven en verder niets.

Zijn de mineralen en conditiepoeder dan een versterking? Ik weet het niet. Voor 2006 gaf ik het alle jaren met alleen Naturaline, en toen ging het super. Nadien gebruikte ik het 10 jaar niet meer omdat ik geen tijd had dit te halen, maar de resultaten bleven hetzelfde.

In 2016 ben ik gestopt met mijn bedrijf, dus nu heb ik weer de tijd om het te halen en geef ik het dus weer, net zoals in 2006 en daarvoor.

Vroeger en nu

In principe heb ik vorig jaar de periode van 2006 gekopieerd en een hardere selectie gemaakt op gezondheid. Verder heb ik weinig geloof meer in allerlei onzin. Werden er destijds duiven ziek, dan mochten ze hun verblijfsvergunning inleveren. Ik had toen weinig geduld en een hekel aan kwakkelende duiven.

Toentertijd won ik ieder jaar vaak de eerste openingsvlucht al de 1e en gemiddeld 10x de 1e in het samenspel. Ook in 2006, het jaar van de verkoop (52 stuks), werd ik 1e, 2e, 6e, 8e en 10e Provinciaal Asduif met de jonge duiven.

Ook in 1999, bij de oprichting van Brabant 2000, was ik 1e hokkampioen en 1e Asduif met Iron Man. Hij werd later de vader van Vedetje, waar Ludo Claessens 1e en 3e Nationaal Orléans mee won.

Inmiddels leven we 19 jaar later en vloog ik vorig seizoen nog steeds 1e hok jong en 1e en 2e Asduif jong in Brabant 2000. Wat dat betreft is er dus niet veel veranderd in die 19 jaar, haha.

En ja, ook toen al voerde ik de Championsmix. Dit liet ik toen mengen bij Van Camp in Boechout, België. Dit werd opgeleverd in jute zakken van 50 kg. In de jaren daarna heb ik de samenstelling echter wel iets veranderd en verbeterd.

Wat niet veranderd is, is mijn drijfveer om het alleen met goede duiven te doen. Je moet er alleen een heleboel van kweken en dan is het nog de kunst om de minste eruit te filteren voordat de vluchten starten. Na de vluchten volgt een eindselectie.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40