- vrijdag 26 februari 2021
Het weer was heerlijk afgelopen weekend en daarom heb ik zaterdag en zondag een ronde gefietst. Nu fiets ik elke dag wel voor mijn rug, maar het is een wereld van verschil of de zon schijnt of niet.
Mijn 82-jarige mede duivenletter Sjef was op bezoek om naar de duiven te kijken. Zelf was hij een topper op de snelheid en halve fond met amper tien duiven. Sinds 2014 is hij een trouwe letter. De duiven stonden er prachtig op vond hij en inderdaad, nu met de zon in het hok lijkt alles in topvorm te verkeren.
De vliegduiven liggen met jongen van de kwekers rond de 10-14 dagen oud. Daarna mogen ze bijleggen en nog een dikke week nabroeden. Ik doe dat al jaren zo. De duiven beginnen ontspannen aan het seizoen en zitten lang samen. Ik verduister de oude duiven, dus met de rui heb ik weinig problemen en de natour is niet zozeer mijn spelgebied.
Van de 64 gespeende winterjongen van de eerste ronde zijn er 56 over. Vier zijn er opgepeuzeld, drie zijn er weg en eentje heb ik zelf verwijderd. Het is een natuurlijke selectie en de rover zal zo nu en dan langskomen, ik kan slecht hele dagen op wacht staan. Hij pakt ze niet van het hok maar uit de lucht, dat heb ik zelf gezien. Je bent dus altijd te laat als hij ze enkele honderden meters van het hok uit de lucht vist.
Nu weet je van jonge duiven nog helemaal niets. Als hij een oude duif pakt daarentegen, dan is het er vaak een met goede prestaties. Maar goed, aan verliezen ontkom je niet. Als je straks gaat opleren blijven er weg, ze vliegen in de draden of de afdeling lost zoals in 2019 op een manier waarop je er in één klap 60 kwijt bent.
De jonge duiven krijgen hier in ieder geval een harde leerschool en worden één voor één gelost uit alle richtingen. Of er na de eerste vlucht 100 of 60 overschieten boeit me niet, als de betere er nog maar zijn.
De nieuwe bijproducten vliegen de deur uit, net als de emmers. De producent kan het even niet bijbenen, maar we verwachten eind deze week nieuwe voorraad. De nieuwe, grovere lava loopt ook hard. Wij kregen een volle trailer geleverd, waarvan de helft al weg is. Wees er dus snel bij als je deze lava dit seizoen nog in je hok wilt hebben.
Zodra het sein voor het vliegseizoen op groen gaat, wordt ook de Octavit in productie genomen. Voor mij een topproduct met ingrediënten die ik al zo’n tien jaar geef, alleen hebben we het verbeterd door er diverse vitaminen aan toe te voegen.
Ik hoop dat we in april los kunnen, maar het blijft angstvallig stil. Het lijkt wel of men afwacht tot het licht op groen gaat en daarna pas dingen gaat regelen. Dat zal tot uitstel van het seizoen leiden, vrees ik. Krijgen we dan ook nog wat tropische weken, dan worden er vluchten afgenomen die niet terug komen.
Over de temperatuur nog dit: alle warme landen om ons heen lachen met die IWB adviezen. Hoe kun je zoveel geld verspillen aan een groepering die niet eens weet hoe een duif eruitziet. Los net als vroeger met warm weer om 7u. Het hoeft voor duiven geen perfecte lucht te zijn, ik heb daar zelf nooit naar gekeken. Los je om 7u, dan zijn de meeste duiven voor 10u thuis als men de vluchten tot 250 km inkort.
Zelf los ik zelfs in de regen. Mijn schoonvader bracht vroeger mijn jonge duiven weg als hij van de veiling terugkwam. Vaak was het dan 14u hartje zomer op 35 km, ook al was het dik 30 graden.
In de zomer ging ik om 4.45u naar het land, dan stond daar de Poolse bond om de duiven te lossen en die waren altijd voor 5.30u los. Dit doen ze nu 25 jaar later nog steeds, dus ik neem aan dat die duiven elke keer weer terug naar huis keren.