Jos Nijman
- zaterdag 09 september 2023
NPO geeft regie uit handen en geeft zichzelf een brevet van onvermogen.
Deze week mogen de afdelingen het hitte protocol handhaven of naar eigen inzicht invullen. Zo staat het er niet, maar gebeurt wel op deze wijze.
Donderdag kwam de NPO nog met een toelichting, waarom, hoe en welke artikelen gevolgd zijn🤐
Het wordt tijd dat het hitteprotocol waar wij niet meer onder uitkunnen (we liggen nu eenmaal onder een vergrootglas) de nodige aanpassingen krijgt!!
Onze afdeling koos om het protocol te handhaven. Natuurlijk een teleurstelling voor veel liefhebbers die op de laatste vluchten willen knallen. Hoe ik de week heb beleefd……
Op naar de laatste vlucht!
Afgelopen zondag met plezier teruggekeken op de vlucht uit Pont St Max. Paar fraaie klasseringen maar in de breedte toch niet goed genoeg. Met het zonnig warme weer opkomst, zou de conditie wat kunnen oplopen, ware het niet dat ik 28/29 graden zie staan voor het weekend en dan kan je vergif op innemen dat het protocol in werking wordt gezet. Met andere woorden, ik vrees voor Fontenaye. Met 510 km en > 28 graden is de kans groot dat zo’n vlucht niet doorgaat. Hoe de duiven voor te bereiden en op wat? Best gek dat ik daar zondag al over loop na te denken maar misschien ten onrechte 🤔
Wanneer ik zo de berichten hoor uit het land, was het afgelopen zaterdag op de vluchten wel ‘taai’. Veel gehoorde klacht was dat de mist/heiigheid op de vlieglijnen niet voldoende was opgelost. Voor de ervaren duiven was het geen enkel probleem, de zomerjongen bleken meer moeite te hebben. Ik denk ook dat de verandering van wind, een keertje wind op de kop met oost, het ook wat moeizamer maakte. Ik speel dit jaar geen natour met de oude duiven en heb ook geen zomerjongen, maar zag het ook wel bij mijn broer. Dat de vlucht van de jongen uit Pont St Max niet snel gesloten zou worden, was bij voorbaat duidelijk. Afstand, kopwind en oost spelen in belangrijke mate mee dat de aankomsten niet ‘dik’ waren.
Uiteindelijk 2 mooie vluchten! De echte specialisten pakten ze geweldig, de verliezen waren minimaal. Daar moet je naar kijken! Ik was wel blij dat onze met nog 2 andere Afdelingen een vlucht met afstand konden organiseren. Veel afdelingen vlogen met oud en jong ingekorfd op een gezamenlijk (kortgelegen ) station.
Wat wij al heel lang weten is dat de laatste vluchten weinig duiven achterblijven, daarnaast hebben de specialisten allang de mindere goden verwijderd en rollen de concoursen op.
Hoe nu verder deze week….
De eerste dagen de duiven in het systeem houden, poetsen en afwachten.
Op maandag werd de africhting (najaar vluchten) van de woensdag geannuleerd en schreef onze afdeling op de site, kijk regelmatig voor een update voor zaterdag.
In de Algarve werden de duiven op 100 km gelost en dat werd een trage bedoening, het gaat daar zeker een survival of the fittest worden. Op 8 september begint de 1e van 5 vluchten en wel van 130 km, de 29e de finale vlucht van 490 km. In een kort tijdsbestek krijgen ze wat kilometers te verstouwen. Nog 5 van de 6 duiven in de strijd 😏
Maandag en dinsdag was het genieten van het mooie weer. Woensdag barstte in Heemskerk het kermisfeest los. Op social media waarschuwde de burgemeester vooral de schaduw op te zoeken, om op elkaar te passen en veel water te drinken, dat laatste zal wel verwisseld worden met bier😏. Samen met mijn vrouw een rondje door het centrum, waar de feesttenten staan, gemaakt en vooral doorgelopen. Wat een menigte, drukte en lawaai. Toch nog even door naar het terrein waar de attracties staan. Rustig en geen lawaai, blijkt dat precies het uurtjes te wezen voor mensen/kinderen die problemen hebben met te veel prikkels😏. Vervolgens richting huis, heerlijke rust, onderuit zittend en uitkijkend over de weilanden onder de parasol.
In Heemskerk laten veel liefhebbers de laatste vluchten ‘schieten’, de kermis zal daar vast ook debet aan zijn.
De duiven trainden in de vroege, nog koele, ochtenden prima en trekken zich niets aan van de ochtend nevel. Ik zorg ervoor dat de duiven de rest van de dag ook de schaduw kunnen opzoeken en zet het bad regelmatig in het hok.
Woensdag komt dan bericht van de NPO dat voor het weekend het hitteprotocol geldt, maar verder dan minder duiven in de mand komen ze niet. Ze leggen de verantwoording bij de Afdelingen neer. Wel een protocol bedenken, maar nu NIET een beslissing nemen, dit verdient de schoonheidsprijs niet, met als resultaat chaos. Het protocol kan nu wel overboord totaal niet meer geloofwaardig.
Om 15.30 uur komt van de afdeling het bericht dat de natourvluchten Niergnies en Fontenaye, beide ingewisseld worden voor Lennik. Of ik nu voor of tegen ben, ik vind het een moedige beslissing om het protocol te volgen.
Voor de diehards volgende week nog een keer 500 km met afdeling 5, maar die is om des keizersbaard.
We eindigen het jonge duivenseizoen met een vlucht van 200 km, helaas zijn de MF vluchten jong niet geworden wat ik verwacht/gehoopt had. In ieder geval nog wel één vlucht van 340 en één kuitenbijtertje van 390 km gehad. Persoonlijk had ik nog graag een vlucht met wat lengte gehad, nog een keertje Pont St Max was een mooi alternatief geweest, maar organiseren met dit protocol is…..
Het is niet anders, hopelijk zaterdag nog één keer genieten van de spanning duiven te zien aankomen😘