Jos Nijman
- maandag 27 november 2017
Afgelopen zondag zijn de kweekdoffers opgehaald, die tijdens mijn vakantie en grote tuin verbouwing, tijdelijk bij broer Peter waren gestald. Voor alle duiven is het nieuwe hok ‘vreemd’ en ook de indeling is anders, de broedhokken staan anders opgesteld dus moeten ze allemaal opnieuw een eigen plekje veroveren. Na een paar dagen is de hiërarchie in het hok wel een beetje hersteld en zijn er nog maar weinig vechtpartijen te melden, de meeste hebben nu wel een vast ‘stekkie’. De komende weken zal ik tegen de avond wat aantekeningen maken wie waar zit. Tegen de tijd dat ik ga koppelen is het fijn wanneer de mannen in hun ‘bevochten’ broedbak worden geplaatst, scheelt vast veel ellende later.
Afgelopen dagen heb ik de moeite genomen de duiven allemaal een paar keer in de hand te nemen, bij de vliegdoffers moeten er nog een paar verdwijnen en zit ik nog een beetje in dubio maar het krijgt eerdaags wel zijn beslag. De duiven zijn mooi op gewicht en wanneer de omstandigheden het even toelaten gaan ze een uurtje los, uiteraard staat het bad ook een paar keer per week ter beschikking. Bij veel duiven groeit de laatste pen in, slechts een enkeling staat nog op één oude pen maar waar zal ik mij druk ommaken, nog tijd genoeg.
De tijd is nu ook aangebroken om eens na te denken over de koppelingen bij de kweekduiven, ook weer een mooi tijdverdrijf. Wij denken na over welke duiven we op elkaar zetten, het moet gewoon ‘matchen’ en ook de ogen zijn van belang. Ik weet dat hele ‘volksstammen’ en veel bekende schrijvers van columns/Blogs het allemaal onzin vinden maar zelf heb ik de afgelopen jaren veel voordeel gehad van onze gerichte koppelingen. (met dank aan Steef). Wij gaan dus door met onze strategie en verliezen hierbij ons ‘eigen’ stammetje niet uit het oog.
We hebben allemaal zo onze eigen voorkeur welke bouw we het liefste zien. Vorige week kreeg ik een 7 tal duiven in handen van een sportvriend die op bezoek was. Na 4 duiven wist ik bijna zeker welk type duif er op zijn hokken zou zitten en ik moet zeggen ‘geweldige’ duiven. Nummertje 5 of 6 daar wil ik van afwezen, pakte hij uit de mand en ik dacht gelijk ’dat zal mij benieuwen’. Ik kreeg het duifje in de hand en vroeg gelijk ‘zeg het maar, is dit een goede’? Hij keek mij lachend aan en vertelde ‘moeder van een diverse (heel veel) eerste prijswinnaars’. Dat de duif qua bouw niet mijn voorkeur genoot moge duidelijk zijn. De laatste duif was wederom een stamduivin, pracht bouw en gezegend met een goed oog, een duif die we graag zien. Voor mijzelf was deze ervaring geen reden om in het vervolg duiven anders te bekijken en te beoordelen maar mocht ik een duivin op mijn hok krijgen die zoveel winnaars op de wereld heeft gezet……. blijft ze ook mooi zitten. Ik las afgelopen dagen ook een soort gelijk verhaal over de “Paula”, de wonder duivin van Remi de Meij. Volgens de schrijver pakte je er (volledig) door heen. Jaren maar dan ook jaren geleden was ik met broer Peter in Belgie op bezoek bij een paar duivenliefhebbers, één daarvan was Lucien Geerts. Lucien was en is nog steeds een echte specialist met jonge duiven (wanneer ik zo de uitslagen in de Duif lees) en bouwde zijn hok op met duiven van Remi de Mey. Stuk voor stuk prima gebouwde krachtpatser ( echt geen duiven waar je doorheen kon pakken) en veelal roodbont of met veel wit als kleur. We namen wat duifjes mee en een roodbonte doffer was bij mij vaak de eerste en knalde op de plank, helaas sneuvelde hij op het veld van eer.
Vrijdagavond was de verkoop van onze zomerjongen, een verkoop die we samen organiseerden met Laurens Hoffman/ Martijn Regtop en Peter Crans. Gewoon een ouderwetse zaalverkoop, zien, voelen, bestuderen, beoordelen, praten over duiven en ondertussen genieten van de drankjes, en versnaperingen die aangeboden worden. Leuker kunnen we het niet maken. P.V. Heemskerk heeft een prachtig clubgebouw, goed te bereiken met ruime parkeergelegenheid en we zijn ook erkentelijk dat we daar terecht konden maar ook de hulp die we daar kregen (Gerard en Martin). Daarnaast vonden we Dirk de Bruin bereid onze duiven aan de man te brengen, aan ons duiven aan te bieden waar we 100% achterstaan. Met zijn allen hebben we veel werk verzet en dan is het afwachten, is er wel belangstelling en hoeveel zullen er komen? We hebben de registers op Social media open getrokken want ons inziens is dat de weg om P.R. te maken maar dan nog heb je geen idee wat je te wachten staat, het is niet te plannen. Bier, frisdranken, koffie en de versnaperingen ’bederven’ niet en is voldoende aanwezig, ook zijn er de 2 dames bereidt om de kantine/bar te ‘bemannen. We zijn er klaar voor……en wachten het af.
Al voor 19.00 uur kwamen de eerste bezoeker binnen en om 20.30 werd iedereen verzocht plaats te nemen in de zaal, ruim 100 man/vrouw moesten een plekje zoeken en dat overtrof onze stoutste verwachtingen. Niet veel later begon onze opperstalmeester Dirk de Bruin met de verkoop. Dirk deed dit op de voor zijn bekende wijze en bewerkte de zaal om voor alle duifjes een mooi bedrag op te halen. Geheel volgens planning werd het laatste duifje rond 22.00 uur verkocht. Geweldige opkomst voor een regionale zaalverkoop, gezelligheid troef, niemand heeft een ‘kat in de zak’ gekocht want je hebt ze kunnen beoordelen, de één was gelukkig want kon een duifje bemachtigen voor een hele redelijke prijs en een ander moest er soms wat duurder aan. Voor ons is de verkoop meer dan geslaagd, een prachtige avond. Ik wens de kopers succes met hun aankopen en bedankt voor jullie komst. P.V. Heemskerk en de dames achter de bar, bedankt voor de gastvrijheid en jullie vele werk die avond, Dirk onze verkoopleider, top man.
Al tijdens de eerste bespreking, hebben we met elkaar afgesproken; ‘we doen het niet voor één jaar’. Met andere woorden eind 2018 organiseren we het opnieuw! Kwaliteit staat voorop dus ook dan hoeft men geen massa duiven te verwachten, enkel duifjes uit bewezen koppels en super vliegers. Noteer eind November!!!!