- zondag 08 november 2020
Het kweekseizoen staat voor de deur en de kweekduiven zijn weer als nieuw met hun nieuwe verenkleed. De vliegduiven staan nog wel op gemiddeld drie pennen, maar ook zij worden weer mooi. Sinds oktober zijn ze niet los geweest.
De hokken staan dag en nacht open en ze zitten dan ook altijd in de ren. Ik kan niet goed tegen stof, daarom veel ruimte met weinig duiven in het hok en veel verse lucht. De hokken poets ik om de dag, maar er ligt weinig omdat ze hele dagen in de regen zitten. Ze kunnen naar binnen, maar vinden het schijnbaar fijner om buiten onder het gaas in de regen en wind te zitten.
Ze gaan 1 à 2x keer per week in bad met een scheutje chloor erin. Eenmaal daags krijgen ze hun voeding met oregano olie en Champions Mineralenmix erover. Verder om de dag Sedochol en Naturaline en meer schijnen ze niet nodig te hebben. Ik doe dit overigens al jaren zo.
Over enkele weken zijn de meeste pluimen weg en verhuizen de vliegers naar de oude duivenverblijven. Daar kunnen ze op hun gemak een bak zoeken, ze worden immers pas over drie maanden gekoppeld. Eenmaal daar gaan ze wel om de dag los, dus over enkele weken mogen ze hun dagelijkse rondjes vliegen. Als ze uitgevlogen zijn, gaan ze naar binnen.
PENNEN
Als de rui voorbij is bekijk ik de duiven. Slechte pennen vind ik zelden, maar als ik ze vind is dat omdat zo’n duif te diep is geweest tijdens de vluchten of omdat ‘ie een afstand heeft gevlogen waar ‘ie eigenlijk niet voor geschikt is. Heeft zo’n duif enkele weken gezworven in het seizoen, dan kan ‘ie ook een slechte pen zetten.
Het zegt overigens niets, want een slechte pen kan je trekken. Vaak komt er een goede voor terug als de duif gezond is, maar doe dat wel pas als ‘ie volledig is ingepluimd. Broekpennen die slecht zijn is voor het leven, die kan je beter laten staan. Deze blijven slecht terugkomen als je ze trekt. Ze zijn vaak te wijten aan duiven die niet in orde waren, maar toch een zware vlucht voor de kiezen kregen.
MEDISCH
Hier zoals bekend zo min mogelijk medicatie. Ik los het liever op door duiven het gehele jaar kort bij de natuur te houden en op die manier hun weerstand te verhogen. Mocht Jan van Wanrooij van De Weerd iets vinden tijdens de controle, dan leef ik dat wel gewoon na.
Met teveel medicatie, boosten of duiven alle weken lappen tijdens het vliegseizoen, kan je onmogelijk elke vlucht goed spelen. Als je duiven met een goede basisgezondheid en voeding hebt, dan wel. Met duiven die telkens iets mankeren kun je niets aanvangen. Verwijder ze en ga op zoek naar sterkere exemplaren. Vandaar hier ook jaarrond selectie op gezondheid en dat begint al tijdens het ringen van de jongen.