- zaterdag 29 januari 2022
Ik hoor dat er hier en daar stevige problemen zijn met paratyfus. Zelf kreeg ik daar zo’n 10 jaar terug mee te maken, daarvoor had ik het nooit meegemaakt.
Tot die tijd kuurde ik elk jaar met hetzelfde product, waarschijnlijk nam de werking daarvan mettertijd af. Ik vaccineerde toen ook nog niet. Het kon ook door een aangekochte duif komen, dat maakte ik met wormen ook eens mee. De bak van die duif lag de dag erop helemaal onder de wormen.
Hoe dan ook, van je fouten moet je leren en reken maar dat ik mijn lesje heb geleerd. De dierenartsen ontkenden dat het paratyfus was om zo hun eigen producten in bescherming te nemen. Eén dierenarts had als oplossing alle duiven te ruimen en het hok enkele jaren leeg te laten staan. Dat ik die man nadien niet meer voor vol aan zag, zal je begrijpen.
Het vreemde was dat hoofdzakelijk mijn beste duiven ziek werden. Uiteindelijk besloot ik het roer drastisch om te gooien en heb ik alle duiven verwijderd waar ik ook maar iets aan zag, ongeacht zijn of haar prestaties.
De overige duiven kregen tien dagen Baytril en een dode entstof, gevolgd door een levende in de winter. Alle hokken werden na de kuur ontsmet met Virkon S en de jonge duiven kregen voor het vliegseizoen ook de enting met de dode entstof.
Sindsdien heb ik geen paratyfusproblemen meer gehad. Ik behandel ze wel preventief. Na het vliegseizoen kuur ik 10 dagen, gevolgd door een enting. Ik wissel elk jaar van product, zowel het kuurmiddel als de enting, om gewenning te voorkomen.
Eens per drie jaar kuur ik na het vliegseizoen tien dagen met Baytril. Voor veerbeschadigingen hoef je niet bang te zijn, ik doe dat al 10 jaar en nooit lag er een pluimpje verkeerd. Degene die denkt tegen paratyfus nooit te hoeven kuren of enten en immuniteit op te bouwen, wens ik veel succes. Allemaal leuk totdat het je treft.
Zo ben ik vanaf toen ook elke dag oregano olie over het voer gaan verstrekken. Dat oregano een beschermende werking heeft, is een feit en kon men onlangs nog lezen in het stukje van Nanne Wolff in Het Spoor der Kampioenen.
Van mijn drastische aanpak destijds heb ik geen spijt gehad, want de duiven die genezen zijn blijven wel dragers en zorgen binnen de kortste keren weer voor dezelfde problemen. Zo ruim ik nu nog steeds elke duif (jong en oud) op waarvan ik denk dat hij of zij niet fris is. Zo deed ik dat begin jaren ‘90 en zo doe ik dat nog steeds.
ENTINGEN JONGE DUIVEN
De jonge duiven krijgen binnenkort hun rota/paramyxo enting, daarmee worden ze eenmalig gevaccineerd. Ze krijgen ook nog een pokkenenting met het borsteltje en een week of vier voor de eerste wedvlucht een enting met een dode entstof tegen paratyfus.
In het verleden heb ik ooit één keer tegen herpes geënt, maar toen kreeg ik ook gelijk te weten wat herpes was. Het leek wel alsof ik dat erin gespoten had. Dat doe ik dus nooit meer!