Jos Nijman
- vrijdag 18 oktober 2019
In het begin van de week heeft het in Heemskerk zo hard geregend dat de tuin regelmatig ‘blank’ stond, de riolering het ternauwernood aan kon, de weilanden grote plassen water vertoonden dus mag je verwachten dat in onze omgeving het grondwater peil toch wel weer een beetje op niveau zal zijn. Verbazingwekkend te zien dat het in de duivenrennen redelijk droog is gebleven en het hoeft maar even te waaien en de nattigheid is weer verdwenen en de duiven…… die vinden het allemaal prima.
De duiven krijgen 1x daags voer, uitgebalanceerd want aan dikke/vette duiven heb ik een hekel, in de 10 liter drinkbakken zit een gefermenteerd product met Jantje Smit kruiden, gemak dient de mens want die waterbakken hoef ik maar 1x per week te vullen. Verder veel grit/roodsteen, Beute bak en piksteen. De duiven zijn een paar weken geleden gevaccineerd tegen Paratyfus en ik heb geen enkele (ent) reactie gezien, eind november de vaccinatie tegen paramixo bij de kweekduiven en dan zijn we met deze groep duiven weer klaar. Het verzorgen van de duiven vergt deze tijd van het jaar slechts een 10 tal minuten. Lees wel het verzorgen, uiteraard observeer en pak ik regelmatig wat duiven om te beoordelen, het is prachtig om te zien hoe de jonge duiven zich verder ontwikkelen en uitgroeien, het is mooi om daar een halfuurtje tussen te zitten.
Deze week ook fijn bijgepraat met Steef en uiteraard kwamen ook de prestaties van de combinatie (Udo/Duijn) ter sprake, binnenkort zal ik een rapportage maken want wat zij in de kring, afdeling en nationaal hebben gepresteerd is fenomenaal. Bijzonder om te vermelden is, dat Steef heel nauwgezet in zijn schrift en later in de computer wekelijks alles vast legt, over hoe de duiven trainen, hoe zij aanvoelen, wat er is geconstateerd en eventueel is ondernomen maar ook zijn criteria om een duif mee te geven of thuis te houden. Hoe de duiven thuiskomen, de constateringen etc. Een bijzonder waardevol document, wie weet mag ik daar op een later tijdstip wat uit publiceren.
Ook nog bij een 2 tal hokken langs geweest om daar (op verzoek)de duiven te bekijken, vaak net het laatste zetje om een duif niet aan te houden want hoe minder je er hebt, hoe beter voor de overige duiven. Ondertussen ook de nieuwste dvd over Freddy en Jacques Vandenheede uit Zingem bekeken, 20 Nationale overwinningen staan inmiddels achter hun naam waarvan in 2019 zelfs 3! In de dvd worden opmerkelijke uitspraken gedaan, zaken waar je over kunt nadenken en eventueel kunt gebruiken. Het gaat om die kleine dingetjes en die Freddy is een denker en legt de lat steeds hoger.
Zaterdag de jaarlijkse vergadering van de G.V.K., altijd interessant en goed om elkaar te spreken, helaas viel het samen met het bezoek wat Willem de Bruijn aan onze club bracht maar de jaarvergadering gaat voor…….
Zaterdagmorgen eerst de duiven gevoerd om vervolgens in de auto te stappen om naar Soest te rijden, onderweg dwaalde mijn gedachte af naar de duiven, zouden de duiven van de najaar klassiekers vandaag gelost worden met dit weer, zo ja dan treffen zij het niet. Ruim op tijd arriveer ik bij het clubgebouw van de Soester duivenvereniging. Handjes schudden, kopje koffie niet veel later opende voorzitter Wout de Vries stip op tijd de vergadering. Het is de 2e keer dat ik de vergadering van de GVK bijwoon maar ook nu leidt Wout de vergadering op perfecte wijze en handelt de agenda punten op een vlotte wijze af. Gelijk vorig jaar waren er een paar jubilarissen die in het zonnetje werden gezet en werd de vergadering beëindigd met een lezing van Stefan Gobel. Hierna nam ik direct het hazenpad want wie weet kon ik nog wat meemaken van de ‘lezing’ die Willem de Bruijn in Heemskerk gaf.
Oud voorzitter Theo Hutten, bedankt de aanwezigen |
Willem de Bruijn, geeft een enthousiast antwoord ? |
In Heemskerk was net de pauze begonnen en kon ik dus mooi het 2e gedeelte meemaken. Wie niet is geweest, heeft in ieder geval een super gemotiveerde, enthousiaste, aimabele en goedgebekte Willem gemist. Je kunt vragen stellen maar Willem praat moeiteloos 2 uur vol met verhalen, anekdotes, ervaringen en legt uit hoe zijn systeem werkt. Een systeem gebaseerd op zijn hoeveelheid duiven, zijn beschikbare tijd, zijn ervaringen en op zijn wijze van spelen en let op dat is dat zijn duiven alle weken mee moeten. Een goed toehoorder kon veel leren maar de bezieling, enthousiasme en doorzettingsvermogen van Willem zal voor de meeste moeilijk te kopiëren zijn. Willem was al in zijn jonge jaren kampioen en wanneer je dan na ruim 30 jaar nog steeds één van de allerbeste bent, ben je een hele grote meneer. Alles gewonnen, overal geweest, gepokt en gemazeld, tevreden, dankbaar maar nog steeds met een enorme drive, zat hij met zijn afgescheurde achillespees een ware ‘masterclass’ weg te geven. Ik vond het fijn om toch nog aanwezig te kunnen zijn bij het gedeelte na de pauze. Bedankt Willem en chapeau voor mijn cluppie.
En die taartvlucht waar ik het eerder over had, werd een ‘pudding’ vlucht, poeh wat een slecht verloop en vooral voor de zomerjongen. Jammer…………