- zaterdag 16 maart 2024
Vandaag regent het de hele dag. Toch zijn de oude doffers al los geweest en de jonge duiven volgen zo. Een beetje regen vind ik niet erg, mits dat in de ochtend is. Duiven nat de nacht in laten gaan vind ik namelijk niet zo verstandig.
In 2022 won ik op de laatste nalijn vlucht Roye met de jonge duiven de eerste vier prijzen in het rayon. De hemel zag zwart van de regen, toch kwamen die vier duiven daar als een speer doorheen. Vandaar dat ik ’s ochtends nooit duiven binnenhoud vanwege de regen. In het vliegseizoen moeten ze daar ook wel eens doorheen.
Torres Diamond won toen overigens de 1e prijs. Hij won afgelopen jaar nog 2x de 1e prijs en 4x top 10 NPO. Kortom, een echte doordouwer met karakter.
Zo had ik enkele jaren terug op een donderdag in april de oude duiven los, toen ze in een sneeuwbui belandden. Het sneeuwde zo hard dat ze niet eens konden vallen of hun hok zagen staan. De dag erop moesten we inkorven voor de eerste prijsvlucht en dat ging hier met een bang hart. Toch volgde er een knaluitslag.
In de jaren ‘90 kwamen de jonge duiven met een kopwind en 30 graden thuis van nationaal Orléans. Bij aankomst zakten ze haast door hun pootjes. Toch waren er die dag geen verliezen en gingen ze vijf dagen later weer de mand in voor Chartres, ongeveer dezelfde afstand als Orléans.
In de daaropvolgende weken was het Châteauroux (567 km), Saint-Quentin (215 km) en Bourges (521 km). Dan had je altijd nog wat jongen die nog niet echt voldeden en die mochten nog naar de najaar klassieker Limoges (675 km) met een middaglossing. Toch kende ik die jaren amper verliezen in augustus en september.
Vandaag de dag wordt men steeds banger. Het mag niet te ver, te zwaar of te warm meer zijn. Eén ding is nog wel hetzelfde als 30 jaar terug: de verliezen bij de jonge duiven vinden plaats in de opleidingsvluchten onder de 200 km.
Het was vroeger ook regelmatig 30+ graden, maar er waren nog geen instanties die eerst een positief lossingsadvies moesten geven. Die duiven werden vaak gewoon om 07.00u gelost. Als het echt warm zou worden, zelfs eerder.
Nu werken we met vetten en eiwitten, toen gaf ik veel zonnebloemolie op het voer, extra gele maïs en bijna 4x per week Belgasol. Al leek die toen meer groen van kleur (tegenwoordig blauw).