Jos Nijman
- donderdag 21 november 2019
Lex(L) & Steef (R) |
Udo/Duyn, één van de sterkste hokken, zo niet het sterkste hok, van afdeling 6 en Nederland in 2019!
Afgelopen winter zat ik, onderweg naar de prijsuitreiking van de Gouden Duif in Belgie, met Steef en Lex te praten en besprak het seizoen 2018. Wat een topjaar hadden de mannen Udo/Duijn achter de rug. Steef noemde het een “boerenjaar”. Een jaar met veel kopwind en relatief veel zware vluchten. Voor 2019 zat, ondanks de verhuis van duiven naar het kweekhok en
de dood van een topduivin, een geweldige ploeg klaar maar wat zou het brengen? Want U leest het, pech zit in een klein hoekje maar juist dan moet je de rug rechten. Gek maar waar, om een aantal redenen, was besloten om in 2019 niet voor kampioenschappen te spelen. Proberen aan de kop te spelen en mooie vluchten te ‘BELEVEN’, daar zou het dit jaar om gaan. Maar ook met deze ambitie was één ding duidelijk, er zou niets aan het toeval overgelaten worden, de duiven moesten in perfecte conditie gebracht en gehouden worden. Dus werd met grote regelmaat een bezoek aan Kockengen gebracht en werden Hans of Stéphan geconsulteerd voor een gezondheidscheck.
Het seizoen 2019 werd een bijzonder seizoen in velerlei opzichten. De weersomstandigheden waren grillig en dat is nog zachtjes uitgedrukt. Maar of het nu koud, bloedje heet, stormde, de regen met bakken uit de lucht kwam, vluchten verzet werden, lossingen wel of niet verstandig waren, je moest duiven ‘pakken’ en dat kan alleen maar wanneer je ‘goede’ onder de pannen hebt. Maar ook als duivenman moet je verstandig zijn, veel wikken en wegen. Hoeveel gaan ermee? Welke duiven houdt je achter de hand? Wat vliegen wij volgende week? Maar je moet er vooral veel, heel veel voor doen. Duivensport is topsport, niets komt je aanwaaien!
2018 en 2019, werden twee totaal verschillende jaren maar beide topjaren. De successen rijgen zich al jaren aaneen en dan komt de onvermijdelijke vraag wat voor ‘soort’ duiven zitten er in Heiloo? Om dat te beantwoorden kunt U het beste de volgende artikelen op o.a. PIPA lezen, daar staat de oude basis op. https://www.pipa.be/en/newsandarticles/fancier-index/duijn-steef en https://www.pipa.be/nl/newsandarticles/reports/lex-udo-heiloo-nl-tovert-talenten-om-tot-nieuwe-sterren
Nadat Steef enige jaren geleden zijn duivenhok thuis afbrak en voornemens was er helemaal mee te kappen, vroeg Lex hem in combinatie te gaan spelen. De naam Duyn zou dan verbonden blijven met de duivensport en Steef kon Lex met raad en daad blijven bijstaan. Het koppelen en kweekstrategie, misschien wel het allerbelangrijkste, bleef op deze manier gewaarborgd, verder beslissen zij samen welke duiven meegaan en welke duiven aangewezen worden voor ’n vlucht. Een mooie samenwerking die zijn vruchten heeft afgeworpen. Steef heeft al de duiven thuis in de computer staan maar elke afstamming is ook paraat in zijn hoofd. Daarnaast schrijft hij wekelijks alles wat er die week voor bijzonders is voorgevallen in zijn schrift/logboek op. Hoe de duiven trainen, uitslag gezondheidscheck, weersomstandigheden, welke duiven mee zouden kunnen en welke duiven ‘aangetoond’ kunnen worden. Tijdens de vlucht zit Steef met zijn schrift, aan de buitentafel, in de aanslag en wanneer een duif de landing inzet, zit hij bij wijze van spreken, al te schrijven, de constateertijd, zelfs het getreuzel wordt achter het ringnummer van de gearriveerde duif genoteerd. Je kunt je voorstellen dat dit schrift einde jaar een compleet boekwerk is geworden maar natuurlijk ook een fantastisch naslagwerk is voor het volgende seizoen! Zelf heb ik een kijkje mogen nemen in het jaarboek 2019, in samenspraak met Steef zal ik daar komend seizoen het e.e.a. uit publiceren.
Bij Lex staan de hokken in zijn prachtige tuin. Menigeen zou er een hok bijzetten maar dat gaat in Heiloo niet gebeuren. Lex heeft nog een drukke baan en vertrekt in de ochtenduren al vroeg naar Amsterdam. Zijn vrouw Lia vindt de duiven prima en neemt ook wel, wanneer nodig, de honneurs waar. Daarnaast hebben Lia en Lex nog een zoon en een dochter, dus drukte genoeg in het gezinsleven. Aan 12 koppels op totaal weduwschap, ‘n 12 tal kweekkoppels en ‘n 70 tal jonge duiven heeft Lex zijn handen meer dan vol! Het accent van de verzorging ligt dus in de late middag en vroege avond en na het seizoen is de pijp dan ook behoorlijk leeg. Een vakantie/break zorgt dat weer energie wordt opgedaan. Nog even terug naar het hok, het hok staat op het zuidoosten, staat iets van de grond, heeft een hoge kap, genoeg glas aan de voorzijde met de mogelijkheid het aan de binnenkant af te schermen. De weduwduivinnen zitten opgesloten in een loketkast en voor de jonge duiven zijn 2 afdelingen gereserveerd. In beide hokken komt genoeg zuurstof aan de voorzijde binnen. Wanneer de jongen gescheiden worden wordt het hok gezellig gemaakt. Broedhokken, dozen en genoeg plekjes om weg te kruipen. In alle hokken liggen roosters wat ook zorgt voor een lekker milieu. Dat de hokken goed zijn, bewijzen de prestaties, een goede liefhebber zorgt voor een goed hok, de cirkel moet rond zijn.
Geheel links de ren en jonge duivenhokken (met spoetnik). vervolgens de afdeling duivinnen en weduwnaars |
de 12 weduwnaars |
Steef is nooit de man van veel duiven geweest en speelde bij hem thuis met niet meer dan 9 weduwnaars Daarnaast had hij een kweekhokje voor 6 kweekkoppels en zijn jonge duivenbestand bracht hij altijd binnen de kortste keren terug tot hooguit een 24 tal duiven. De mannen zitten dus wat betreft de hoeveelheid duiven op één lijn. Hoe minder duiven op het hok, hoe beter. Dus de selectie is hard, spijkerhard. Wanneer je bij Udo/Duyn in het kweekhok wordt geplaatst moet je een super of een bijzondere zijn, het genenpakket bestaat alleen maar uit winnaars. Daarnaast moeten de duiven ook voldoen in de hand, maar daar kom ik later nog op terug..
Uit deze kweekduiven trekken zij 2 ronden. Van een paar bewezen ‘super’-koppels kweken zij drie ronden, waarvan de 1e ronde wordt overgelegd naar de vliegers. Er zitten dus al rap een >70 tal jongen in het ruime hok. Dit aantal blijft niet lang in stand, want door de roofvogel, reiger en poes verdwijnt er weleens een duif. De kweekduiven, die uiteraard prima van bouw zijn, worden niet altijd goed op goed gekoppeld. Nee daar zit een gedachte achter. Ze moeten ‘matchen’ en elkaar aanvullen. Steef let hierbij ook op de ‘ogen’. Als de jongen 5 weken oud zijn worden ze ‘gekeurd’(beoordeeld) en voor alle jongen welke grote fouten vertonen is het vroegtijdig einde oefening. Gelijk het niet goed opgroeien, geen zachte pluim, haperende gezondheid, inpakken en wegwezen dus verminderd de hoeveelheid duiven snel naar rond de 50 stuks. Je begrijpt dat er geen duif op het hok zit met een verkeerde vleugel, een slechte onderbouw, een slechte stuit, een domme uitstraling dus wanneer je richting het vlieghok verhuist, laat staan dat je ooit in het kweekhok terecht komt, mankeert er niets aan zo’n duif. Koppelen en selecteren is dan ook een bezigheid, die Steef ook bij anderen doet en zij varen er wel bij!
Heel incidenteel wordt er een vreemd bloedig duifje ingebracht. De duiven van Richard Visscher, Lau Hoffman/Regtop, Dick Marijnissen mogen dan ook niet onvermeld blijven en zijn met succes ingebracht.
De duiven worden dus op totaal weduwschap gespeeld. Wat betreft het voeren, tonen enz. leiden vele wegen naar Rome en heeft het geen zin dit uit ten treuren te beschrijven. Goede, gezonde duiven trainen altijd goed en wanneer een duif meegaat op de vlucht straalt hij of zij je tegemoet. Jonge duiven worden de laatste vluchten op de deur gespeeld maar ook dan worden de duiven uitgezocht. Enkel duiven die kunnen winnen gaan mee!
Wat de prestaties betreft zal ik mij beperken tot het jaar 2019. Niets oude glorie en wat betreft de kampioenschappen beperken wij ons tot de CC, Kring, Afdeling en Nationaal.
Nu kunt U denken, het zijn een paar tovenaars maar kunnen die duiven het ook bij een andere liefhebbers. Het winnen is zo genetisch verankerd in de duiven dat Hoffman/Regtop er goede nakweek van heeft. In Polen vliegt Radek Rozniata in kampioenstijl maar ook ondergetekende samen met zijn broer slepen al jaren de nodige kampioenschappen in de wacht.
De prestaties 2019
CC 1B. van kring 1 afdeling 6 Noord-Holland:
Oude duiven Vitesse: 1e Onaangewezen en 1e Aangewezen kampioen.
Oude duiven Midfond: 1e Onaangewezen en 1e Aangewezen kampioen.
Hokprestatie: 1e Vitesse, 1e Midfond en 1e totaal oud.
Jonge duiven Vitesse: 2e Onaangewezen en 2e aangewezen kampioen.
Jonge duiven Midfond: 1e Onaangewezen en 1e aangewezen kampioen.
Jonge duiven totaal: 1e Onaangewezen en 2e Aangewezen kampioen.
Natour: 2e Onaangewezen en 6e Aangewezen Kampioen.
Duifkampioen: Vitesse oud: 3e (18-‘200)
Jong totaal: 3e (19-‘188), 4e (19-‘210), 5e (19-‘201), 8e (19-‘220).
Kring 1 afdeling 6. Noord Holland:
Oude duiven Vitesse: 1e Onaangewezen en 1e Aangewezen kampioen;
Oude duiven Midfond: 1e Onaangewezen en 1e Aangewezen kampioen;
Oud totaal: 4e Onaangewezen en 1e Aangewezen kampioen;
Jonge duiven Vitesse: 2e Onaangewezen en 5e Aangewezen kampioen;
Jonge duiven Midfond: 1e Onaangewezen en 2e Aangewezen kampioen;
Jonge duiven Totaal: 1e Onaangewezen en 3e Aangewezen kampioen;
Natour: 2e Onaangewezen en 7e Aangewezen kampioen;
Totaal Generaal: 2e Onaangewezen en 1e Aangewezen kampioen;
Hokkampioenschappen:
Vitesse oude duiven: 1e; Oud Midfond: 1e; Oude duiven totaal: 1e; Jonge duiven totaal: 1e;
Duifkampioenen: Vitesse oud: 4e (18-‘200); Midfond oud: 2e (18-‘150), 4e (18-‘198), 9e (18-‘195).
Jong midfond: 1e (19-‘201), 5e (19-‘188), 6e (19-‘152), 8e (19-‘210).
Jong totaal: 5e (19-‘188), 7e (19-‘210), 8e (19-‘201).
Oud totaal: 4e (18-‘200), 9e (18-‘150), 10e (18-‘198).
Generaal: 10e (18-‘200).
Kampioenschappen afdeling 6 Noord Holland 2019:
Vitesse oude duiven: 3e Onaangewezen en 1e aangewezen kampioen;
Midfond oude duiven: 1e Onaangewezen en 1e aangewezen kampioen;
Jonge duiven vitesse: 8e Onaangewezen kampioen;
Jonge duiven midfond: 2e Onaangewezen en 2e aangewezen kampioen.
Jonge duiven totaal: 1e Onaangewezen en 3e aangewezen kampioen;
Natour: 5e Onaangewezen kampioen;
Supervitesse: 2e Onaangewezen en 5e aangewezen kampioen;
Totaal oud: 1e Aangewezen kampioen;
Totaal Generaal: 4e Onaangewezen en 1e aangewezen kampioen.
Hokkampioenschap: Vitesse oud: 1e; Midfond oud: 1e; Totaal oud: 1e; Jong midfond: 1e; Jong totaal 1e; Generaal totaal: 1e.
Duifkampioenschappen: Vitesse oud: 7e (18-‘200); Midfond jong: 2e (19-‘210); Oud totaal: 7e (18-‘200).
Zaterdag 28 oktober werden zij, min of meer, overvallen door de publicatie van de Nationale Kampioenschappen:
5e Kampioen Nationaal onaangewezen Vitesse;
2e Kampioen Nationaal onaangewezen Midfond;
1e Kampioen Nationaal aangewezen Midfond;
3e Kampioen jong MF onaangewezen;
Je kunt niets anders concluderen dan dat deze 2 mannen onvoorstelbaar hard hebben gespeeld. Ik heb het boek 2019 in mogen kijken en heb gezien welke oude en jonge duiven in 2020 de naam hoog moeten houden en dat kan wederom spektakel worden. Lex en Steef gefeliciteerd met jullie geweldige prestaties.
De '16' (Widower). super zoon uit 54 x Big Mamma |