- woensdag 02 juni 2021
Overal om me heen hoor ik over hokken met adeno. Ik heb het dit jaar ook gehad, maar in sluimerende mate. Ik weet niet of dit aan de rota-enting ligt, de bijproducten of de combinatie hiervan, maar ik heb het in ieder geval veel minder erg gehad dit jaar.
Binnen de gehele groep hadden zo’n acht jongen slechte mest, drie daarvan zijn verwijderd en de overige vijf kwamen er met moeite doorheen. Ik liet die lopen voor de rest om weerstand tegen op te bouwen.
Uiteindelijk leek het voorbij, op die vijf na. Enigszins gefrustreerd besloot ik de duiven op te leren op 30 km, waarbij ze één voor één huiswaarts moesten. Nou, dat heb ik geweten. Na enkele dagen miste ik nog 15% en het rare ervan was dat die rondom de losplaats overal binnengelopen zijn, zowel de mooie als minder mooie exemplaren.
Zo haalde ik in 2016 een ronde eitjes van de beste weduwnaars van een topspeler uit België. Ik plaatste die op een apart hok en toen ze eenmaal goed rondvlogen, bracht ik ze 5 km weg. Eenmaal terug was niet één duif thuis van de 30 en ’s avonds laat nog steeds niet. De andere morgen zaten er een paar, dus ik dacht al snel: wat een rotzooi.
Maar wat bleek, ook die waren allemaal binnengelopen waar ik ze had losgelaten. Het rare van alles was dat er al enkele dood waren gegaan in hun opvanghok. Ook die wel thuis waren gekomen, hadden inmiddels het loodje gelegd. Het verdict was adeno en ik vermoed toen al met rota erbij. Wat nog leefde van die bijgehaalde eitjes is toen wel gelijk verwijderd.
Het feit is dus: wacht minstens twee à drie weken met opleren of spelen na een adeno besmetting. Je hok dunt anders harder uit dan je denkt. Van de 15% die hier verloren ging, vertoonden vele geen symptomen, maar zij hadden het dus wel onder de leden.
GPS RINGEN
Verder een hoop commotie over die GPS ringen op sites en in duivenkranten. Als dat allemaal zo moet zijn, dan zitten er in Zeeland volgens de GPS ringen wel erg slechte duiven. Van Issoudun maakten ze in Oost Brabant en Limburg namelijk 100mpm meer, terwijl de duiven volgens die GPS proeven toch vaak de kustlijn aan zouden moeten houden.
Zouden ze dan niet wekelijks veel meer meters per minuut moeten aanhouden in Zeeland als de duiven altijd de kustlijn lijn vlogen? Ik geloof daar niets van. Daarbij twijfel ik sowieso of dat duiven die eerst naar Engeland vliegen en dan pas huiswaarts gaan, vluchten zullen winnen.
Het is toch al moeilijk om GPS ringen aan een goede duif te doen, want van alles wat er rondvliegt, behoort amper 25% tot de categorie ‘goede duif’. Dan druk ik me nog voorzichtig uit, denk ik. Althans, wie meer dan 25% goede op zijn of haar hok heeft, zal ongetwijfeld tot de beste spelers behoren.
De wind bepaalt de trek en een kopduif in goede doen kan overal vallen, alleen het gros van de duiven wordt door de wind bepaald. Hier is geen hogere wiskunde voor nodig.
Zo houdt ‘ie zoals het er nu uitziet komend weekend een noordenwind, wat net als een zuidenwind de eerlijkste wind is. Niemand in het voordeel en niemand in het nadeel.