- zondag 14 maart 2021
Het schijnt dat de Belgen gaan vliegen. Ik hoop dat dit in Nederland ook ergens in april gaat gebeuren.
De jongen bij de vliegduiven gaan er deze week af. Ze zijn aan het bijleggen, dus ik verwacht dat alles rond de 18e op weduwschap gaat.
Deze week ga ik met enkele duiven naar De Weerd voor mestcontrole en keeluitstrijkjes, er is nu nog alle tijd. Vorig jaar vonden ze een enkel coccidiose eitje, dus daar heb ik een tablet voor gegeven. Overigens was dat de eerste keer in mijn duivencarrière dat ze dat gevonden hadden.
Tegen coccidiose en wormen kuur ik nooit, tenzij ze die tijdens onderzoek vinden. Ik zie daar niet direct een groot probleem in. Hetzelfde geldt voor tricho; de duiven zullen er ziek van zijn, maar gaan er niet snel aan dood.
Paratyfus is iets waar ik wel bang voor ben en daar wordt dus elk jaar tegen gekuurd en geënt. Zelfs de jongen ent ik ertegen. Wie daar te licht over denkt of denkt dat ze dat uit kunnen zieken, speelt met vuur.
De duiven gaan hier zoals ieder jaar op totaal weduwschap, al is het voor de doffers op normaal weduwschap wel beter. Mannen als Oliver Sabol houden de partners thuis en dan komen de doffers veel beter tot hun recht.
De topprestaties bij de oude duiven zijn hier voor 70% toe te wijzen aan de duivinnen, terwijl als jong de doffers even goed komen, misschien zelfs beter. De doffers die uiteindelijk wel uit de verf komen op het totaalweduwschapsspel, zijn later vaak goede kwekers.
Als ik het concept vliegprogramma van onze afdeling bekijk, kan je ook maar beter met de oude duiven spelen. Bij de jonge duiven beginnen we 3 juli op 145 km en 7 augustus zitten we op 245 km. Ze trekken dus vijf weken uit voor een sprong van 100 km.
Wie dat verzint, Joost mag het weten, maar we mogen er niets van vinden want dan zijn de grote meneren boos. Nu dus gesteund door de gedragscode van de NPO. Weg vrijheid van meningsuiting. Hmm, ik ben benieuwd of dat ook gerechtelijk goed onderbouwd is.