Jos Nijman
- dinsdag 10 september 2019
Afgelopen week stond Lennik en Fontenay in onze afdeling op het programma, zelf besloot ik de jonge duiven nog één keertje op Lennik te spelen, het zou een warme dag, met zuidoostenwind, worden (gelijk de vorige vlucht) dus eens kijken of ze wat geleerd hebben. Prima vlucht en de eerste 20 duiven kwamen vlotter en dichter op elkaar naar huis dan de vlucht ervoor. De snelste in de club viel bij broer Peter met een duifje uit een nieuw kweekkoppel t.w. “Double B”, dat belooft wat.
koppel "Double B" |
Voor Fontenay vertrok ik naar mijn duivenvrienden Steef en Lex (Udo/Duyn), die 10 duiven hadden ingezet. We gingen er eens goed voor zitten/staan want de ‘snelheid’ uit Afdeling 5 beloofde wat! We kwamen bedrogen uit, het resultaat was een wat stroef verlopende vlucht, slechts één duif, van Peter Crans, op de verste afstand deed de ruim 11000 duiven de baard af, wat een geweldige prestatie van deze duif uit Den Helder. In onze afdeling vloog deze duif gemiddeld 5 kilometer p/u sneller dan nummer 2. Klasse, Peter van harte! Dat het stroef was blijkt wel uit de concoursduur van ruim 2 uur tot wel 3 uur. In afdeling 5 kwamen ze ‘rapper’ thuis want daar zien we een beduidend kortere concours duur. Lex en Steef kregen er 9 (zondagmorgen de laatste) van de 10 zaterdag thuis en beginnen met de 10e plaats in de afdeling. De mannen draaien wederom een geweldig seizoen.
Hopelijk zijn er zondag nog veel duiven huiswaarts gekeerd want de prijzen waren er zaterdagmiddag (laat) ‘net’ uit. Dat duiven onderweg de waterkant opzoeken na 8 uur vliegen is geen nieuws maar kan ook ‘levensgevaarlijk’ zijn, op nog geen 100 mtr van mijn hok ligt een prachtig natuurgebied met een water opvangplek waar de weidevogel zich kan laven. Zondag zag ik de dierenambulancestaan en mensen in het veld lopen, nieuwgierig als ik ben vroeg ik wat er gaande was…..maar liefst 113 dode eenden werden rond de waterpoel opgeraapt! Blauwalg, botulisme of wellicht een andere oorzaak?
Inmiddels heb ik de site alvast voor het nieuwe seizoen in een nieuw jasje gestoken, want 2019 zit er op. Ik heb 11 jonge doffertjes *uitgezocht waarvan er uiteindelijk 8 mogen blijven om samen met de 8 overgebleven oude doffers in 2020 de strijd aan te gaan. Bij de jonge duivinnen heb ik er een 15 tal *uitgezocht, die mij aanstaan en straks bij de oude ploeg duivinnen worden gevoegd. Straks 16 weduwnaars en een 30 weduwduivinnen om te beginnen in het nieuwe jaar. (*jonge duiven selecteer ik al jaren op uitstraling, bouw en afkomst omdat ik ze niet serieus speel)
Nu het seizoen erop zit en de eerste grove selectie is gedaan, eerdaags de dierenarts met een bezoekje vereren want ik wil ze 100% gezond hebben zitten. Daarna een vaccinatie tegen salmonella en zo gaan we de grote rui in.
Op 14 september wordt de laatste jonge duivenvlucht vanuit *Morlincourt (*volgens de mail 30 juli, “resterende jonge duivenvluchten”) vervlogen, er zijn wel een paar hokken die op revanche zinnen, na de wat moeizaam verlopen Fontenay, dus dat kan nog spannend worden. Hopelijk, tegen die tijd, geen zuidoostenwind want die wind kan de meeste liefhebbers gestolen worden. Gewoon een ‘kopwindje’ lijkt mij een stuk leuker.
Komende zaterdag en zondag, lijken wat herfstachtige dagen te worden met nogal wat kans op regen, de wind komt ook nog uit noordelijke richting. De Belgen verplaatsen hun laatste National naar de vrijdag. Hopelijk vinden ze zaterdag of zondag, een acceptabel moment om te lossen, zelf blijven bij mij zoals eerder al geschreven, de hokken dicht.