Jos Nijman

zondag 25 november 2018

#nieuwsvanachterdeduinen#

 

#nieuwsvanachterdeduinen#

Vanaf begin van de week werden we getrakteerd op een fris, oosten windje en dat temperde de driften, die de afgelopen weken de kop opstaken, weer richting het nulpunt bij de duiven. Zelf sta ik met die oosten wind niet voor mijn ‘lol’ in het hok maar voor de duiven is het wel goed, laat ze maar weerstand opbouwen en laat dat fabriekje van binnen maar even extra ‘werken’.

Het was een week om de laatste puntjes op de i te zetten, betreffende de zaalverkoop want wanneer je het organiseert moet het gewoon goed zijn. Met vereende krachten is het gelukt en hopelijk zien we vrijdagavond een hoop blijde gezichten en wordt het een mooie duivenavond. Het werd een prachtige avond met veel publiek en belangstelling, bij de kooitjes was het een drukte van jewelste. Onze verkoopleider bracht de 20 duiven met verve aan de man. Dank aan AZV, de mensen achter de bar en aan de liefhebbers die dit mogelijk hebben gemaakt.

Daarnaast stond er begin van de week nog een hokbezoek op het programma, altijd leuk om duiven van een ander te mogen zien en vasthouden.  Die “extra” duiven en die waren er genoeg, haal je er zo tussenuit en laten we eerlijk zijn daar draait het om.

De agenda van de afdelingsvergadering ‘zag’ ik ook voorbij komen, incluis de nodige verenigingsvoorstellen. Veel voorstellen waren al van een negatief advies voorzien door het bestuur en dat begrijp ik wel. Ik verwacht dat het landelijk vliegprogramma wordt ingevoerd, lijkt mij prachtig en scheelt je als bestuur veel vergadertijd en je hoeft het alleen nog maar op te tuigen met wat kampioenschappen. Invlieg, hoeveelheid duiven en eerlijke duivensport zijn ook zaken die ze landelijk prima kunnen afspreken, we hebben daar commissies voor en iedereen kan en mag zijn input geven. Neem je niet de moeite om je in te schrijven voor de secties en je ‘input’ te geven, laat je een kans lopen. Eindelijk een sportbond die het landelijk beleid uitstippelt. Eenduidigheid in de duivensport juich ik van harte toe.

Verder afgelopen zaterdag nog een keuring in Edam gedaan, mooi clubgebouw en gezellige liefhebbers. Edam is het mekka van de marathonmannen en ik schat dat de te beoordelen duiven ook voor 90% bij deze mannen vandaan kwam. Fijne, superzachte duiven, het zit daar wel goed in Edam.

Het was een druk duivenweekje, komende week gaan de lichten aan bij de kweekduiven en gaan we ons nog een keertje buigen over de (papieren) koppelingen en eind van de week naar de manifestatie. Fijne zondag................

zaterdag 1 december 2018

#nieuwsvanachterdeduinen#

 

#nieuwsvanachterdeduinen#

Deze week ben ik nogmaals aangevangen met een grote kuis in de hokken of te wel met een schoonmaakbeurt, de mestladen onder de rennen weg getrokken en leeg gehaald en daar waar geen laden onder zitten, de roosters verwijderd en de mest weggehaald. In de gesloten broedbakken lagen nog genoeg pluimen dus ook die gelijk maar even meegenomen. De meeste veren zijn inmiddels wel gevallen en een enkeling staat nog op één pennetje dus van de grootste verenbende zijn we verlost. In de broedbakken en onder de rooster de nodige handen kattenkorrels gecombineerd met het schelpenzand gestrooid en uiteraard de bakjes aangevuld met wat lekkers om de ongenode gasten te verwennen in de hoop dat ik ze niet meer terug zie! Dat laatste is in een duivenren met een openfront een utopie maar ik probeer de overlast tot een minimum te beperken.

De kweekduiven worden sinds deze week bijgelicht, zitten er ‘strak’ bij en hebben hagelwitte neusdoppen. Niets bijzonders want zo hoort het, 2x per week een bad in de ren, goed voer en dan moeten ze klaar zijn om eerdaags gekoppeld te worden. De vliegduiven zien er ook ‘strak’ uit en ook hier zie ik hagelwitte neusdoppen. De (oude) duiven zitten nog lekker bij elkaar, zitten op winterregime en de natuur regelt zich zelf, want eitjes worden niet gevonden. Gemak dient de mens voorlopig bij deze duiven.

Komend weekend staat er geen keuring voor mij op het programma , dus kan ik mooi de nationale manifestatie bezoeken. Nieuwe locatie en opzet, altijd leuk weer wat sportvrienden te ontmoeten en de sfeer te proeven. Veel mensen vergelijken de Manifestatie met de voorjaarsbeurs maar dat is niet helemaal terecht. Op de manifestatie kunnen we de Olympiade duiven bewonderen, worden de Nationale kampioenen gehuldigd, worden lezingen gegeven dus wanneer je loopt te mopperen dat de “beurs” wat klein is uitgevallen, hebt je de rest niet begrepen. Wij (want we waren met zijn tweeën), hebben genoeg gezien, gehoord en zijn na een paar uurtjes weer huiswaarts gekeerd. Prima locatie en opzet.

Eigenlijk weinig nieuws te melden of het moet wezen dat de marter in Heemskerk weer heeft toegeslagen, de schade bleef beperkt omdat de liefhebber werd gewekt door de herrie. Hopelijk zijn alle liefhebbers nu goed wakker en ondernemen ze actie hun hokken aan te passen want de marter schroomt er niet voor een woonwijk in te trekken of zich er te vestigen. Afgelopen donderdag werd ik gebeld door T.V. Noord-Holland, het was de verslaggever niet ontgaan dat de marter in Heemskerk op diverse plaatsen al had toegeslagen. Begin dit jaar werd mij gevraagd mijn mening te geven over de roofvogel overlast en nu om een toelichting te geven over de slachtingen bij 2 Heemskerkse duivenhouders. Het T.V. item is eigenlijk een waarschuwing voor de duivenhouders maar ook voor alle liefhebbers die vogels houden, alsmede voor mensen met een paar kippen of konijntjes in de achtertuin. Sluit in de avond je dieren goed op! Al enige jaren is bekend dat de boommarter in het duingebied vertoeft, kortgeleden is ook aangetoond dat de steenmarter in het gebied voorkomt. Het verschil tussen beide dieren is met het bloten oog bijna niet waar te nemen, echter de boommarter zal het duingebied niet snel verlaten en heeft een iets ander eetpatroon. De steenmarter zoekt wel de bewoonde wereld op en kun je zelfs in de steden vinden. Naast dat hij echte slachtpartijen kan veroorzaken, zorgt hij ook voor overlast bij auto bezitters en schroomt er niet voor de bekabeling stuk te bijten. We weten nu dat hij al in de rand (buitenwijk) van Heemskerk opereert , bestrijden kunnen wij hem niet maar we kunnen elkaar wel waarschuwen en voorzorgmaatregelen nemen. Uitzending zondag 02 december op TV Noord-Holland

 

Bij een andere liefhebber in Heemskerk zijn op verzoek van de familie de duiven weggehaald en afgevoerd, de liefhebber heeft een hoge respectabele leeftijd bereikt en was niet meer in staat zijn duifjes die verzorging te geven die noodzakelijk is. Enige dagen later kwam het bericht dat hij was overleden. Zolang ik duiven heb, ken ik Gerard Haver. Gerard was een kundige man en zette zich jaren in voor de lokale politiek maar was ook jaren lang secretaris bij P.V. de Vredesduif. Gerard was niet alleen kundig maar ook punctueel ,zijn jaarverslagen waren vaak zeer uitgebreid en las hij het liefst zelf voor en dat nam dan wel enige tijd in beslag, zeg ik met een glimlach. Gerard had zijn hart verpand aan de grote fond maar tot één jaar terug, korfde Gerard bijna alle weken op alle vluchten in, een liefhebber pur sang. In herinner mij nog de tijd dat Gerard een paar geweldige Vitesse/Midfond duiven op zijn hok had, de “Geel “en “Witoger” maar ook zijn 3 “musketiers” waren toen befaamd. Het ga je goed Gerard.

Ook onze oudste maar oh zo kwieke Theo (want hij komt gewoon nog op de fiets naar de club), kreeg een enorme klap te verwerken en heeft de 24e afscheid moeten nemen van zijn vrouw Afra. Onze deelneming gaat uit naar Theo Half, kinderen en familie.

 

Martin van Zon plaatste zijn column en zag weer veel liefhebbers over zich heen duikelen. Vervoer en plaats in de wagen zijn absoluut van belang, zeker wanneer de deuren op de kortere afstanden nog handmatig geopend moeten worden. Onze kring (3) wordt ook vaak overgeladen en dan hoop ik dat het rayon wel in zijn geheel wordt bijgeplaatst in de andere wagen, zo niet zou je op de korte vluchten zomaar voor een grote verrassing kunnen komen te staan. Rouleren van plek en de duiven uit één rayon altijd bij elkaar laden/overladen en dan ook het liefst duiven van 2 rayons bij elkaar laden die in elkaars verlengde liggen en niet in de breedte. Vervoer is echter een dure aangelegenheid, de hoeveelheid duiven neemt af, mankracht is kostbaar, dus efficiency is en wordt steeds belangrijker en staat vaak haaks op wat het meest ‘eerlijk’ is of misschien lijkt? Nu het vitesse spel in 2019 nieuw elan krijgt met maar liefst 9 vluchten, lijkt het toch handig over bepaalde zaken na te denken maar misschien hebben ze het ook al gedaan …

 

Donderdag 29 november is de najaarsvergadering van de afdeling geweest en de informatie heb ik van derden, de belangrijkste onderwerpen/besluiten ; Alle wagens zijn in 2019 voorzien van deuren die automatisch geopend kunnen worden. Ook zullen camera’s de lossingen in 2019 vastleggen maar ook zal men de temperatuur in de wagen gaan meten. Het Nationale vliegprogramma is aangenomen. Hopelijk lezen we de rest snel in de voorlopige notulen of besluitenlijst

Het Blog is toch weer langer geworden dan verwacht, fijn weekend en een mooie Sint Nicolaasavond.

Afbeeldingsresultaten voor sint nicolaas en zwarte piet

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40