donderdag, februari 02, 2017

Soleil

 

Ik ben blij dat vandaag de zon in het hok schijnt.
Duiven worden daar zoals al vaker aangehaald gretiger van, drukker, paarlustiger.
Dat laatste wil ik graag omdat ik morgen koppelen wil.

Bij een koppel of 5 stuur ik aan op een bepaalde partner, de anderen neem ik minder nauw.
Zusje gaat op Ari en daarna krijgt Ari nog een keer Rode Maria (uit 404 van Jos, zus van diens 403 x zijn rode fondkampioen van het Antwerpse).
Van die laatste koppeling heb ik 2 laatjes. Een rode doffer en een donker geschelpt duivin. Spreken me zeer aan, vooral het duivinnetje. Zo probeer ik de Saarlozen op mijn manier nog weer te verbeteren met als doel een keivroege op een mooie ZLU-vlucht. Als ik dus zo’n 50% Saarloos/ 50% Van Olmen door de selectie krijg na invliegen enz, vind ik dat machtig mooi materiaal om weer terug te koppelen op een 100% Saarloos of 100% Van Olmen. De ene sneller proberen te maken en de ander taaier. Dat is zo ongeveer de filosofie.

Ik heb een prachtduivin van Bert van 2016 die op een zoon van Ari gekoppeld gaat worden. Ook dat zie ik zitten met bovenstaande filosofie op ’t oog. De Limoges gaat op een laat doffertje naar keuze (keuze uit 3). Wordt allemaal weer leuk om van toppers te dromen die daar dan weer uit voort zouden gaan komen. Net als iedereen proberen we wat en schieten we o zo vaak mis. De vader en moeder van De Harrie zouden zogezegd heel doelbewust zijn samengesteld… Dat zal wel maar dat deed diens eigenaar met zoveel koppels en alleen bij dit ene koppel die ene topper… was het maar zo simpel.

Vandaag kweekvoer aan de duiven gegeven, morgenochtend nog eens. Daarna in de loop van de dag de dieren bij elkaar. Vaste koppels wellicht nog even wachten (die koppelen toch wel) zodat de nieuwelingen hun vak makkelijk eigen maken en straks beter verdedigen.
12 tot 13 koppels worden het… tel maar mee, 26 duiven op dubbelweduwschap!

zondag, februari 05, 2017

GEKOPPELD

 

Vrijdag gekoppeld. Einde van de dag en zaterdag nog enkele koppels. Het ging vlot en de meesten paarden eigenlijk direct wel. Nu zondag kan alles los op 1 na. Enkele koppels samen los is nog te risicovol: de duivinkent het vak bijvoorbeeld wel maar de nieuwe doffer nog niet... of meer van die combinaties waarbij anderen interesse hebben in een bepaald broedvak. Ook een duivin die eerder elders zat en alsmaar terugwil is niet handig. Ik geloof wel dat vrij koppelen het beste is maar dan kunnen we het vaak niet krijgen zoals we het willen maar moesten we niet nemen hoe we het krijgen? Als motivatie zo belangrijk is in de duivensport dan is het bij het koppelen wel heel voornaam dat ze direct gek op elkaar zijn en blijven eigenlijk! Daarbij het liefst ook als een daas op hun vakje, dat is misschien nog wel belangrijker.

In elk geval ging het vlot, dat is al fijn. Later deze week wat uitvliegen en rommelen met tabakstelen.

Rust gemixed met Kweek, grit en mineralen, dat is het.
De laatjes in het jongeduivenhok. Druk doen maar nog niet zomaar een stek en een partner.
Ontzettend leuk spul die een pracht aanvulling zijn voor de anderen. Dit jaar ruimschoots opleren en dan volgend jaar als een soort nepjaarling de baan echt op. Voor nu is het met 14 koppels de max, 6 oude duivinnen en 5 oude doffers (+2 oude die net zo onervaren zijn als de jongen)... de rest jaarlingen.

HEEFT U AANSTAANDE VRIJDAG NOG IN DE GATEN? BEEKMAN EN SAARLOOS IN OUD BEIJERLAND!!!

maandag, februari 06, 2017

Spieken

 

Ik spiek altijd door een kier naar de duiven. Kijken hoe ze het doen en kijk dan vooral naar gedrag... hoe ze op elkaar reageren en doen. Het leert me veel over hoe ze zijn qua karakter en waar ze hun motivatie uit halen. Handig voor nu en ook in het vliegseizoen. ACHT is meer dan DUIZEND

vanmorgen zat alles rustig te loeien en te doen. Tabakstelen erbij, schotels erin, laat ze maar rommelen. 3 koppels zitten nog vast. Die kennen hun vak prima maar anderen willen nog naar dat vak. Dus degenen die het het minst kennen krijgen de vrijheid en niet degenen die het al goed weten. Niet de omgekeerde wereld maar de beste manier om het te leren. 1 Koppel zit zelfs in het jonge duivenhok. Dat Koppel gaat pas a.s. week terug. Ik ga er dan vanuit dat diens buurman is ingeburgerd in diens vak en dat verdedigen zal. In de winter ging dat een keer mis en die duif die nu in het jonge duivenhok zit met diens duivin had de nieuweling eruit getsjoept. Niet handig maar nu de tijd om het op te lossen. Over een week hoop ik dat beide koppels dat ene vak voldoende kennen en bevechten en niet nog eens naar dat andere willen blijven gaan!

Nu vechten is beter dan straks als er eitjes zijn.
Overigens staan de schotels op een verhoging. Als er al gevochten wordt doen ze dat op de "begane grond" van het vak en zijn de eitjes op jongen veilig.

Op naar de eerste marathonvlucht: weekend van St Vincent en Pau... nog een lange weg te gaan!

maandag, februari 06, 2017

Zaak Droog en Diclofenac

 

Op Marathonduivenjournaal lees ik over de zaak Droog.
De schrijver trekt van leer tegen de manier waarop de mestmonsters zijn genomen.
Een met hoofdletters en uitroeptekens doorspekt stuk waarin iemand schrijft over het amateurisme van de dopingcontroleurs in de duivensport.
De emotionele betrokkenheid van de schrijver spat er bijna af, ook niet bepaald profi. Maar ja, met de huidige media kunnen we allemaal schrijven wat we willen, niet?

Weet je, hoe het ook maar is gegaan, dit wordt (of is) een zaak met alleen maar verliezers als je het mij vraagt.

Hebben ze niet van de winnares een mestmonster genomen maar van elders in het hok, dan blijft het verdacht waarom residu zou zijn gevonden van een zalf waarmee mensen hun gewrichten insmeren, toch?

Procedureel uitvechten is zoals dat dan rechtmatig gaat… en stel hij krijgt geen straf, is men prive door een lastige periode gegaan maar blijft onopgehelderd hoe dat spul er terechtkwam.

Met mij weten velen wat duivenmelkers doen met Voltaren maar dat publiekelijk maken is taboe.
Waarom zegt men dat nu niet gewoon?

Geef toe dat de procedure niet goed is gelopen en geef toe hoe dat spul in het hok kwam, case closed.

Kom op hey, controleurs doe het zoals het hoort!
Is het niet een idee dat men een neutrale organisatie de controle laat doen?
Van mij mag de prijs per duif omhoog voor een schone sport!

woensdag, februari 08, 2017

1 koppel wil niet

 

Ik heb 1 koppel dat niet wil. De rest gaat als vanzelf. De tabakstelen waren gisteravond allemaal op en alle koppels goed bijeen. Vandaag deels open hok en rommelen maar. Dat de komende dagen nog eens en daarmee moeten ze het doen. Wat ik doen zal met dat ene Koppel weet ik nog niet. Meestal wordt dat niks en blijft het tobben. Ik heb nog een sort wisseltruuk in gedachten maar of dat op korte termijn wat wordt durf ik nog niet te bedenken.

Ik kreeg bijval op mijn blogpost van gisteren.
Wat een gedoe man, waar zijn we toch mee bezig in de duivensport.

Maandag hadden we nog een jaarvergadering. Kort en snel maar helaas weer 2 leden minder en financieel gaan we ook niet de goede kant op...

donderdag, februari 09, 2017

Fotootje Ari

 
 
Is nog de proefdruk maar hij staat er fraai op! Aanstaand seizoen gewoon in competitie hoor. 2x vroeg op de ZLU in 2016: Agen (op zondag, ca. 1:100) en Narbonne (115e nationaal). Direct van Bert Saarloos uit het naburige Klaaswaal!
 
Staat momenteel gekoppeld op "Zusje" en gaat daarna nog een keer op Rode Maria, uit zus 403 (Supercrack Jos van Olmen).
 

Michel Beekman en Bert Saarloos

 
Hedenavond, 10-2-2017, deze twee grootheden uit de duivensport met een "duivenpraatje" in het clubgebouw van PV de Reisduif te Oud-Beijerland. Gezelligheid in combinatie met leerzame info van beide heren.

20:00 uur, Karel Doormanstraat 11 (Centrum, naast de grote kerk).
Zaal open 19:30
gratis parkeren in het centrum

1x verloting met enorm veel mooie prijzen!

zondag, februari 12, 2017

Zeer leerzaam

 

Bert en Michel waren zeer leerzaam. Door de regels door hoorde ik het aloude van de duivensport: hou het eenvoudig. Vind goede duiven en een eenvoudig systeem.

Beekman is iets meer voer- en bijproductenman. Ook met licht ziet hij nog meer mogelijkheden voor de marathons. Bert lijkt het alsmaar eenvoudiger te doen over de jaren. Mind you: Bert en vader Arie waren in de jaren 90 als eens marathonkampioen van NL hè. Zo ook Noël Peiren in België. Die was in de jaren 70 van vorige eeuw al ongenaakbaar!


Michel en Bert, nogmaals ontzettend bedankt!

zondag, februari 12, 2017

OPROEP VOOR MULTIMEDIAGEBRUIKERS DUIVENSPORT

 

Gisteren was ik met zoonlief bij de NK atletiek. Talentje in de dop deed het meer dan leuk met clubgenootjes op een 200 meter estafette.

Nadien verzamelden ze handtekeningen van atleten. Wat me opviel was dat enkele atleten hun instagram en of internetpagina aanprezen. Bezig dus om zichzelf en daarmee hun atletiekonderdeel en of sportbeleving onder de aandacht te brengen. Verdergaand dan een internetpagina zoals vele duivenmelkers die inmiddels hebben of de handvol duivenmelkersbloggers zoals ik er eentje ben.


Wat ik zou willen doen bij deze , en deel dit bericht aub: LATEN WE DE DUIVENSPORT meer onder de aandacht brengen met nieuwe multimedia.

Wie gaat er vloggen over de sport? Instagrammen? of nog andere manieren?
Ontzettend veel mogelijkheden om de hobby/ sport onder de aandacht te brengen. Zoon Merijn deed het vorig jaar al eens: enkele vlogberichtjes maar dat strandde.

Wat me een jaar later opvalt is dat niemand dat verder oppakte. We moeten niet alleen oude wijn in nieuwe zakken stoppen door fancy containerautos zoals afdeling Friesland te laten rijden . Goed natuurlijk maar we moeten denk ik bloggen, vloggen en instagrammen!

Facebook door duivenmelkers blijft alleen bekend bij duivenmelkers. Hoe leuk is het als anderen ethousiast kunnen worden van onze hobby als we het belichten op manieren die ook buitenstaanders kunnen zien?

De NPO kan toch budget vrijmaken voor vloggers die de duivensport leuk onder de aandacht brengen door vlogberichten? Mogelijkheden zowat onbeperkt. Sportmarketing heet dat tegenwoordig!


Ik zal het vloggen zelf dit jaar nog weer eens oppikken, wie doet er mee?

Deel dit bericht op facebook, duivensites etc... aub!

dinsdag, februari 14, 2017

Eerste eitjes

 

De eerste eitjes van het seizoen zijn er. 3 oude duivinnen hadden gisteren hun eerste.
Overdag 's middags los... voldoende voer, grit en mineralen. De rest moet toch echt uit de dieren zelf komen. Zover gaat het vlot. Ook het laatste koppel zit goed samen, het is full-house.

woensdag, februari 15, 2017

Witte teennagels

 
Ik vernam van een kampioen dat hij kijkt naar de witte teennagels. Heeft een duif zonder bont witte teennagels, dan zou er zo maar eens een goede kweker in schuilen. Diverse voorbeelden en dat is toch wel opvallend.

Ervaring?
Ik ben bang dat er helaas niet zo iets is als zekerheid in dat verband maar er zou best wel eens iets in kunnen zitten... Ik ken de voorbeelden niet maar u wel? mail me!

donderdag, februari 16, 2017

Hetze tegen het NPO ofzo?

 
In de zaak Droog lijkt er een heuze hetze op gang tegen het NPO. Beladen emotionele stukken op o.a. Marathonduivenjournaal leggen het aan de lezer uit hoe het zou zitten. Tsjonge wat een zonde van al die energie.


Zoals ik al schreef: Beide partijen moeten afrondend aan tafel en de zaak sluiten. Geef fouten toe en leg nou toch eens eerlijk uit hoe er in vredesnaam diclofenac in de duivenstront kwam.


Zoals men nu bezig is wordt er niks opbouwends meer gedaan maar met duivenstront gesmeten. Kom toch op mannen!




Gisteren kwam ik erachter dat de Goude Duif viering deze zaterdag al is. Ik heb in de thuisagenda staan dat het het laatste weekend van februari is, dat blijkt nu eerder. Ik wilde er graag heen maar sta nu in dubio. Druk programma op vrijdag en zaterdag en dan nog "even" naar de Duif?


Duiven doen het goed. Ik ga eitjes wegnemen om straks was eitjes van elders te kunnen onderleggen. Die 2e keer leggen zal niet veel impact hebben op gezonde duiven. Zusje waag ik er niet aan om op zo'n termijn 2x te leggen. Zie is al enorm gebruikt als legbatterij en ik spaar haar liever nog wat.


Ik heb 2 zakken Versele gevraagd aan mijn voerboer. 2 kweek met zwarte mais (geen korrels ander spul). Ik wil ook in het seizoen straks met Versele gaan werken (in combi met Matador). Nu wennen aan deze soort mais lijkt me goed voor straks. Ik denk dat het eigenlijk wel door allemaal gegeten wordt. De jongen kregen immers restanten afgelopen seizoen. Evenzo, niet pas straks toepassen maar nu al! Ik krijg er zin in!
 

zaterdag, februari 18, 2017

Beens 2.0

 
Gisteravond was Arjan Beens in Middelharnis. O.l.v. Piet de Vogel een zeer onderhoudend en leerzaam gesprek. Arjan heeft zijn mening klaar en is verder no nonsense. Ik zie parallelen met Willem de Bruijn: spelen, spelen spelen en selecteren maar. Hij heeft momenteel weer duiven zitten dikke 200 jong spul en 110 duiven die kweker mogen heten. My Goodness...

Hij is bloedfanatiek, een game-changer zei Piet. Dat laatste ging wat ver vond ik. Hij speelt het spel niet anders maar bovengemiddeld fanatiek. Ik mag dat wel!!
Diverse zaken geleerd en ga ik invoegen in mijn systeem. Kun je beetje doen aan wat ze noemen 'cherry picking' oftewel, het beste van elder thuis toepassen.

Die gaat vanaf 2018 voorin pakken op de ZLU, let maar op.
Ik ga 'm voor proberen te zitten, game-on!

Hier nog een enkele die het eerste eitje moet deponeren. De komende week geen aantrekkelijk weer maar dat hoeft op zich natuurlijk niet meer, nu er gelegd is.

Jammer dat ik niet ook nog eens naar De Gouden Duif kon... het zou te veel van het goede zij  geweest. Bart als je dit leest: tot snel een keer!

A.s. zaterdag even niks en de week erop Beurs. Weer even genoeg.
 

woensdag, februari 22, 2017

Vlotte leg

 
Hier al bij al een vlotte leg. Gisteren de laatste haar 2e eitje en dat was er 1 die eerst met haar doffer in het jonge duivenhok moest hokken en dat zonder vaste plek. Die mag iets trager zijn.

Van 6 koppels hou ik door... de rest gaat naar elders. Die zes zijn van Ari, zijn 3 zoons, en nog 2 van mijn Favo's. Later volgens nog eitjes van Bert, nog 2e ronde met andere duivin van Ari en zo doen we verder. Later nog een enkele andere van eigen hok en of elders... meer dan voldoende.

Ik heb alsmaar meer de neiging om zoals ik dat in het verleden deed in te zetten op degenen die me gewoon het meest aanspreken. Wat ik dan daarbij wel geleerd heb is vooral niet blind te staren en gewoon een duif die me niet aanstaat ook al is die uit een topper, toch te elimineren. Daarin zijn veel melkers te zwak, ook ik.

Overigens heb ik met zaklamp eronder de eitjes gechecked en zie dat ze bevrucht zijn... kortom qua bevruchten een volle score, zover.

vrijdag, februari 24, 2017

Zwarte mais en kleine verbeteringen

 
Kweekvoer van Versele met de zwarte mais erin is optisch een mooi voer! Sinds jaren Matador, toch wat anders (erbij). Dat begon na de presentatie van Martijn Oomen een dik jaar geleden. Ik ben toen in het seizoen de Mengeling van Versele gaan beruiken (deels) met 30% zwarte mais. opvallend is dat ze het niet makkelijk aten. Waarschijnlijk omdat ze het niet kennen. Eenmaal dat ze het kenden had het er alle schijn van (ik ben overtuigd) dat ze eerste de zwarte mais kiezen. Zeker bij thuiskomst. Enkele duiven kiezen zelfs overduidelijk eerst de zwarte mais eruit alvorens ander spul te gaan eten.

Kijk, zaligmakend is het niet maar ik denk dat het een meer dan welkome aanvulling is!
De enorme hoeveelheid antioxidanten moet een werking hebben die gunstig is... beetje meer van dat goede wil ik er wel in proberen te stoppen.

Nu al met de kweek en straks met de vluchten ook. Kwestie van marginale verbeteringen te proberen te bereiken.

Van de week las ik dat Renault verwacht 0,3 seconde sneller te kunnen zijn per ronde met de nieuwe F1 motor... daar gaat het ook steeds om zulke kleine marges maar wel zodanig dat het winnen is of verliezen!

Komende week Voorjaarsbeurs. Daarna zijn we altijd "echt" van start, vindt je ook niet?

maandag, februari 27, 2017

Deukje en planken voor het raam

 

Natuurlijk kan een kweek niet zonder 'ongelukjes'. 1 van de eitjes van een koppel dat ik wilde bewaren was gedeukt. Ik zag het toen ik de eitjes nog eens bekeek. Of dat dan is van te vast broeden, harde tabakstelen of wat ook maar... het eitje had meerdere deuken. Wat me opviel was dat het ook wat lichter aanvoelde dan het andere eitje. Waarschijnlijk al wat vocht verloren enz. Met een beetje spijt, gewoon maar weggedaan. Het hoort er helemaal bij, helaas. Zowel het constateren van zo'n ongelukje als er snel overheen stappen. (Was bij koppel Zoon Ari x dochter Zusje).


Ik plaatste gisteren bij de vliegers een plank voor de ramen. Nog genoeg licht door de spoetnik en open (uitzet)raam. Kwestie van de boel wat drukken. Of het helpt? Ik weet het niet maar met lantaarnpalen die vlot mijn hok inschijnen is het al nooit echt donker. Nu wil ik ze niet verduisteren tussen bijvoorbeeld 18 en 07 ofzo maar gewoon wat minder zon in het hok  - als het er is - en dat tot zeg, april, lijkt me wel wat om de forme wat te verleggen naar later in het seizoen.


De laatjes doen het bijzonder naar mijn zin. Vooral mooie doffers, vol energie en glimmen als spiegels. Ik ga die niet pats boem opleren met de ouden mee. Dat vind ik te bot. Diverse keren korte tripjes, dan enkele keren op 40 km ofzo en dan een keertje inspringen door ze mee te geven met opleervluchtje in Brabant. Voordeel van dat laatste is dat de duiven van mij eigenlijk de laatste km's zelf moeten doen en niet zoals met de afdeling 5 waar ik lid van ben relatief gezien in de voorhoede zitten en de dieren de neiging hebben er massaal overheen te knallen en dan terug moeten keren. Ik leer ze liever dat ze het laatste stuk in de goede richting op zichzelf naar huis koersen!!
Ieder zijn gedachten nietwaar?


In elk geval kun je bijvoorbeeld uit reportages wel afleiden wat een ander doet maar toepassen thuis levert niet zondermeer hetzelfde op. Ook ligging, massa en dergelijke t.o.v. je eigen hok kan heel anders uitpakken.

woensdag, maart 01, 2017

Herfst i.p.v. een late winter

 

Winter was er deze keer nauwelijks. Deze week des te meer water. Pff het is meer herfst dan wat anders. Ik vind de duiven er behoorlijk goed onder. Dat vond ik wel eens anders. Zo ver tevreden dus. Zaterdagmiddag beurs. Wat boodschappen doen en wat mensen ontmoeten. Altijd wel een must eigenlijk zo net voor het seizoen begint.


De zwarte mais wordt er weer opvallend snel uitgegeten. Smaakt lekker kennelijk. Of een duif ook van nature doorheeft dat het barst van de antioxidanten lijkt me stug. Voordeel van de twijfel dan maar tot nu toe


Marien zit volgende week woensdag weer op 's Gravendeel. Ik ga ook weer eens.
Laatjes mee denk ik. Prik erin en even keuren door de meester.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
23 november 24
Het kweekseizoen staat voor de deur en dan...
peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40