Jos Nijman

Zo vandaag weer een dag "duivenmelker". Heerlijk met de eigen duiven bezig. De accu weer lekker opladen.
Tussen alle "Pearls of the Sky" en TopPigeons drukte. Volgende week de Voorjaarsbeurs en de week erop de Pearls of the Sky verkoop in Gilze. We zien er naar uit evenals naar het vliegseizoen wat straks weer voor de deur staat.

Gisteren verscheen er in het Spoor weer een Fondsnippers over mijn aanpak en benadering van het kweekseizoen. Een aanpak waar ik me lekker bij voel en die mij veel goeds en plezier heeft gebracht. Maar iedereen moet het op zijn eigen manier doen. Plezier in de sport en een goed gevoel staan daar bij altijd voorop en iedereen moet de lat zo hoog leggen als hij zelf wil. Mijn echte passie in de duivensport is het kweken van topduiven en ik heb het geluk gehad dat ik die er al meerdere heb mogen kweken, Daarom wilde ik dit verhaal delen. Fijn weekend allemaal en wellicht tot op de Voorjaarsbeurs en de Pearls of the Sky verkoop!

Fondsnippers
Medio Februari

In mijn vorige Fondsnippers had ik U beloofd iets meer over mijn kweeksysteem te vertellen en dan met name iets meer te vertellen over de voorbereiding van de kweek en de koppelwijze op mijn hokken. Theorie en praktijk komen hier bij elkaar.
Bij mij geldt vooral dat de praktijk leidend is en het papier (lees de stamboom) minder van belang is. Doel is om zo goed mogelijke duiven te kweken voor de sport. Die komen vaak van de goeie zo leert mijn ervaring dus het is zaak om zoveel mogelijk de bewezen goeie duiven tegen elkaar zetten dus geen negen tegen een zes op dit vlak. Probleem hierbij is dat je niet van alle duiven weet wat ze kunnen. Dit geldt met name voor aankopen uit topduiven die direct op de kweek zijn gezet. Ik zet die meestal tegen een bewezen kweekduif of lijn hier op de hokken zodat je snel een inzicht krijgt in de kweekwaarde.
De duiven die onderling gekoppeld worden moeten ook nog eens bij elkaar passen. Dat vind ik heel belangrijk. Zoveel mogelijk elkaar versterken of aanvullen op bepaalde eigenschappen. Maar ook hier weer geen negen tegen een zes. Duiven met voor mij te grote tekortkomingen worden niet ingezet voor de kweek.

Het maken van de kweekpuzzel.
Lekker puzzelen en het maken van de koppelingen is voor mijn één van leukste momenten in de sport, maar natuurlijk ook heel belangrijk. Het is bepalend is voor de ontwikkeling van je kolonie en duivenstam en uiteindelijk voor de resultaten. Natuurlijk is daar ook geluk bij nodig maar je kan het zeker sturen. Voor mij is het zeker geen loterij. Zoals eerder aangegeven zijn voor mij de sleutelwoorden bewuster kweken en voortdurende selectie ook van het kweekmateriaal. Het goede is veel en niet het vele is goed.
De voorbereiding op de kweek en het samenstellen van de koppelingen bestaat hier op de hokken uit aantal stappen.
1) De duiven in kweekforme brengen. Dat wil zeggen het voer aanpassen en door middel van een aantal bijproducten de conditie opvoeren met zwaarder voer en meer TopPigeons PE korrel. De duiven zijn luisvrij, wormvrij, zijn geënt en zijn “koppel klaar”.
2) Het voor mezelf beantwoorden van een aantal vragen. Hoeveel jongen kweek ik voor mezelf. Waar leg ik bij de koppelingen de nadruk op? Zelf maak ik een onderscheid tussen de snellere ZLU duiven en de Barcelona types. Dat zijn bij mij andere koppelingen. Ook kijk ik welke lijnen ik op elkaar wil zetten mede op basis van het resultaat van proefkoppelingen het jaar ervoor. Dit geldt ook voor nieuwe koppelingen.
3) In het voorjaar wil ik vooral goede vliegers kweken en kruis dan veel of beperk me tot een beperkte mate van inteelt in de 2e 3e generatie. Zoveel mogelijk goed op goed dus. In de zomer doe ik met de alleen met de allerbesten meer inteeltkoppelingen om de toplijnen en toppers vast te leggen.
4) Mijn kwekers zijn gehuisvest 2 hokken. Een deel huist op speciale VIP Boxen (12), maar kunnen allemaal dagelijks om toerbeurt de voliëre in! Dit is de A categorie bij mij op de hokken of te wel mijn CHAMPIONS LEAGUE. Daarnaast heb ik 16 koppels waar talenten gehuisvest zijn. Mijn EREDIVISIE!
5) Eerst bepaal ik welke 12 doffers er op de VIP boxen komen en welke in het andere kweekhok. De duiven op de VIP Boxen worden regelmatig omgekoppeld en hiervoor maak ik een kweekplanning. Hierbij kijk ik naar de succesvolle koppelingen van de laatste jaren. Soms zet ik bijzondere koppels weer samen maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het vaker niet lukt dan wel. Zelf geloof dan ook door schade en schande wijs geworden meer in dominante verervers dan in superieure kweekkoppels. Iets wat vooral in de commerciële verhalen voorkomt. Natuurlijk zijn die superkoppels maar ze zijn heel zeldzaam. Daarom koppel ik mijn duiven vaak over om te ontdekken wat de betere verervers zijn.
6) Dan komt het moment van samen zetten. Ik probeer dat eerst in hoofdlijnen op papier te doen, maar vaak wijzig ik dit bij het koppelen nog. Puur op gevoel. Er moet een match zijn en het moet ook klikken. Koppels die niet gelijk goed gekoppeld zijn worden gelijk uit elkaar gehaald. De koppels moeten ook een beetje complementair zijn dat wil zeggen elkaar aanvullen op bepaalde eigenschappen. Goede duiven moeten over een aantal goede eigenschappen bezitten, maar zelden bezitten ze deze allemaal. Voor mij zijn de kwaliteit van de pluim, het karakter/wringer, een actieve vleugel, een korte voorarm, veel kleurintensiteit en de kwaliteit van de spieren belangrijke eigenschappen. Wat de één minder heeft probeer ik met de ander te versterken.
7) Ik ga heel praktisch te werk. De doffers zijn opgesloten. Ik start met het beste koppel in mijn ogen en zoek dan bij elke doffer weer een nieuwe duivin waarbij de spoeling steeds dunner wordt. Ik zet liever in mijn ogen 6 topkoppels dan 20 leuke koppels.
8) Na afloop loop ik alle koppels nog eens langs en dan is het afwachten wat er uit de eieren komt. Het mooie van onze sport!
Tot zover is mijn manier van kweken en dat is voor mij misschien wel het mooiste element van onze hobby. Duivensport is de sport van de hoop en hoop doet leven!
Ik wens U hierbij allemaal veel geluk en succes.
Tot de volgende Fondsnippers!

Piet de Vogel
Gepassioneerd fondspeler

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....
peter hok
07 september 24
Wij hadden met de jonge duiven een tussenvlucht...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40