- maandag 09 oktober 2023
Salmonella een blijvend probleem?
Een oude duivenwijsheid door de jaren heen te be- luisteren is en was: ‘Als je paratyfus op je hok krijgt kunt je het hok beter aansteken. Daar kom je nooit van af!’ Parafyfus bij duiven, die uitsluitend veroorzaakt wordt door Salmonella typhimurium var. Copenhagen, is doorgaans een hardnekkige besmetting. In het najaar wordt nog steeds door veel liefhebbers ‘een preventieve kuur’ gegeven. Maar de waarde hiervan moet sterk in twijfel worden getrokken. Ieder medicijn tegen salmonella heeft namelijk maar een beperkte werking.
Van de veel gebruikte antibiotica heeft Enrofloxacine (Baytril®) nog de langste remmende werking op de uitscheiding. Globaal twee maanden. Bij duiven die met andere middelen behandeld worden stellen we vaak al weer na een maand Salmonella vast in de mest middels bacteriologisch onderzoek. Toch geloven nog veel liefhebbers heilig in het kuren met antibiotica preventief in de late herfst. Wij stellen echter in toenemende mate vast dat duiven die gekuurd zijn vrij snel daarna juist symptomen van paratyfus kunnen gaan vertonen. Maar niet alleen dat. We zien ook regelmatig liefhebbers, die al meerdere kuren tegen paratyfus gegeven hebben in korte tijd (vaak van meerdere dierenartsen), maar dan toch nog te kampen hebben met (soms grote) sterfte veroorzaakt door paratyfus.
De oorzaak dient mijns inziens gezocht te worden in de verzwakking van het microbioom, waardoor de remmende werking op de Salmonella door de goede darmbacteriën juist vermindert door het frequente antibioticum gebruik. Hierdoor nemen de mogelijkheden voor de Salmonella juist toe, waardoor de problemen op termijn juist kunnen verergeren in plaats van verminderen. Zeker als de stam van de Salmonella al resistentie begint te vertonen tegen de gebruikte middelen.
Ons advies is dan ook om vóór antibioticumgebruik, niet alleen de noodzaak hiervan vast te stellen middels bacteriologisch onderzoek, maar in geval van een positieve test te behandelen overeenkomstig een gevoeligheidstest, zodat men daadwerkelijk het beste middel gebruikt. Preventief kuren met antibiotica raden we af. Bij een positieve bevinding dient een plan van aanpak opgesteld te worden dat toegesneden is op de individuele liefhebber. Daarbij komen medicatie, preventie, enting en desinfectie bij elkaar.
Onderzoek heeft uitgewezen dat Salmonalla het moeilijker heeft zich te handhaven in een milieu waarin de darm ondersteund wordt met kortketen vetzuren. Met name de alfa-monoglyceridens hebben een antibacterieel effect. Het bleek dat deze natuurlijke stoffen beter in staat waren om de salmonella uitscheiding te reduceren dan de gebruikte antibiotica.
Wij hebben veldonderzoek gedaan bij duiven met deze middelen met betrekking tot de mogelijkheden van deze kortketenvetzuren het Salmonella probleem te helpen reduceren. De resultaten waren boven verwachting. Menig hok met chronische problemen met Salmonella, waarbij regelmatig gekuurd moest worden om de problematiek beheersbaar te houden, vaak zonder succes, werd met succes van de problemen afgeholpen middels het gebruik van Bony PreviSal®.
Veel van de liefhebbers, die onze kliniek bezoeken hebben zich dan ook zelf overtuigd van de waarde van dit product. Menige liefhebber gebruikt het zelfs tijdens het vliegseizoen enkele dagen in de week, omdat het de gezondheid van de duiven zichtbaar sterk verbetert.
De Bony PreviSal® heeft op natuurlijke manier een remmende werking op de schadelijke, veelal gram-negatieve bacteriën zoals E. Coli en Salmonella waardoor de duiven veel minder klinische klachten vertonen.
We adviseren in het najaar de Bony PreviSal® een week of drie te geven. Deze natuurlijke aanpak blijkt keer op keer zeer effectief. Daarnaast gebruik ik het product zelf preventief bij de eigen (kweek)duiven minstens 2x per week.
Peter Boskamp