Jos Nijman
- woensdag 13 januari 2021
Afgelopen week (woensdag) draaide het nieuws om de eerste vaccinaties tegen Covid-19. Bij mij komt dan boven drijven, gaan met die banaan, genoeg gepraat en gepolderd nu vol gas! Het begin is er en hopelijk gaat het ons eind 2021 terugbrengen naar het ‘oude’ normaal. Op hetzelfde moment werd in Washington DC het Capitool bestormd. Ik heb het idee dat die lui helemaal niet weten wat ‘normaal’ is en het ook nooit gaan leren.
Maar snel terug naar de duiven……………..
De eerste jongen bij de kweekduiven zijn inmiddels geboren, het begin is er. Rond 16 januari ben ik voornemens de vliegduiven te koppelen. Ik heb 18 doffers en maar liefst 37 duivinnen. 1 duivin gaat alsnog naar de kweek, ook zitten er nog 3 zomerjongen tussen (niet afgericht) die sowieso niet gekoppeld hoeven te worden, blijven over 33 duivinnen. De allerbeste oude en meest belovende jaarlingen ga ik koppelen om daar ook wat jongen van te ringen. (Hooguit een 8-tal koppeltjes). Rond 15 maart kunnen de overige duivinnen een partner krijgen en kunnen een 7-tal dagen (of minder) wennen om in en uit te lopen op het weduwnaarshok. Met de duivinnen gaat het opnieuw systeem ‘chaos’ worden en of zij dan in het doffer of in het duivinnenverblijf binnenlopen maakt mij niet uit, als ze maar laten zien dat ze vroeg naar huis willen komen! De extra motivatie zal later in het jaar aangewakkerd worden. Komende dagen ga beginnen met de doffers wat bij te lichten…….of het nu nog nodig is? Ik doe het licht dan ook maar een paar extra uurtjes per dag aan.
De duiven krijgen nog steeds 1x per dag (genoeg) voer, 2 tot 3 keer per week aangemaakt met wat Allicine waarvan 1 dag in combinatie met wat biergist (2 blokjes) waar ik een papje van maak en dat door het voer meng. Ik droog dat af met roze mineralen, schepje FIR (humic clay) en ‘n schepje Vi-Spu-Min. Daarnaast alle dagen een paar handen grit/roodsteen met wat Allerhande. In 2019 gebruikte ik Daflor (https://www.daflor.be/nl/1-home) in het water, in het seizoen 2020 liet ik dit achterwege maar ben in oktober 2020 begonnen de duiven mijn eigen waterkefir (http://www.waterkefir.net/) te geven. Voor eigen gebruik maken wij dit al jaren en het is dus een kleine moeite om er ook wat van aan de duiven te geven. 3x per week gaat er een scheutje door het drinkwater. In het seizoen 2021 zal ik het ook blijven geven want het is prima voor o.a. de darmflora. In 2021 ga ik zeker geen ‘medicijnen’ preventief verstrekken maar wel zal ik met grote regelmaat de duiven laten onderzoeken want meten is weten. Daarnaast gebruik ik ook de nodige producten van GJB in het seizoen en ben daar dik tevreden over. Afgelopen maanden diverse liefhebbers gesproken die ook veel ‘natuurproducten’ verstrekken en succesvol zijn. Blijft natuurlijk alles om goede duiven draaien, zonder goede duiven kan je van alles doen maar wordt het toch niets dus gaan er in de loop van 2021 ongetwijfeld weer heel veel duiven van het hok verwijderd worden maar tot die tijd krijgen ze wel een goede begeleiding/verzorging.
Deze week kreeg ik van een sportvriend, die zijn archief aan het doorspitten was, een krantenknipsel doorgestuurd. Het betreft mijn duivenvriend Steef, die eind vorige eeuw zijn duiven totaal verkocht maar gelukkig jaren later de draad weer oppakte en zich opnieuw bij de kampioenen speelde. De afgelopen jaren zien wij hem terug in de Combinatie Udo/Duyn en hoe, ze rijgen de kampioenschappen aan elkaar tot Nationale kampioenschappen aan toe. Stambomen van de nu bekende klinkende namen zijn niet aan hem besteed. Goed gebouwde duiven die vroeg op de plank vallen genieten de voorkeur en kijk eens wat hij meer dan 20 jaar geleden al schreef….Aan duiven met mooie afstammingen en nog mooiere namen heeft U niets. Het zijn alleen prestaties die tellen!
Op de valreep zag ik nog net de uitslag van de OLR in Pattaya. Het betrof de finale vlucht 530 km (3653 duiven) die werd gewonnen door de Duitser Brokamp. De eerst duif maakt 1489 mtr en de duiven volgen elkaar mooi op. Op plek 8-9 en18 zien wij Gerard Koopman. Veenstra op 12, Team Bakker op 13. Ook de voorafgaande halve en kwartfinale vlucht draait Gerard Koopman ze geweldig. De kwartfinale zelfs de 1e (snelheid 1832) 29-32 enz. Halve Finale, 430 km 3e 5e 7e 19e enz. Wat opvalt de snelheden liggen de laatste vluchten vrij hoog en de duiven goed naar huis komen. De Nederlanders hebben het goed gedaan maar de eerlijkheid gebied mij er wel bij te vertellen dat ook Gerard koopman er wel heel veel heeft ingezonden. De laatste 3 vluchten toptien spelen is natuurlijk ontzettend goed!